Rozhodně v tom nejste sama. Potíže s nadměrným nadýmáním trápí až 30 % běžné populace. Jen o tomto problému málokdo mluví. Většinou totiž trpíme tiše, protože nám je trapně. V trávicím traktu nahromaděný plyn, který je za nepříjemné pocity plného, napjatého a bolestivého břicha zodpovědný, se totiž projevuje i jinak, a to dost nápadně - větry. Co je větší společenské faux pas, než si hlasitě „prdnout“ třeba uprostřed porady v práci? Když se k tomu přidá ještě neustálé nucení k říhání, nejspíš byste nejraději nevycházela z domu.

Proč ale tohle všechno svému zažívání stále ještě trpíte? Je nejvyšší čas své potíže začít účinně, a navíc šetrně řešit.

Co je nadměrné nadýmání?

Běžně se objevuje v důsledku nahromadění plynu v zažívacím traktu. Jeho častou příčinou je to, co sníme. Plyn však vzniká nejen při rozkladu potravin, ale také ho můžeme ve zvýšené míře přijímat například v sycených nápojích nebo nadměrným polykáním vzduchu při jídle či kouření.
Množství plynu produkovaného ve střevě závisí také na složení mikrobioty každého z nás. Přesněji řečeno na tom, jaký typ bakterií v našich střevech převládá. Pokud je v něm hodně plynotvorných bakterií, budou produkovat více plynu, a pak se stav projeví jako nadměrné nadýmání.

Proč k nadměrnému nadýmání dochází?

64de0c5148e38obrazek.png

Za normálních okolností jsou v trávicím ústrojí člověka jeden až dva litry plynu. Zdravý člověk ho pak vypuzuje konečníkem až 25krát za den. Pokud je odchod větrů častější a břicho nafouklé, nejčastěji za to může dietní chyba. Například častá konzumace průmyslově připravených polotovarů s přidanými cukry a solí, které mohou narušit mikrobiální rovnováhu ve střevech. Rizikové jsou také potraviny, které tělo dlouho tráví, případně ty bohaté na síru nebo cukerné alkoholy (plnidla a sladidla). Určitě je vám pak známo, že za spouštění častých a páchnoucích větrů stojí například česnek a cibule, zelí, růžičková kapusta, fazole nebo vejce.

Více problémů se střevními plyny mohou mít i lidé s určitými zdravotními komplikacemi, jako jsou intolerance laktózy, syndrom dráždivého tračníku nebo cukrovka.

Nadýmání může být také příznakem různých onemocnění a dysfunkcí. Například funkčních poruch a poruch hybnosti střev, infekce v zažívacím traktu, případně gynekologických problémů. Se svým lékařem se poraďte, pokud se nadýmání objevuje hodně často a také ve spojitosti s horečkou, silnou bolestí, krvavou stolicí nebo zvracením.

Nadýmání a plynatost může zhoršovat i nedostatek tělesného pohybu nebo stres.

Jak proti nadýmání a plynatosti bojovat?

Velmi účinný způsob, jak omezit nadýmání a plynatost, je úprava jídelníčku. Odborníci doporučují nejen vyhýbat se problematickým potravinám a perlivým nápojům, ale hlavně šetřit své zažívání konzumací menších porcí jídla. Ty si na oplátku můžete dopřát častěji za den. Důležité je také jíst pomalu, v klidu a celkově se vyvarovat stresu.

Co bychom do života všichni naopak zařadit měli, to je více pohybu, který působí blahodárně na činnost střev. Dalším ověřeným pomocníkem proti nadýmání a plynatosti jsou bylinky – především máta peprná nebo kmín. Můžete si z nich například pravidelně připravovat čaj, nebo vsadit na snazší cestu – kapsle s koncentrovanými mátovými a kmínovými silicemi. Ty si pohodlně uložíte do kabelky a jsou neustále připraveny k užití.

Záchranná brzda při plynatosti a nadýmání

Šetrné, přírodní řešení, které může poskytnout úlevu od řady opakujících se gastrointestinálních (trávicích) potíží, skýtá rostlinný léčivý přípravek Gaspan®. V čem je jeho síla? Kombinuje dvě již zmíněné účinné složky z přírody.

64de0c6663723obrazek.png

Mátová silice zmírňuje bolesti břicha a křeče. Má relaxační vliv na buňky hladkého svalstva ve střevech, čímž zmírňuje křeče. Dále působí na nervové buňky a snižuje signalizaci bolesti, což má v důsledku vliv na zmírnění pocitů bolesti.

Kmínová silice má uklidňující účinek a schopnost redukovat plyny, takže pomáhá zmírnit plynatost a nadýmání. Pomáhá tělu rozpouštět střevní pěnu, takže se zachycený plyn může z pěny uvolnit. Kmínová silice navíc snižuje produkci plynu ve střevech, protože specificky inhibuje škodlivé bakterie produkující plyn. Díky tomu má také pozitivní vliv na správnou skladbu střevního mikrobioty.

Tyto dvě účinné látky Gaspanu® jsou uzavřeny v měkkých tobolkách, jimž speciální povlak umožňuje projít kyselým prostředím žaludku, aniž by se rozpustily. Díky tomu nedráždí žaludek a působí až v prostředí tenkého střeva. Tedy přesně tam, kde vznikají potíže.

64de0c8e04122blobid0.png

Pro zajímavost

Denní dávka 2 kapslí Gaspanu® odpovídá 11 litrům „čaje“ z listů máty a semen kmínu, což odpovídá cca 73 šálkům, které byste museli vypít. 

Více nejen o Gaspanu si přečtete na www.gaspan.cz.