Vše začíná u hlavy a vede přes srdce
Jak dosáhnout toho, aby si největší firma ve svém oboru v Čechách stále zachovala své hodnoty? Prvopočátek je u hlavy, tedy generálního ředitele Milana Teplého, kterého možná znáte z médií. Málokdo ale ví, že není jen manažer, ale odborník na svém místě. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou, pracoval jako vedoucí senzorické i závodní laboratoře, takže má bohaté zkušenosti z provozu. Madetě zasvětil téměř celý svůj život a jeho myšlenkou je udržovat tradiční receptury a čistotu všech mléčných výrobků. Zároveň vede mlékárnu cestou moderních technologií, které šetří energie i těžkou práci zaměstnancům. Prostě srdcovka.
Zaměstnanec závodu v Plané nad Lužnicí pracující s moderní technologií.
Z dědy na otce a z otce na syna
Nejen generální ředitel Madety má ve firmě svého nástupce, syna Jana. Lidé v Madetě věří, že rodinná atmosféra se promítá i do chuti jejích výrobků. Hlavní tváří televizní reklamy je totiž opravdový Mistr sýrař, ředitel českokrumlovského závodu Pavel Hlásenský ml. Ten převzal vedení závodu po svém otci. V Madetě pracoval už i jeho děda. Jak se všichni shodují, sýrařina je velká dřina a je potřeba sbírat zkušenosti dlouhá léta. Zdaleka ale nejsou jediní, kteří v Madetě zastupují rodinný klan. Napříč celou mlékárnou najdete manžele, rodiče s dětmi nebo i vnoučata s prarodiči, kteří už jsou třeba v důchodu, ale Madetě věnovali kus svého profesního života. Nejsou výjimkou zaměstnanci, kteří zde pracují 20 i 30 let, ale také celý život. Většina z nich se shoduje, že lidé jsou to, co dělá Madetu Madetou.
Sýrařské řemeslo se dědí z dědy na otce a z otce na syna. Na fotografii Pavel Hlásenský st., který předal ředitelské žezlo svému synovi, také Pavlovi.
Odborníci každým coulem
Že nejen zaměstnanci, ale také ředitelé jednotlivých závodů vědí o svém působišti první poslední, dokazuje i reakce jednoho ze zákazníků, který měl možnost navštívit závod v Plané nad Lužnicí s ředitelkou Monikou Bendovou v roli průvodkyně. „Představoval jsem si paní v kostýmku a na vysokých podpatcích, ale paní ředitelka mě mile překvapila tím, jak zapáleně o všem mluvila, jaké měla znalosti. Nedivil bych se, kdyby věděla, kde se nachází hlavní uzávěr vody a elektřiny a uměla je i použít.“ Odpověď na to zněla „vím a umím“. Madeťáci jsou odborníky ve svém řemesle a vědomosti o výrobě mléčných výrobků se zde předávají po generace.
Česká tradice ve vaší kuchyni
Navzdory všemu je mlékařina náročné řemeslo a lidé v „první linii“ mají někdy těžkou práci. Svoz mléka vlastními cisternami začíná už v noci a jezdí se v každém počasí. Mléko sváží Madeta od vybraných farmářů převážně z jižních Čech. Hned „za tepla“ putuje do výrobních závodů, kde už na něj čekají k okamžitému zpracování. Vy ho pak znáte jako zabalené do krabic nebo přetvořené na jogurty, sýry, Lipánky, máslo či tvarohy.
Madeta je symbolem české kvality, kterou si oblíbily tisíce domácností po celé zemi. Ať už připravujete snídani pro děti, rychlou svačinu nebo slavnostní večeři, produkty od Madety vám vždy přinesou tu pravou chuť domova, na kterou jste zvyklí. Nechte se inspirovat, vyzkoušejte nové recepty a přineste si kousek jižních Čech na svůj stůl.
Mléčný pozdrav z jižních Čech pro váš „dobrej“ den.
Nový komentář