Chuť na zmrzlinu je přímo úměrná stoupající teplotě. V létě je osvěžujícím dezertem, který si můžete vychutnat po obědě nebo kdykoli během dne.
Vůbec první psaná zmínka o výrobě zmrzliny je z doby 3000 let před naším letopočtem z oblasti dnešní Číny. Možná právě odtud, o mnoho staletí později, si přivezl Marco Polo recept na smetanovou zmrzlinu, z níž se stala dnešní proslulá italská zmrzlina. Takovýchto zajímavostí zažila od svého počátku zmrzlina ještě několik, avšak obliba této zmražené pochoutky stoupla až v 19. století. Právě z této doby pochází i citát, ve kterém se říká, že „udělat dobrou zmrzlinu je věda, toť nejtěžší z cukrářského řemesla.“
Díky zmrzlinovačům už výroba zmrzliny zdaleka není tak náročná jako dříve. Dnes si můžete vyrobit výbornou domácí zmrzlinu sami a celé to nebude trvat víc jak jednu hodinu. Zmrzlinovač dokáže připravit nejen zmrzlinu, ale také lehký ovocný sorbet nebo koktejl.
Levnější versus dražší
Na trhu jsou k dostání zmrzlinovače ve velmi širokém cenovém rozpětí. V jejich případě cena odpovídá funkcím. Levnější přístroje nemají samochladící funkci, proto je potřeba vložit je do mrazáku nejméně 24 hodin před přípravou zmrzliny, aby hmota ztuhla. Hmotu na zmrzlinu budete také muset připravit ve vedlejší nádobě a teprve potom ji vlít do přístroje. Oproti tomu dražší přístroje dokáží připravit mraženou pochoutku téměř bez vaší asistence. Mají kompresor, takže stačí jen vložit potřebné ingredience a přístroj vše udělá za vás.
Co všechno umí
Zmrzlinovač slouží k výrobě zmrzliny, sorbetů, ale také k chlazení nápojů. Během chlazení zmrzlinové směsi se musí neustále našlehávat, aby nepřimrzala ke stěnám mísy, proto má každý přístroj míchací lopatky. Během přípravy si můžete zvolit i tuhost zmrzliny, stačí hlídat dobu, po kterou se bude připravovat. Některé přístroje dokáží sami smíchat jednotlivé suroviny a poté je zchladit. V určité fázi tohoto procesu můžete přidávat další ingredience jakou jsou kousky čokolády, sušenky, kousky čerstvého ovoce apod.
Péče o přístroj
Čištění většiny přístrojů je snadné. Jednotlivé části, mimo základny s motorem, lze vložit do myčky. Během přípravy zmrzliny dbejte na zvýšenou hygienu. Před přípravou důkladně omyjte všechny části přístroje a používejte jen čerstvé suroviny.
Recepty
Téměř v každém návodu ke zmrzlinovači najdete alespoň 1 recept na zmrzlinu. Pokud chcete zapojit fantazii stačí jen ponechat základ a měnit přidané ingredience. Můžete si vytvořit zmrzliny nejrůznějších chutí, přesně takové, které vám chutnají.
Tipy Lenky Mastešové, produktové specialistky Euronics
Vybíráte-li si zmrzlinovač, pečlivě promyslete jak často jej využijete. Pokud jen občasně, zvažte, zda by vám nestačil model do 1 tisíce korun. Sice budete muset směs připravit zvlášť, ale na zahřátí a promíchání jednoduchých ingrediencí nic složitého není. Naopak pokud víte, že budete zmrzlinu připravovat pravidelně, vyplatí se vám pořídit si např. model DeLonghi ICK6000, jehož pořizovací hodnota je 6.990 Kč.
Zmrzlinovač s kompresorem vyžaduje zvýšenou opatrnost při manipulaci. Rozhodně jej během přípravy zmrzliny nijak nenaklánějte, aby nedošlo k poškození.
Zásadně používejte jen čerstvé suroviny a zmrzlinu zkonzumujte do 7 dnů od výroby. I uchovávání má svá pevná pravidla. Vložte zmrzlinu do plastové nádobky s víkem a dejte ji do mrazícího boxu, kde by měla být ideální teplota -18 °C.
Recept na jahodovou zmrzlinu
Ingredience na 6-8 porcí:
230 g jahod
130 ml mléka
120 ml smetany
120 g cukru
vanilkové aroma nebo vanilkový lusk
Příprava:
Jahody smíchejte s polovinou cukru, přidejte mléko, smetanu a zbývající cukr. Vše dobře promíchejte, aby se rozpustil cukr a na závěr přidejte vanilkové aroma. Připravenou směs nalijte do zmrzlinovače.Zmrzlina bude připravena asi za 25 minut, podle typu přístroje.
Nový komentář
Komentáře
delam
Jahodovou miluju, ale i čokoládovou...
JÉÉÉÉ,já bych eba tu jahodovousi tak dala,i třeba tu jahodovou....
zmrzlinovač nemam ale zmrzku si děláme
free — #30 jé kávovou tu bych si taky dala,mám ráda kávové mlsky
Raději koupím
Moji rodiče mají funkční výrobník zmrzliny značky Eta z roku 1970 plus mínus. Tedy motorek jde ale ztratila se míchací metlička. Zmrzlina se dělala tak, že se celý přístroj se směsí dal do výmrazníku normální lednice a on tu směs pomalu míchal až do zhoustnutí. Milovala sem domácí ovocné zmrzliny a potom kávovou.
kuchyň nemám nafukovací,další přístroj a neotočím se
dělám si taky zmrzku doma
Zmrzliny doma moc nepojíme,spíše si zajdeme na pohár
Jala — #24 Mixar byl vanilkový prášek, který se používal na přípravu vanilkových koktejlů a podobně. Ty koktejly byly skvělý
Bez zmrzlinovače se obejdu. Nevím, kam už bych všechny ty přístroje nastrkala.
step1 — #5
Vím, že receptů na netu jsou mraky, taky jsem je už pročítala a zkoušela zmrzlinu dělat, ale není nad osobní zkušenost. Takže díky za radu.
Ta smetana se přidává 12% nebo 31%?
Ovocné dřeně dělám běžně, ale zmrzlina nám víc chutná kupovaná - a to ještě ne každá.
Ale vůbec nevím, co byl Mixar, to je nějaká směs na výrobu zmrzliny?
kdyz chci zmrzlinu tak si ji koupim nebo doma ruco udelam a nepotrebuji na to drahou masinu
no obejdu se bez něj,nanuka si koupím.
Právě teď si pošušňávám na domácí zmrzce, naní tak přeslazená, jako koupená, a tak mi domácí více chutná.
ladouch — #18 Je to pravda
Trefa:zmrzlinovac nechci,radeji si zmrzlinu koupim.dneska kazdy mame mrazak,kam si nanuky uschovame.
Ani bych ho už neměla kam dát a ona se dá klidně udělat i bez něj, stačí mrazák.
Přístroj pěkný, ale už mám tolik různých strojků, na které se práší, že už určitě nic kupovat nebudu. Zmrzku stejně máme spojenou spíš s výletem, ne s mlsáním doma.