Grilovací sezóna začíná v okamžiku, kdy se večery začínají oteplovat. Grilovat se dá sice i během dne, ale večerní grilování má svou romantiku. A právě teď, v době prázdnin, je grilování v plném proudu. Že ještě negrilujete? Nemáte gril, nebo potřebujete s něčím poradit?

Jaký si vybrat gril
V podstatě existují tři druhy grilů. Na dřevěné uhlí, na elektřinu nebo na plyn, s lávovými kameny.
Gril na dřevěné uhlí může být přenosný, litinový nebo plechový, ale také pevně spojený se zemí, vyzděný. Je nejrozšířenější a také nejlevnější. Abyste mohli v pohodě grilovat, bude vám nějakou dobu trvat, než se naučíte ty správné "fígle" na udržování ohně. Uhlíky musí mít totiž tu správnou teplotu, aby maso pořádně propekly, ale nepřipekly. V žádném případě negrilujeme nad plameny, ale až tehdy, až jsou uhlíky potažené šedou popelovou vrstvou a jsou pouze žhavé.

Grilování na plynovém grilu opatřeném lávovými kameny je nejzdravější a také méně pracné než grilování na dřevěném uhlí. Gril je vytápěný propan-butanem a zapaluje se piezoelektrickým zapalovačem.
Funguje tak, že plameny plynu rozpalují lávové kameny, na kterých se připravují pokrmy. Plamen lze samozřejmě regulovat.
Proč je vlastně tento způsob grilování nejméně zdraví škodlivý? Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí neodkapává do ohně tuk, ale je vsakován do povrchu lávového kamene.
Nevýhodou těchto grilů je vyšší cena. 

Gril na elektřinu je vytápěný elektrickou topnou spirálou pod roštem, takže stejně jako u plynového grilu jsme zbaveni nepříjemného kouře a nemusíme se starat o udržování ohně.

Topivo
Brikety z dřevěného uhlí vydrží hořet dlouho a vydávají minimum kouře a zápachu.
Dřevěné uhlí z měkkého dřeva se rozhoří rychleji než brikety, ale také rychleji shoří.
Tvrdá dřeva mívají příjemné aroma a také dlouho hoří. Do některých grilů se však nesmí používat.

Jak regulovat teplotu ohniště
Pamatujte si, že snížit teplotu je vždy jednodušší, než ji zvýšit. Proto raději použijeme více uhlí a plameny potom hasíme. Některé grily jsou vybaveny otvorem pro přívod vzduchu. Je-li otevřený naplno, teplota je vyšší.
Gril by měl mít různé úrovně nastavení roštu. Zpočátku grilujeme na nejvyšší úrovni, když nám žár uhlíků klesá, můžeme maso přiblížit k uhlíkům.

V časopise Paní domu jsem se dočetla, jak poznáme přibližnou teplotu ohniště. Dlaň dáme asi 12-13 cm nad žhavé uhlí a počítáme, kolik sekund ji tam udržíme.
1-2 sekundy: žhavé uhlíky - grilujeme jehněčí, vepřové řízky, rybí filety
3-4 sekundy: střední žár - grilujeme kousky masa, ryby, drůbež, zeleninu
5-6 sekund: mírný žár - grilujeme celé kuře, kus masa v celku
6-7 sekund: mírně nižší teplota: grilujeme ovoce, zeleninu, brambory
8-9 sekund: velmi nízká teplota

Rady a tipy pro grilování
Na grilování je nejvíce zdraví škodlivý odkapávající tuk, který se přepaluje v ohništi. Pokud máme gril na dřevěné uhlí, předejdeme odkapávání tuku do ohně tím, že použijeme pod maso alobalové misky určené pro grilování.

Maso dáváme na grilovací rošt až tehdy, když už z uhlíků nešlehají plameny, ale jsou pouze žhnoucí, potažené šedým popelavým povlakem. Raději zvolíme mírnější žár, maso se lépe propeče.

Pro naši bezpečnost dodržujeme vzdálenost grilu od hořlavých materiálů. Během grilování nenecháváme gril bez dozoru a po skončení uhasíme důkladně oheň. Mějte vždy po ruce kbelík s vodou.

Připravte si ke grilu rozprašovač s vodou. Tuk, který odkapává z masa do žhavých uhlíků, často způsobuje, že vyšlehnou plameny, které musíme ihned uhasit, aby se nám maso nepřipálilo.

           
Reklama