Dříve jsem si myslela, že domácí knedlíky jsou složité a zbytečně pracné. Že dobrý koupený knedlík je téměř stejný. A pak jsem jednou zkusila vyrobit vlastní - karlovarský. Od té doby už knedlík v obchodě nekoupím.
Není to nic moc složitého a spotřebujete základní, levné suroviny. Podle chuti si vytvarujete jeden velký knedlík, menší knedlíčky nebo za pomoci lžic noky. Záleží jen na vás. Já mám raději na talíři menší noky nebo malé kulaté knedlíčky než jeden velký knedlík, nakrájený na plátky. Podle základního receptu ale vyrobíte různé velikosti.
Nestačí vám jednoduché knedlíky, ale čekáte nějakou zajímavější chuť? Přidejte k základnímu receptu nasekanou petrželku, anglickou slaninu, opražený špek nebo cibulku. Tím doladíte chuť ke konkrétnímu pokrmu a pokaždé trochu překvapíte své blízké, pro které vaříte.
Suroviny
- 8 rohlíků (ne čerstvé)
- 4 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 500 ml mléka
- sůl
- muškátový květ
Postup
Rohlíky nakrájíme na co nejmenší kostičky. Starší rohlíky se lépe krájí a nasají méně tekutiny. Já ještě navíc dělám to, že nakrájené kostičky dám na plech a nechám celý den proschnout. Když nemám čas, tak nakrájené rohlíky dám do trouby, zapnuté na slabou teplotu a alespoň hodinu dokřupava suším.
Žloutky oddělíme od bílků a smícháme s mlékem, které jsme osolili a ochutili muškátovým květem.
Touto směsí zalijeme rohlíky.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také opatrně přimícháme ke směsi v míse. Mícháme jemně, aby sníh zůstal co nejvíce nadýchaný. Průběžně a střídavě přidáváme také mouku.
Kdo chce knedlík dochutit, můžete jemně přimíchat zelené bylinky, cibuli, anglickou slaninu, špek...
Z hotového těsta vytvoříme buď jeden velký knedlík, který zabalíme do potravinářské folie. Tu propícháme, aby mohla ucházet pára, a vaříme ve vroucí vodě, kterou jsme osolili, asi 15 až 20 minut (záleží na velikosti knedlíku).
Asi v polovině varu otočíme knedlík naopak.
Kdo chce menší knedlíky, tak uválí menší koule nebo vytvaruje noky za pomoci dvou lžic.
Menší knedlíky a noky vaříme kratší dobu, asi 10 minut. Opět podle velikosti, čím menší, tím kratší čas.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
pro sebe se mi nechce vařit , ale ty knedlíky mně nalákaly ...
gerda — #15 Fajn, tak nechoď, srovnej ulítaná křídla a veget.
paníliška — #14nepůjdu, jsem ráda, že jsem konečně doma na zadku, nalítala jsem se ažaž.
gerda — #13 Jdi, Ty....
paníliška — #11to víš, děvče, už su stará
Knedlíky a ostatní už zvládám dobře, ale krátce po svatbě to byl horor.
gerda — #10 Člověče, Ty bys to vaření mohla vyučovat.
rendvo — #8karlovarské jsou snadnější, protože se v podstatě dělají už z hotového pečiva, spojeného vajíčky a tukem. Mouky je tam minimum.
A taky se nedávají kynout. Kdežto klasické knedlíky se musejí vypracovat a záleží na vykynutí. A taky na dobrém uvaření - to už je vyšší stupeň kuchařské dovednosti.
knedlíky dělám klasické ..kynuté bez rohlíků. Zadělávám je v pekárně podle receptu z internetu.
Pokaždé se povedou , vařím je na pařáku , takže mi neprasknou .
Já dělám ráda karlovarské knedlíky protože ty mi přijde že zvladne každý. Ty normální mě občas prasknou, čím to je ?
domácí dělám i bramborové
evabel — #4presne
evabel — #4 jasně, u nás je to také tak
zrovna nedávno jsem pátrala po receptech na klasické knedle, abych pořád dokola nedělala jen ty mikrovlnkové. Na karlovarský jsem též narazila a určitě je svátečnější, než housková klasika s kvasnicemi.
někdy zkusím přidat tu cibulku, to je dobrý nápad
Ja takove delam - spekove. Teda delam.... delavala jsem, pro 2 se mi to nechce patlat. Ale jsou dobre.