alli

Trápí vás nadváha? Už jste se seznámili s alli? Pokud ano, máme pro vás další informace pro váš jídelníček

MASO A MASNÉ VÝROBKY

  • Místo červeného masa dávat přednost masu bílému – kuře, krůta (bez kůže), sladkovodní i mořské ryby ( pozor na tučné ryby – úhoř, olejovky, tuňák v oleji).
  • Výrazné omezení se týká  uzenin – salámy, paštiky, párky, zabijačkové výrobky atd. V rozumném množství je možné do jídelníčku zařadit drůbeží nebo vepřovou  šunku s vyšším podílem masa.
  • Při přípravě pokrmů z mletých mas (sekaná...) je vhodné značnou část tučného mletého masa nahradit sojovým granulátem, přidat strouhanou zeleninu, ovesné nebo jiné vločky. Použijte místa masa Šmakouna nebo Robi maso.
  • Pokud se v jídelníčku objeví hovězí nebo vepřové maso, je nutné dávat pozor na způsob  tepelné úpravy. Viditelný tuk by měl být před úpravou odstraněn. Použité množství tuku na kuchyňskou úpravu by mělo být minimální.
  • Výhodné je použití teflonové pánve, horkovzdušné nebo mikrovlnné trouby, nádoby se silným ocelovým dnem... To způsoby kuchyňské úpravy umožňují snížit množství použitého tuku.
  • Hovězí nebo vepřový vývar z masa i kostí je dobré uvařit  předem, nechat vystydnout a před dokončením z něj odstranit  tuk ztuhlý na povrchu.

TUKY, OLEJE  A OŘECHY

  • Vždy je nutné snížit množství tuku přidávaného k potravinám při tepelné úpravě.
  • Pro přípravu studených jídel je nejvhodnější za studena lisovaný olivový olej.
  • Živočišné tuky (máslo a sádlo) je dobré nahradit rostlinnými oleji a zdravými margaríny.
  • Pokud je tuk používán k namazání na pečivo, je nutné mazat tak, aby bylo pečivo pokryto jen velmi tenkou vrstvou.
  • Po dobu užívání alli je nevhodné konzumovat smažené pokrmy.
  • Výjimku tvoří potraviny upravené v nové fritéze ActiFry. Takto upravené  potraviny je možné do jídelníčku zařadit.
  • Za vhodnou tepelnou úpravu je považováno grilování, potravina se při něm tuku zbavuje. Je však nutné dbát na to, aby tuk neodkapával přímo na tepelný zdroj, do jídla se pak dostávají karcinogenní látky.
  • Většina druhů ořechů (vlašské, lískové, kešu, para, pistácie, mandle atd.) obsahují sice zdravé nenasycené tuky a rovněž některé vitaminy a minerální látky (hlavně vitamin E, vápník, fosfor, hořčík), ale pro jejich vysokou energetickou hodnotu musí být konzumace omezena na minimum.

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

  • Mléko lze do jídelníčku s alli zařadit v podobě nízkotučného neboli odstředěného mléka (0,5 % tuku). Obsahuje mnohem méně tuku a současně si zachovává všechny důležité vitaminy i vápník. Kondenzované mléko není vzhledem k vysoké kalorické hodnotě a množství tuku vhodné.
  • Z tvrdých i tavených sýrů jsou vhodné ty s obsahem tuku v sušině do 30 %. Informace o složení jsou uvedené na obalech potravin. Jedná se například o Eidam (30 %), Lučina (27 %), Madeland light, Burlander, Romadur a syrečky (které obsahují velmi málo tuku), Cottage cheese (20 %), nízkotučný tvaroh nebo z něj vyrobené pomazánky.
  • Také u jogurtů je nutné dávat přednost  nízkotučným variantám a vyhýbat se  smetanovým výrobkům. Bílým jogurtem je možné nahradit i  majonézu, která je velmi tučná.
  • Šlehačka obsahuje 33 % tuku, sladká smetana 12 % tuku a smetana do kávy 6 %. V jídelníčku s alli nemají tyto výrobky svoje místo.
  • Stejně tak nemají v tomto jídelníčku své místo smetanové omáčky, polévky a omáčky zahušťované jíškou. Místo jíšky je možné zahustit pokrmy uvařenou, rozmixovanou zeleninou, strouhaným chlebem nebo vločkami.

OBILOVINY, LUŠTĚNINY, ŠKROBOVINY

  • Do zdravého jídelníčku patří celozrnné pečivo, knackebrot a jiné pečivo obsahující hodně vlákniny.
  • Sladké pečivo, jako jsou různé koláče, buchty, koblihy, je zdrojem příliš velkého množství skrytých tuků a jednoduchých cukrů a není vhodné pro redukční dietu.
  • Rovněž slané pečivo, například různé krekry, chipsy apod. obsahují příliš mnoho tuku a soli. Jsou často konzumované v době mezi jídly a mnoho lidí je konzumuje, aniž by si  to vůbec uvědomovalo.
  • Luštěniny nejsou  v České republice nijak oblíbeným jídlem, což je škoda, protože obsahují celou řadu nezbytných aminokyselin, vitaminů a minerálů. Jejich energetická hodnota je poměrně nízká a přitom zasytí na dostatečně dlouhou dobu. Jedná se o potraviny s nízkým glykemickým indexem.
  • Po bramborách se netloustne, záleží ovšem, jakým způsobem jsou připravené. Nevhodné jsou fritované hranolky a americké brambory. V rámci oběda je možné konzumovat malé množství vařených brambor ochucených různými bylinkami – například libečkem nebo bazalkou… Brambory by však měly být pokud možno nemaštěné, nebo jen nepatrně rostlinným olejem.
  • Houskové knedlíky samy o sobě nemají vysokou kalorickou hodnotu. Mají však vysoký glykemický index a navíc se konzumují se smetanovými omáčkami, které už  kalorické jsou. Do jídelníčku proto pravidelně nepatří.

CUKROVINKY A SLADKOSTI

  • Nejrůznější přeslazené a tučné moučníky, čokolády a jiné laskominy přinášejí do organizmu spoustu přebytečných kilojoulů a ještě více nebezpečných tuků a navíc se významně podílejí na vzniku zubního kazu.
  • Pokud do jídelníčku hodláte zařadit dezerty, pak by měly být připravené z ovoce, nízkotučného tvarohu či jogurtu. V receptech je nutné redukovat množství přidaného tuku a cukru.
  • Při použití mouky lze polovinu množství nahradit moukou celozrnnou. Skvělou variantou je přidání pšeničných klíčků, které tělu dodávají minerály a vitaminy skupiny B.
  • První pomoc při nezdolatelné chuti na sladké poskytne žvýkačka nebo bonbon bez cukru. Vhodné je i sušené ovoce v rozumném množství.
  • Čokoláda obsahuje velké množství tuku, takže se nehodí při užívání léku alli. Rovněž smetanová zmrzlina do stravovacího plánu nepatří.
  • Sušenky s náplní jsou velmi tučné. Zdravější variantou jsou musli tyčinky nebo různé celozrnné sušenky, ale ani ty nejsou bez energie.
  • Pozor na výrobky označené DIA – nejsou sice slazeny cukrem, ale některá umělá sladidla obsahují stejné množství energie jako cukr (například sorbitol). Rovněž obsahují velké množství tuků a nejsou vůbec vhodné pro redukční dietu.

OVOCE A ZELENINA

  • Zelenina a ovoce tvoří při redukční dietě podstatnou část  jídelníčku. Zeleninu by mělo obsahovat každé jídlo.
  • Některé ovoce je zdrojem velkého množství cukru, proto jeho konzumace není příliš vhodná (jedná se například datle, fíky, rozinky či hroznové víno). Velké množství cukru obsahují i ovocné džusy. V případě jejich zařazení do jídelníčku je nutné míchat je s vodou v poměru 1:2 a více.
  • Zeleninu může obézní pacient zařadit i nad rámec jídelního plánu, a to v podobě čerstvé zeleniny, zeleninových šťáv, zeleniny připravené v páře, konzervované zeleniny - fantazii se meze nekladou. Jen smažená zelenina do redukčního jídelníčku nepatří, neboť obsahuje přílišné množství tuků.

NÁPOJE

  • Denně by každý měl vypít asi 2,5 litru tekutin. Některé nápoje však jsou přímo kalorickou bombou. Například Coca-cola (2 dcl) obsahuje 360 kJ, neslazený 100% džus (2 dcl) 440 kJ, slazený 100% džus (2 dcl) 560 kJ, limonáda (2 dcl) 360 kJ, světlé pivo (0,5 l) 650 kJ, bílé suché víno (2 dcl) 440 kJ, šampaňské (2 dcl) 660 kJ, Vermuth (1 dcl) 600 kJ.
  • Přednost mají neslazené nápoje. Nejvhodnějším nápojem je stolní voda a také ovocné a bylinkové čaje. Osvěžující chuť dodají čerstvé bylinky (máta, meduňka) nebo plátek citronu.
  • Light nápoje se mohou do jídelníčku zařazovat, ale neměly by tvořit základ pitného režimu.
  • Do kávy a čaje místo smetany je možné přidat nízkotučné mléko a osladit je nízkoenergetickými sladidly.
  • Destiláty a míchané nápoje jsou v podstatě zakázané. Jednou do týdne je možné zařadit skleničku vína nebo vinného střiku. Alkohol  obsahuje velké množství energie a navíc podporuje chuť k jídlu.
Reklama