Mnoho lidí Vás zná ze soutěže MasterChef Česko. Co Vás vedlo k tomu se přihlásit? A jak moc Vám účast a výhra v soutěži MasterChef změnila život?
Moje přihlášení do “Mastera” je už celkem známá historka. Vždycky mě zajímalo hlavně zákulisí takové show a jednou se to tak náhodou potkalo, že jsem si dal s kamarády pár piv, v tu chvilku běžela v televizi upoutávka na casting a přihlášení se stalo realitou. Ani druhý den ráno ani později jsem toho nelitoval. . :-)

64f847cfe90d3blobid0.jpg

Primární schopností v soutěži je samozřejmě vaření.  Co Vás k němu přivedlo?
Pragmaticky bych řekl, že to byly dvě věci. Hlad a bydlení na intru. Jednoduše jsem se musel nějak „nakrmit“ při studiu střední školy a jako každý student jsem na jezení v restauracích neměl peníze, domů to bylo hodně daleko, tak jsem se holt pustil do vaření. Začátky byly krušné a výtvory vpravdě „kreativní“.

Bez které suroviny si nedokážete vaření představit?
Takovou otázku jsem ještě nedostal a odpověď je asi jednoduchá. Bez soli. Stejně jako ve slavný pohádce je opravdu sůl surovina, bez které se neobejde asi žádný recept.

Tento rok jste se nově stal ambasadorem značky Coca-Cola. Kdy poprvé jste se s tímto ikonickým nápojem setkal? A k jakým pokrmům se za Vás Coca-Cola hodí nejlépe?
Určitě už to bylo v dětství a celkem pravidelná setkání si pamatuju z dob mého působení v mládežnickém hokeji. Samozřejmě jsme ho vzhledem k věku pili nealko na cestě z vítězných zápasů a turnajů. Jednoduše pro mě byla Coca-Cola taková malá odměna, protože něco jsme si přece se spoluhráči na benzínce museli po vzoru profi hráčů koupit. :-) Jinak za mě si myslím, že fantasticky funguje s burgery, křidélky apod. Asi mě k tomu spojení trochu svádí i země původu.

Upřednostňujete spíše českou klasickou kuchyni nebo rád experimentujete s exotikou?
Trošku od obojího, záleží na náladě a na chuti. Ale snažím se v lidech probouzet lásku ke zvěřině a hodně ho používám jako surovinu. Ať už v klasických receptech, ale také když tak trochu “experimentuji”.

64f847a7b7cc9obrazek.jpg

Máte nějaký gastronomický zážitek či příběh, který Vás ovlivnil?
Rozhodně tím největším příběhem byla moje cesta soutěží MasterChef a setkání s porotci, kterým jsem mohl nějakou dobu tak trochu “koukat pod ruce”. A od té doby určitě mnoho dalších setkání nebo zážitků v různých restauracích. Mám štěstí, že těch dobrých zážitků v českých restauracích je víc než těch špatných, protože si myslím, že opravdu za posledních letech se úroveň zvýšila několikanásobně.

V kuchyni občas každý musí pracovat pod tlakem (např. nedostatek surovin, časový tlak). Jak se s tím vyrovnáváte?
Asi je to mojí povahou a také tím, že vařím v rámci mého projektu privátního vaření #BEZADRESY pokaždé v jiné kuchyni a vlastně pokaždé u moc fajn lidí. Za více než 400 takových vaření jsem ještě nezažil ani stres, tlak nebo nepříjemné lidi.

Je nějaké doporučení nebo rada, kterou byste chtěl předat lidem, kteří s vařením začínají?
Vařte s radostí, z dobrých surovin a nenechte se odradit, když se občas něco nepovede, protože časem to určitě bude jen a jen lepší.