Slovo Vánoce zařadili do kalendáře Římané v roce 336. Jsou to svátky, které mají ustálené tradice a zvyky, které se vyvíjely během staletí a slaví se téměř na celém světě. Pokud chcete o Vánocích pro jednou zkusit něco netradičního, podívejte se, jak Vánoce slaví Evropané a jak vypadá jejich vánoční hostina.

Anglie
Dárky děti rozbalují ráno na Boží hod (25. prosince) a vánoční hostina je ten den večer. Slavnostnímu stolu vévodí nadívaný krocan, který se podává s opečenými bramborami, dušenou mrkví a hráškem. Nejtypičtější vánoční pochoutkou je typický anglický ovocný puding. Ten se od českého výrazně liší, je nejčastěji vyrobený z oříšků, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citronů a samozřejmě švestek. Podává se s koňakem nebo punčem. Puding se vyrábí dlouho před Vánocemi a je velmi trvanlivý. To může být docela dobrota, že?

Francie
Večer čtyřiadvacátého postaví děti své vyčištěné boty ke krbu a čekají na Pere Noëla (Otce Vánoc), který jim je naplní nejrůznějšími dárky. Vánoční večeře nezapře vyhlášenou francouzskou kuchyni. A co obvykle francouzská tabule nabízí? Pečeného krocana s kaštanovou nádivkou a kuřata se zeleninovým salátem, rajčaty a olivami. Oblíbené jsou také ústřice, kaviár, losos, hlemýždi, bílé klobásy, rybí polévka, sýry, zákusky, cukroví.

Německo
Dárky nerozdává jen Ježíšek, ale i vánoční muž Weihnachtsman, který má zrzavé vousy i vlasy. Oblíbené jsou pokrmy z ryb. Kromě kapra se podává losos v rosolu, pečená štika, candát na roštu, pečený úhoř. Tradičně se podávají ovocné kompoty a zavařeniny. Z drůbeže je oblíbená pečená kachna nebo krůta.

Španělsko
Ve Španělsku přicházejí tři králové, kteří slaví svátek v lednu, ale dárky nadělují o Štědrém dnu. Štědrovečerní stůl je plný specialit z ovčího a kozího masa. Důležitými lahůdkami jsou máslové placky, citrónový dort a pudingy.

Itálie
V Itálii se Štědrý večer slaví jako narození Páně pouze setkáním s přáteli. Svátky začínají obědem na Boží hod po slavném papežově požehnání Urbi et orbi. Tradici vánočních mužů, kteří roznáší dárky v Itálii, narušuje čarodějnice Befana. Na svátečním stole je většinou jehně nebo krocan, jako dezert se podávají datle a fíky s různými náplněmi a panettone – což je obdoba naší vánočky.

Slavili jste někdy Vánoce mimo domov?
Přizpůsobili jste si je „domácím“ poměrům?
Líbí se vám některé cizí zvyky?
Co byste převzali a bez čeho byste si své Vánoce nedokázali představit?

Máte-li nějaké zážitky z ciziny nebo cizinci o Vánocích, podělte se o ně s námi a dostanete bodíky do VVS.
 

TÉMATA:
DŮM A BYT