Některé druhy ovoce jako jablka, švestky či meruňky, uvolňují po dozrání ethylen. Jiné druhy ovoce by v jejich „sousedství“ mohly začít hnít. Proto je třeba tyto skupiny skladovat zvlášť.

Ideální pro dlouhodobé skladování jsou jablka či hrušky. Sbírejte je těsně před dozráním a vyřaďte poškozené plody. Stopku vždy nechávejte na plodu – jablka pokládejte stopkou nahoru, hrušky stopkou dolů.

Skladujte v nevytápěném prostoru s vysokou vlhkostí a stabilní teplotou.

Vitamíny si zamrazte

Drobné ovoce jako jahody, či borůvky lze v ledničce skladovat jen krátkodobě. Ovoce omyjte až těsně před konzumací. Pro dlouhodobé uskladnění ovoce je ideální mrazení či sušení. Mražené ovoce spotřebujte do 18 měsíců. Po rozmrazení s nimi rychle do pusy či na koláče.

I džemy a kompoty mají svou trvanlivost

Víte, že vařením či sterilizovaných se ničí většina bakterií? Cukr je přírodní konzervant. Kvalitně připravené zavařeniny vydrží nejméně rok. Uložte je na suché a chladné místo. Jednou za pár měsíců je také vhodné výrobky vizuálně zkontrolovat. Po otevření zavařeniny skladujte v lednici a rychle spotřebujte.

Jahodová marmeláda s citrony

  • 750 g jahod
  • 250 g citronů
  • 500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
  • Rum

Citrony oloupejte a nakrájejte. Jahody omyjte, zbavte stopek a také pokrájejte. Ovoce vložte do hrnce a dobře promíchejte s želírovacím cukrem. Směs přiveďte k varu a neustále míchejte. Po 3 minutách varu stáhněte z plotýnky a podle chuti přidejte dle chuti rum. Hotovou směs okamžitě plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete a nechte stát 5 minut otočené víčkem dolů.

Více informací na webových stránkách či na Facebooku.

Zdroj fotografií: Moravskoslezské cukrovary, a. s.
 

Reklama