Jídlo, které se tváří jako dobrý nápad na spotřebování zbytků z nedělního oběda. Ale je to tak skutečně? U nás doma děláme knedlíky domácí a jsou vždycky tak dobré, že žádné přebytky nejsou. Proto když máme chuť na knedlíky s vajíčkem, tak většinou koupíme knedlík v obchodě. Máme velkou výhodu, seženeme knedlíky „jako domácí“, od soukromého výrobce.

Nejde o žádné splácané a druhořadé jídlo. Jako pochoutku ho uznává i kulinářský odborník, Roman Vaněk. Pokud použijete kvalitní suroviny, čeká vás neskutečná pochoutka.

Knedlík - obyčejný kynutý, nebo houskový? Karlovarský knedlík bude také skvělou základní surovinou. Zbyl vám bramborový knedlík? Vůbec nevadí. Chuť bude jiná, ale také velice dobrá.

Cibule - můžete použít obyčejnou, nebo červenou cibuli. Ta druhá jídlo krásně doplní i barevně.

Vejce - když máte možnost, použijte vejce z volného chovu, od prověřeného chovatele. Mají krásný oranžový žloutek a nepřekonatelnou chuť.

Tuk - cibulku a knedlík můžete osmahnout na másle, nebo na sádle. Olej bych do tohoto jídla vůbec nemíchala.

Něco navíc - fantazii se meze nekladou. U nás doma rádi přidáváme škvarky. Někdo jiný anglickou slaninu, uzené maso. Překvapil mě názor z diskuze na Bohyních kuchyně, kde jedna čtenářka psala, že ke knedlíkům s vajíčkem jí brusinky.
Smetanu nebo trochu mléka do vajíček přidávám, aby směs byla méně suchá, ale hodně lidí používá pouze rozšlehaná vajíčka.

Koření - samozřejmě sůl a pepř. Ty nesmí chybět. Můžete přidat i špetku majoránky, kmínu nebo sladké papriky.

Něco zeleného na ozdobu - aby bylo jídlo pěkné i barevně, nezapomeneme posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Hezky to vypadá, ale také skvěle chutná.

Příloha - přílohou jsou už vlastně knedlíky, které jsou zamíchané ve vajíčkách. Není tedy nutné žádné další pečivo. Výborně však chutnají s naloženým okurkem nebo listovým či rajčatovým salátem.

Suroviny máme, takže s chutí do práce...

cibule

Cibulku nakrájíme nadrobno.

knedlíky

Knedlíky nakrájíme na malé kostičky. Kdo chce, může na větší, ale menší se mi zdají praktičtější a vzhlednější.

zlatavá cibulka

Na pánvičce rozpustíme tuk, na který vsypeme nakrájenou cibulku a osmahneme do zlatova. Kdo přidává škvarky, maso nebo anglickou slaninu, udělá to také právě teď.
Ke zlatavé cibulce přidáme i kostičky knedlíků a mícháme tak dlouho, až jsou knedlíky lehce opečené.

vejce se smetanou

Mezitím, co nám cibulka zlátne a knedlíky se stávají křupavými, rozklepneme si do misky vajíčka a přilijeme trochu smetany.

vejce

Prošleháme, aby se vejce se smetanou spojila, a zalijeme jimi obsah pánvičky.

knedlíky s vajíčkem

Já v tomto okamžiku pánvičku stáhnu z plotýnky a míchám už vedle. Na horké pánvičce vajíčka krásně ztuhnou, ale nestane se vám, že budou příliš pevná a suchá. Kdo má raději vajíčka více usmažená, nechá ještě chvíli na horké plotně.

Ihned podáváme, ozdobené zelenými bylinkami.

Máte rádi knedlíky s vajíčkem? Jak je děláte? Přidáváte také do vajíček smetanu nebo máte jinou svou vychytávku?