Jídlo, které se tváří jako dobrý nápad na spotřebování zbytků z nedělního oběda. Ale je to tak skutečně? U nás doma děláme knedlíky domácí a jsou vždycky tak dobré, že žádné přebytky nejsou. Proto když máme chuť na knedlíky s vajíčkem, tak většinou koupíme knedlík v obchodě. Máme velkou výhodu, seženeme knedlíky „jako domácí“, od soukromého výrobce.
Nejde o žádné splácané a druhořadé jídlo. Jako pochoutku ho uznává i kulinářský odborník, Roman Vaněk. Pokud použijete kvalitní suroviny, čeká vás neskutečná pochoutka.
Knedlík - obyčejný kynutý, nebo houskový? Karlovarský knedlík bude také skvělou základní surovinou. Zbyl vám bramborový knedlík? Vůbec nevadí. Chuť bude jiná, ale také velice dobrá.
Cibule - můžete použít obyčejnou, nebo červenou cibuli. Ta druhá jídlo krásně doplní i barevně.
Vejce - když máte možnost, použijte vejce z volného chovu, od prověřeného chovatele. Mají krásný oranžový žloutek a nepřekonatelnou chuť.
Tuk - cibulku a knedlík můžete osmahnout na másle, nebo na sádle. Olej bych do tohoto jídla vůbec nemíchala.
Něco navíc - fantazii se meze nekladou. U nás doma rádi přidáváme škvarky. Někdo jiný anglickou slaninu, uzené maso. Překvapil mě názor z diskuze na Bohyních kuchyně, kde jedna čtenářka psala, že ke knedlíkům s vajíčkem jí brusinky.
Smetanu nebo trochu mléka do vajíček přidávám, aby směs byla méně suchá, ale hodně lidí používá pouze rozšlehaná vajíčka.
Koření - samozřejmě sůl a pepř. Ty nesmí chybět. Můžete přidat i špetku majoránky, kmínu nebo sladké papriky.
Něco zeleného na ozdobu - aby bylo jídlo pěkné i barevně, nezapomeneme posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Hezky to vypadá, ale také skvěle chutná.
Příloha - přílohou jsou už vlastně knedlíky, které jsou zamíchané ve vajíčkách. Není tedy nutné žádné další pečivo. Výborně však chutnají s naloženým okurkem nebo listovým či rajčatovým salátem.
Suroviny máme, takže s chutí do práce...
Cibulku nakrájíme nadrobno.
Knedlíky nakrájíme na malé kostičky. Kdo chce, může na větší, ale menší se mi zdají praktičtější a vzhlednější.
Na pánvičce rozpustíme tuk, na který vsypeme nakrájenou cibulku a osmahneme do zlatova. Kdo přidává škvarky, maso nebo anglickou slaninu, udělá to také právě teď.
Ke zlatavé cibulce přidáme i kostičky knedlíků a mícháme tak dlouho, až jsou knedlíky lehce opečené.
Mezitím, co nám cibulka zlátne a knedlíky se stávají křupavými, rozklepneme si do misky vajíčka a přilijeme trochu smetany.
Prošleháme, aby se vejce se smetanou spojila, a zalijeme jimi obsah pánvičky.
Já v tomto okamžiku pánvičku stáhnu z plotýnky a míchám už vedle. Na horké pánvičce vajíčka krásně ztuhnou, ale nestane se vám, že budou příliš pevná a suchá. Kdo má raději vajíčka více usmažená, nechá ještě chvíli na horké plotně.
Ihned podáváme, ozdobené zelenými bylinkami.
Máte rádi knedlíky s vajíčkem? Jak je děláte? Přidáváte také do vajíček smetanu nebo máte jinou svou vychytávku?
Nový komentář
Komentáře
Já knedlíky neopékám, ohřeji je v páře. Nakrájené přidám k orestované cibulce. Pak přidám vejce. (Někdy přidávám nadrobno nakrájený špek nebo škvarky.)
Chuťově skvělé. Jen bych potřebovala radu. Po lehkém osmahnutí cibulky dám na pánev knedlíky. Ty občas promíchám s cibulkou a také proto, aby se dostalo i na ty nahoře. Problém je ten, že než se knedlíky zlehka opečou, cibulka mi zčerná. Ta pak nejen že nevypadá hezky, ale je samozřejmě i hořká. Jak to děláte vy? Děkuji K.
DĚLÁM JE STEJNĚ
......jsou vyborne, vzdy je delam, pokud zbydou.....od predchoziho jidla
Knedlíky s vajíčkem nemusím, takže je neděláme
, ale recept vypadá zajímavě.
Vidim ze se tady porad knedlikuje a vajickuje
olej, cibule, vajíčko , knedlík , sýr , zamíchám na pánvi a ze zytků je fajn večeře
nemáme rádi, nevařím
Můj tchán je odborník na tuto specialitu.... a až sem ochutnala, pochopila sem, jak je chce manžel... připálené
mnam
U nás děláme jen knedlíky s vajíčkem (tedy bez dalších přísad) a jako přílohu máme kyselou okurku.
dobrůtka
Takto jsem je ještě nedělala, vyzkouším
určitě vyzkouším !!
gerda — #402 Dekuji, uz to vim
Gloria — #379 angreštový.
ZKUSÍM
bramborový knedlík s vajíčky jsem ještě nedělala, budu muset vyzkoušet
Když nám zbyde třeba knedlík od oběda, tak je to ideální recept, jak ho hned zpracovat :)
jj rychlovka, dobrá