Moučníky ze šlehaných těst jsou pro jednoduchost a rychlost přípravy zvlášť oblíbené. Roláda nebo dortový řez připravený ze správně našlehaného těsta je skutečným pochutnáním, kterému lze jen těžko odolat. Šlehaná těsta jsou vhodná právě pro přípravu rolád a mnoha podob řezů s ovocem, ale jsou také vynikající  pro jemné dortové korpusy a bábovky.
Jejich uplatnění v naší kuchyni je skutečně mnohostranné. Je jen třeba vědět, jak na to.

 

 

Jak nejlépe připravit šlehané těsto?

 

Šlehaná těsta s Herou snadno a rychle:

 

  • U šlehaných těst je důležité dobré vyšlehání vajec. Nejlepším postupem je vyšlehat celá vejce najednou s cukrem na vodní lázni. Vejce jsou takto lépe šlehatelná, protože nahřátím se sníží povrchové napětí tekutiny a vejce se vyšlehají ve velmi objemnou hmotu. Před došleháním přidáme 2 lžíce vody, abychom nahradili její úbytek způsobený odpařováním při nahřívání na vodní lázni.
     
  • Pokud vejce nechceme šlehat na vodní lázni, můžeme je nahřát s cukrem na 45 °C v kastrůlku a poté vyšlehat
     
  • Heru rozehříváme pozvolna, aby se nepřepálila. Do těsta ji vléváme až nakonec, aby hmota neklesla na objemu, nesmí však být příliš teplá, aby se těsto nespařilo
     
  • Mouku musíme prosévat, aby se provzdušnila a při míchání do těsta netvořila hrudky 
     
  • Pokud používáme do těsta kakao, mouku  proséváme s kakaem a kypřícím práškem dohromady, aby se jednotlivé součásti dobře promísily
  • Moučníky ze šlehaných těst jsou pro jednoduchost a rychlost přípravy zvlášť oblíbené. Šlehaná těsta jsou vhodná pro přípravu bábovek, rolád, dortových korpusů, ale i ovocných řezů.  

Pokud máte šlehaná těsta v oblibě, doporučujeme vyzkoušet moučníky dle následujících receptů.

V případě, že jste v pečení zákusků začátečníky, použijte rady Hery a její recepty ke svému zdokonalení. Jemné šlehané těsto je lehké a velmi snadné na přípravu.

 

JEMNÁ PIŠKOTOVÁ ROLÁDA

1 hrneček = 250 ml

 

Těsto:

50 g Hery (1 dílek na obalu)

1/2 hrnečku cukru krupice

1 hrneček hladké mouky

6 ks vajec

             

Náplň:

150 g lučiny

150 g šlehačky

3 polévkové lžíce cukru moučka 

10 g želatiny

50 ml voda do želatiny 

 

Dohotovení:

100 ml šlehačky

250 g jahod

50 g čokoládové poleva

 

Korpus: Vejce s cukrem vyšleháme v hustou pěnu. Do této hmoty postupně vmícháme mouku a nakonec rozpuštěnou vychladlou Heru. Rozetřeme na pečicí papír plát asi 1 cm silný. V elektrické troubě pečeme při 220 °C asi 5 minut. Po upečení na povrchu lehce pomoučníme, otočíme na utěrku a necháme vychladnout.

 

Náplň: Lučinu utřeme s cukrem a přidáme vyšlehanou šlehačku. Připravíme si želatinu, kterou namočíme do studené vody a následně přivedeme téměř k bodu varu. Takto horkou ji přidáme do směsi šlehačky a lučiny a dobře promícháme. Z upečeného piškotového plátu opatrně strhneme papír a potřeme náplní. Pomocí utěrky stočíme roládu a dáme vychladit. Po zatuhnutí potřeme vyšlehanou šlehačkou. Nakonec zdobíme jahodami a čokoládovou polevou.

 

Hera radí, jak připravit piškotové těsto: 

- Piškotové těsto připravujeme z čerstvých vajec, hladké mouky, jemného pískového cukru a Hery

- Těsto roztíráme na pečicí papír. Po upečení lehce pomoučníme, aby se nám plát nepřilepil na utěrku, a strhneme papír. Pokud papír nejde strhnout, navlhčíme ho studenou vodou a po chvilce odtrhneme. Místo utěrky můžeme použít na stáčení také pečicí papír.

 

 

SMETANOVÝ DORT S BORŮVKAMI

1 hrneček = 250 ml

 

Šlehané piškotové těsto, korpus:

50 g  Hera (1 dílek na obalu)

6 ks vajec

1 ½ hrnečku cukru krupice

2 hrnečky hladké mouky

½ lžičky kypřícího prášku do pečiva

 

Náplň:

500 ml Rama Cremefine ke šlehání

½ hrnečku cukru moučka

200 g borůvek

 

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec rozpuštěnou vlažnou Heru. Vše zlehka promícháme a naplníme do dortové formy o průměru 26 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.  Po upečení necháme vychladnout. Upečený korpus vyklopíme z dortové formy a vodorovně rozkrojíme v polovině na dva díly. Ramu Cremefine ušleháme s cukrem na tuhou šlehačku. Polovinu šlehačky smícháme s polovinou borůvek a rozetřeme na spodní díl korpusu. Přiklopíme horním dílem, celý povrch potřeme zbylou šlehačkou a posypeme borůvkami. Dáme do chladničky asi na hodinu vychladit a pak podáváme.

 

Mnoho zdaru při pečení a dobrou chuť vám přeje Hera a Žena-in!

Více o Heře najdete na stránkách www.hera-peceni.cz

 

 

 

TÉMATA:
SEZONA