titulni-katerina-holmes-5908169.jpg

Připravte si jídlo dopředu

Řekněme si to na rovinu – do plánování jídelníčku se nikomu nechce, ale výsledek stojí za to. Zkuste si jednou týdně vyhradit čas na sepsání týdenního rozvrhu jídel. Můžete na něm spolupracovat spolu s dětmi a vytvořit z toho zábavný úkol: každý musí vymyslet jednu snídani, oběd a večeři. Plánování máte rázem snazší. Týdenní jídelníčky vám navíc urychlí i nakupování.

Vařte ve větších várkách

Taky znáte tu úlevu, když si po náročném dni můžete jen ohřát jídlo z předchozího dne? Některé pokrmy můžete i zamrazit a vytáhnout je, až na ně budete mít chuť. Zbyla vám příloha? I s tou se dá kouzlit. Zbylé těstoviny můžete rychle zapéct, rýži zase osmažit na asijský způsob. Kreativitě se meze nekladou, dávejte však pozor na správné skladování, aby se jídlo nezkazilo.

Slovo instantní už není tabu

Každý to zná, někdy se vám prostě vařit nechce. A co teprve na dovolené? V takových případech využijte instantní jídla, skvěle se hodí třeba polévky. Vybírat můžete z mnoha druhů a kvalitních surovin. V obchodech nově najdete polévky Carpathia, které se vyrábí na Slovensku a z lokálních surovin. Ochutnat můžete rodinné balení Francouzské, Gulášové a Slepičí.

Carpathia-Francouzska-2.jpg

Pomalý hrnec, mistr v šetření času

Vaření v pomalém hrnci je úsporné nejen časově, ale i energeticky. Můžete v něm vařit přes noc, a navíc se vyhnete hromadě špinavého nádobí. Díky tomu, že se suroviny připravují pomalu, v jedné nádobě a hrnec nepropouští páru, v pokrmu se krásně propojí všechny chutě. Výborný je na přípravu masa, ale dají se v něm uvařit i omáčky, vývary, zapečené těstoviny či dušená zelenina.

64ba50df06fccClipboard01.jpg

Složité recepty si nechte na deštivé dny

Inspiraci pro jednoduchá jídla najdete třeba v gastronomii přímořských států. Například s těstovinovým salátem nešlápnete vedle. Abyste tělu dodali potřebné živiny, zkuste si do něj přidat svěžího Vuňáka. Je bohatý na bílkoviny, vlákninu, obsahuje i důležité Omega-3 mastné kyseliny a do letních jídel je ideální. A pokud potřebujete opravdu zchladit, vyzkoušejte španělský pokrm gazpacho. Jeho základem jsou rajčata, okurky a papriky. Příprava je hračka, zkrátka všechno za studena a zasyrova rozmixujete, vychlaďte a můžete podávat jako studenou polévku.

Rozpalte gril

Typická kouřová chuť jídla z grilu je zkrátka nenahraditelná, navíc je vše hotové za pár minut. Třeba na takové burgery stačí nachystat čerstvou zeleninu a na grilu opéct bulky. S plackou neztrácejte čas a cestou domů kupte Sensational Burger od Garden Gourmet. Chutná výtečně, je plný proteinů a pochutnají si na něm vegani i masožravci.

Prší nebo se vám nechce rozpalovat uhlíky? Grilujte doma, na kontaktním grilu. Skvěle se na něj hodí česká klasika v moderním kabátě – nové Veganské karbanátky od Garden Gourmet. Podávat je můžete s bramborem, se salátem nebo v sendviči.

Garden-Gourmet-Sensational-Burger-s-Portobello.jpg

Uklízejte průběžně

Snažte se suroviny, které při vaření používáte, vracet hned na své místo. Špinavé nádobí dávejte rovnou do myčky. V případě, že myčku nemáte, tak nečekejte na moment, kdy se vám dřez naplní. Nádobí umývejte průběžně. Také u velkého úklidu nemusíte strávit celý den. Zkuste si ho rozdělit na části a do více etap v průběhu několika týdnů. Pocitově strávíte u úklidu méně času.

Zapojte do přípravy ostatní členy domácnosti i hosty

Nechat si pomoct je rada nad zlato. Ať už jde o zpracování surovin, vaření, míchání, prostírání nebo následný úklid, vždy se najde něco, s čím vám mohou pomoci děti, partner nebo hosté. Rozdělení úkolů nejen urychlí práci, ale navíc může být skvělým způsobem, jak rozproudit konverzaci a užít si společně strávený čas.