Opar rtu je pro ty, kdo jím často i několikrát ročně trpí, velmi nepříjemným onemocněním. Je proto pochopitelné, že se kožní lékaři často setkávají s otázkou, zdali existují přírodní metody a dietní opatření, jež mohou léčení oparu urychlit.
Dietní opatření je třeba vždy chápat jako doplňková k léčbě základní, kterou je v případě nekomplikovaného oparu rtu včasná aplikace krému obsahujícího antivirovou látku aciklovir, například Zovirax krém, a důsledné dodržování zásad hygieny.
Léčbě oparu mohou také napomoci potraviny obsahující látky, u kterých byly popsány antivirové a antiseptické účinky nebo které posilují obranyschopnost organismu. Nejčastěji bývá v této souvislosti zmiňován česnek, červené víno, potraviny bohaté na lyzin, vitaminy skupiny B, vitamin C a zinek.
Na pozitivní účinky česneku poukazuje mnoho vědeckých studií. Znali ho již staří Sumerové před pěti tisíci lety. Užívali ho jako koření i lék. V antickém Řecku a Římě byl česnek ceněn zejména jako prostředek proti parazitům a pro celkově posilující účinky. V roce 1858 dokázal účinky česneku na bakterie salmonely a E-coli Louis Pasteur. Za první světové války používali lékaři česnek jako dezinfekci. Přikládali na rány obklady s česnekem. Za druhé světové války údajně zachránil řadu raněných před gangrénou. Za tyto léčivé účinky vděčí česnek látce zvané alicin, která také dodává česneku
Lyzin je jednou z nejdůležitějších aminokyselin s příznivým působením ve smyslu prevence herpetických infekcí. Je obsažen v sýrech a mléčných výrobcích.
V červeném víně je obsaženo mnoho minerálů, vitaminů a bioflavonoidů. Jeho antiseptické účinky využívali již léčitelé dávných civilizací v Persii, Babylonu a Egyptě.
Z vitaminů skupiny B jsou nejdůležitější vitaminy B1-thiamin a B6-pyridoxin. Vykazují antioxidační aktivitu, jsou nutné pro správnou funkci nervové soustavy, překonání stresu a podporou tvorby obranných látek posilujících celý imunitní systém. Nejlepším přírodním zdrojem těchto vitaminů jsou pivovarské kvasnice, rýžové otruby, čerstvé klíčky, celozrnné obiloviny a zelenina.
O vitaminu C se toho napsalo a namluvilo hodně. Jeho antioxidační a organismus posilující účinky jsou široce známé. Stejně tak potraviny, ve kterých je ve zvýšené míře obsažen.
Méně známý je význam stopového prvku zinku. V organismu má řadu důležitých funkcí - působí při mnoha enzymatických pochodech, urychluje hojení ran a je nepostradatelný pro náš imunitní systém. K potravinám s vysokým obsahem zinku patří pivní kvasnice, hovězí maso, ústřice, různé druhy sýrů a jádra dýně nebo slunečnice.
Lidé trpící oparem by se měli na čas vzdát konzumace čokolády, různých druhů ořechů a mandlí. Příznivě naopak působí kromě výše zmíněných potravin syrové ovoce a zelenina – rajčata, paprika, mango, papája, avokádo, meruňky, jablka, hrušky, fíky, mořské ryby, brambory, maso, fazole, broskve, hrách, švestky, květák, cibule.
MUDr. Klára Seifertová
kožní lékařka
Nový komentář
Komentáře
O červeném víně jsem nevěděla.Právě mám opar přes celou hubu a dělá se mi další
Aha, tak proto jsem ještě nikdy neměla opar. Sice mám betonová játra, ale pusu jako z alarastru
No konečně mám zdůvodnění, proč piju červené víno
- já se vlastně léčím
no to jsem netušila, že jde opar léčit červeným vínem
- skvělá zpráva