nadymani-seznam.jpg
Foto: Shutterstock

Začněte hledat příčinu nadýmání
Pokud se ve vašem těle tvoří zvýšené množství plynů, které se následně nedostatečně vstřebává, případně neodchází přirozenou cestou, jedná se o nadýmání. Obvykle se jedná o dočasný problém, který bývá nejčastěji reakcí na nesprávnou stravu. „V důsledku hormonálních výkyvů mohou být k nadýmání náchylnější ženy. A to zejména v období před menstruací. Běžné je nadýmání v těhotenství a během menopauzy,“ doplňuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina zabývající se zdravým stravováním s ohledem na šetrnost a dodává, že za zvýšenou plynatostí může stát také alergická reakce na konkrétní typ potraviny, případně nesnášenlivost lepku či laktózy. Jakmile najdete příčinu, můžete začít s léčbou. Ovšem ze všeho nejdříve je třeba poradit se svým lékařem.

Kdy se můžete zbavit nadýmání svépomoci?
V případě „běžného“ nadýmání, které není časté, a především vám nezpůsobuje bolesti nebo jiné zdravotní komplikace či omezení, můžete vyzkoušet několik preventivních opatření, díky kterým by se měl dát střevní mikrobiom do pořádku a nadýmání minimalizovat.

Tip 1: Jezte pomalu a pořádně jídlo kousejte
Když jíte a polykáte, tak se do trávicího traktu dostává současně s jídlem i vzduch, což může být jedním z důvodů nadýmání, zejména pokud jíte příliš rychle. Snažte se proto jíst co nejpomaleji, jídlo si vychutnávejte a pořádně ho rozžvýkejte. „Abyste zlepšila své trávení, měla byste kousat až desetkrát více, než koušete,“ radí Martin Kudera. Samozřejmostí je konzumace kvalitních potravin, ideálně v co nejpřirozenější podobě. Průmyslově zpracované potraviny omezte na minimum!

Tip 2: Nepřejídejte se, ale jezte pravidelně
Pokud se ve vašem střevě nahromadí v nadměrném množství plyn, který je tvořený bakteriemi rozkládajícími potravu, způsobuje to problémy. Ulevte proto svým střevům a obecně trávení tím, že budete jíst střídměji. To však v žádném případě neznamená, že máte držet hladovku. Pouze si dopřávejte porce, u kterých víte, že jste schopna je strávit bez potíží. Jezte pravidelně, zdravě a zároveň naslouchejte svému tělu.

Tip 3: Pozor na pití před i po jídle
I když se říká, že hlad je převlečená žízeň, nesnažte se tělo ošálit tím, že si k jídlu nalijete plnou sklenici vody, aby vás to zasytilo. Alespoň půl hodiny před plánovaným jídlem, ale i po něm byste neměli pít. Pokud praktikujete pití vody s citronem ráno nalačno, můžete vyzkoušet alternativu v podobě jablečného octa, ve kterém je ideální poměr probiotik a prebiotik.

Tip 4: Nekupujte sycené nápoje
U nápojů ještě chvíli zůstaneme, protože při jejich špatné volbě mohou být příčinou nadmutého břicha, zejména pokud se jedná o sycené nápoje. „Bublinky v sycených nápojích jsou tvořeny oxidem uhličitým, což je plyn. Je tedy logické, že když do sebe nalijete půl litru sycené limonády, způsobí to nepříjemný pocit nafouknutého břicha,“ vysvětluje Martin Kudera. Dejte raději přednost čisté vodě nebo neslazenému čaji.

Tip 5: Zařaďte do jídelníčku probiotika
Bakterie jsou přirozenou součástí našeho střevního mikrobiomu, přičemž k jeho správnému fungování je nutné, aby ho tvořily „přátelské“ bakterie, respektive ve střevě byl optimální poměr mezi bakteriemi s pozitivním a negativním účinkem. Jak toho dosáhnout? Příjmem probiotických bakterií. Probiotika pomáhají regulovat fermentační procesy ve střevě, čím zmírňují nadýmání. Najdete je například ve kvašené zelenině.

Tip 6: Pravidelně se hýbejte
Kromě změny jídelníčku a způsobu, jak jídlo jíte, hraje neméně důležitou roli v prevenci proti nadýmání pohyb. To potvrzuje i Markéta Brožová, hlavní trenérka z fitness centra pro ženy Contours, která říká, že když člověk cvičí, automaticky i lépe tráví. Fyzická aktivita dokonce ulevuje v případě, že už máte problém. Běžte se projít, zajděte si na kruhový trénink nebo sedněte na kolo a uvidíte, že vám hned bude lépe.
 

Zdroj: Farma Živina - Martin Kudera, Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE, Markéta Brožová, hlavní trenérka z fitness centra pro ženy Contours