Foto: Shutterstock
Banány jsou velmi oblíbeným ovocem. Kromě toho, že nám dodávají spoustu zdravé energie, tak slouží například jako prevence vysokého tlaku a srdečních onemocnění. Jen mají bohužel tendenci rychle hnít a ztrácet na chuti. Co tedy s tím? A na co si dát při jejich skladování pozor?
V obchodě vybírejte pečlivě
Už při nakupování ovoce buďte obezřetní a prohlédněte si všechny plody pečlivě. Ideálně vybírejte ty hezky žluté, pevné, nijak neporušené a zralé tak akorát. Pozor si dejte na ty s našedlou slupkou, které nejspíš utrpěly teplotní šok a byly skladovány v přílišném chladu, který jim škodí. Pokud vyberete nazelenalé banány, počkejte až doma dozrají. Ty nezralé totiž obsahují sacharidy ve formě pomalu stravitelného škrobu a může vám být po nich těžko. Banány, které na sobě začínají mít hnědé skvrnky, jsou nejsladší, ale je potřeba je sníst co nejdříve po zakoupení, protože velmi brzy celé zhnědnou.
Zapomeňte na lednici
Tuhle zásadní chybu snad už moc lidí nedělá, ale přeci jen. Banány určitě do ledničky nepatří! Vlivem nízkých teplot totiž ztrácejí svou bohatou chuť i vůni.
Vyberte správné místo
Banány skladujte buď v místnosti s pokojovou teplotou nebo ideálně v tmavé a chladnější spíži. Pokud je máte v míse třeba na stole, dejte určitě pozor na přímé sluneční světlo. Určitě je také nenechávejte v igelitovém sáčku, ve kterém jste je přinesli z obchodu. Jinak se se začnou zapařovat a hnít.
Oddělte banány
Další důležitý trik, který většina lidí nedělá, je oddělení každého banánu z trsu. Banány jsou náchylné k poškození, když jsou na sebe tlačeny a třou se o sebe. A produkují etylenový plyn, který urychluje proces zralosti a hnědnutí ovoce kolem nich. Pokud tedy oddělíte jednotlivé banány od sebe, snížíte produkci tohoto plynu a prodloužíte tak jejich trvanlivost. Skladujte je odděleně také od jiného ovoce a zeleniny. I když naaranžovaná mísa s ovocem vypadá efektivně, další plody, které produkují ethylen, urychlí u banánů proces zrání a hniloby.
Vyzkoušejte osvědčené triky
Pokud máte větší zásobu banánu a nemáte pro ně dostatek místa, skladujte je ve více vrstvách, ale vložte mezi ně list papíru, aby se snížilo tření a poškození a tím pádem i hnědnutí. Vyzkoušet můžete také trik, který používaly už naše babičky. Jednotlivé banány stačí zabalit do novin a skladovat při pokojové teplotě. Doporučuje se také zabalit jejich konce do potravinové fólie či alobalu. Zpomalíte tak šíření etylenového plynu, který plody při svém dozrávání vylučují a snížíte riziko předčasného hnědnutí.
Extra tipy: Pokud máte doma přebytek banánů a bojíte se, že je všechny nespotřebujete, nakrájejte je na kousky a zamrazte je v uzavřeném boxu či sáčku. A kdykoli je můžete použít na smoothie nebo dezerty. Přezrálé banány se zas hodí do spousty sladkých receptů místo klasického cukru. Dezerty jsou pak navíc díky přezrálému banánu šťavnaté a vláčné. Určitě vyzkoušejte například banánový chlebíček.
Nový komentář
Komentáře
Ty hnědé jsou nejlepší.
Dobré rady... Nevěděla jsem, že bych měla banány od sebe oddělit. Děkuji.
Je spousta skvělých receptů z přezrálých banánů.