Kečup je snad ta nejlepší možnost, jak využít a zpracovat chutná letní měkká přezrálá rajčata. Proč byste si kečup měli vyrábět sami doma? Protože znáte složení a opravdu víte, co jste do sklenice dali, kolik jste použili rajčat nebo cukru. V kupovaném kečupu totiž tvoří většinu hmoty jablka. Kromě složení si můžete přizpůsobit také množství, velikost sklenic a hlavně chuť. Kečupu můžete připravit dvě různé varianty, jednu pikantní pro dospělé a jednu sladší pro děti.
Jak na to nám krok po kroku ukáže Veronika Gruntová, zkušená pěstitelka a hospodyně, která vede projekt Zavařujeme s Mámou z gruntu.
Na 8-10 sklenic o objemu 0,5 potřebujete:
- 3 kg rajčat
- 6 velkých cibulí
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky (můžete vynechat)
- 300 ml Bzeneckého lihového octa
- 2 lžičky skořice
- 380 g cukru
- 3 lžíce soli
- 2 bobkové listy
- 8 hřebíčků
- 6 kuliček nového koření
TIP K ZAVAŘOVÁNÍ:
Vybírejte jen dobré a zralé kousky. Vždy vybírejte ovoce i zeleninu čerstvou a v dobrém stavu. Nezavařujte nic, co je plesnivé, nahnilé a vypadá nezdravě. Žádné odkrajování napadených částí, celý plod pryč. Chcete přece, aby vám vaše zavařeniny vydržely a práce nepřišla nazmar. Pro přípravu marmelád, kečupů, čalamád nebo přesnídávek vybíráme vyzrálé až měkké plody. Zavařeniny budou sladší a u čalamády není struktura až tak důležitá, takže upotřebíte i měkká rajčata a velké cukety.
Příprava:
- Rajčata a cibuli si nakrájíme, přidáme koření a ocet. Není potřeba zeleninu krájet na malé kousky, stejně nakonec vše rozmixujeme.
TIP MÁMY Z GRUNTU:
Pro výrobu kečupu jsou ideální masitá rajčata, která mají méně vody a mnohem více dužiny. Kečup je tak hustější a nemusí se redukovat tak dlouho, jako když použijeme rajčata běžná. Pro výrobu kečupu klidně můžete použít měkká nebo přezrálá rajčata. Naopak čím zralejší budou, tím budou mít lepší chuť.
- Směs povaříme asi 2 hodiny, poté rozmixujeme, přepasírujeme a vařící plníme do sklenic. Není potřeba již zavařovat.
Jak jsme zmínili, nečekejte klasický kečup, který znáte z marketu, ale spíše základ pro rajskou omáčku. Ostatně Bzenecký lihový ocet s karamelem a estragonem, skořice a další koření chuť rajské omáčky opravdu velmi připomínají. Věřte nám, je to neskutečná pomoc při rychlé přípravě oběda. Využijete ho jak při vaření rajské omáčky, tak i na těstoviny a všude tam, kam se hodí rajčatová chuť.
Další videorecepty seriálu Zavařujeme s Mámou z gruntu můžete shlédnout na webu Bzeneckyocet.cz. Inspiraci takřka 150 recepty o vaření, zavařování i nakládání s octy od oceňovaných českých food blogerek najdete na blogu Milujemeocet.cz.
Nový komentář