DSC_0256.jpg (89 KB)

Svíčková na smetaně je oblíbený recept, kterého se začínající kuchařky zbytečně bojí. Není totiž tak těžké ji uvařit. V první řadě by měly vědět, že i když se jmenuje „svíčková“, tak se na ni rozhodně nekupuje hovězí svíčková. Ideální maso je zadní hovězí, nejlépe vyzrálé, aby bylo pěkně křehké a po upečení měkké.

Ke svíčkové si ideálně připravte domácí knedlíky, které už s naším magazínem umíte uvařit.

Já jsem zkoušela svíčkovou podle mnoha receptů, ale nakonec jsem se vrátila k tomu nejúžasnějšímu, od babičky. Je pravda, že se i recepty, které najdete na internetu, liší jen v detailech. To nejdůležitější je kořenová zelenina a smetana. Ty udělají s omáčkou divy.

Suroviny

  • 700 g hovězího zadního, ideálně vyzrálého
  • 150 g špeku
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 3 velké mrkve
  • 2 velké petržele
  • 1/2 středně velkého celeru
  • kuličky nového koření
  • kuličky černého pepře
  • špetka tymiánu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • červený vinný ocet
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • hovězí vývar
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • hladká mouka a kousek másla na jíšku (cca 30 g od každého)
  • trocha oleje na opečení masa

Postup

Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špek dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Já jsem měla náhodou špek stejně dlouhý jako maso, takže se mi podařilo do masa špek protknout po celé délce. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak ho do masa vpíchněte z obou stran. 

svickova.jpg (108 KB)

Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díru a do ní dejte špalíček špeku.

DSC_0217.jpg (96 KB)

Maso pevně stáhněte provázkem.

svickova2.jpg (113 KB)

Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát sádlo. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct. Mezitím si oškrábejte zeleninu, nakrájejte na drobné kostičky.

DSC_0221.jpg (76 KB)

Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova.

DSC_0224.jpg (94 KB)

Hlídejte, aby se vám zelenina nepřipekla. Až bude krásná jako na fotce, přidejte cibuli.

DSC_0227.jpg (78 KB)

Promíchejte a nechejte zezlátnou i cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla. Až je pěkně zlatavá, zasypejte ji cukrem a míchejte asi dvě minuty.

DSC_0231.jpg (79 KB)

Přidejte červený vinný ocet a hořčici.

svickova3.jpg (108 KB)

Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáčku maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliče nového koření, špetku tymiánu, kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Já je zavazuji do gázy, abych je nemusela z hrnce lovit. Přiklopte poklicí a dejte do trouby.

DSC_0237.jpg (83 KB)

Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté.

DSC_0244.jpg (99 KB)

Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte. Dokončete si omáčku.

Vyndejte z omáčky koření. Ve výkonném mixéru nebo tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte smetanu. Kdo chce, může ještě zahustit jíškou. Někdy je dostatek zeleniny a málo tekutin a omáčka je i tak dost hustá. Pokud zvolíte zahuštění jíškou, omáčku ještě 15 až 20 minut provařte.

DSC_0251.jpg (81 KB)

Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími knedlíky.

Dobrou chuť přeje Elly.

K té nejlepší svíčkové potřebujete...

...nejlepší domácí knedlíky

knedlik6.jpg (78 KB)

... nejlepší domácí polévku 

polevka7.jpg (89 KB)

... a nejlepší šlehačkovou roládu jako sladkou tečku

slehackovarolada.jpg (126 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit