Já jsem kuchařka experimentátorka a raději zkouším nové zajímavé recepty a sekanou vždycky "vyfasuju" u babičky nebo maminky.
Ale všechno je jednou poprvé, a tak i já jsem se rozhodla, že si svou vlastní sekanou upeču sama, protože na tom přece určitě nic není!
A taky mám jednu velkou výhodu. Mám po ruce spoustu úžasných a zkušených kuchařinek, které si své rady nikdy nenechají pro sebe a taky díky nim se mi sekaná nakonec povedla.
Základem každé sekané je především mleté maso. Můžete použít vepřové i hovězí, stejně dobře také kuřecí nebo směs masa. Záleží jen na vaší chuti.
Další důležitou přísadou jsou vejce. "Já dávám na kilo masa 4 vejce. To už říkávala moje babička, že jestli chci mít dobrou sekanou ,tak nemám šetřit na vejcích," říká čtenářka bomi.
Udělala jsem to stejně a do sekané dala 4 vejce na jedno kilo masa.
Stejně důležité je i to, jak a čím sekanou okořeníte. Klasika je samozřejmě sůl a černý pepř. Většinou se přidává i kmín, česnek a majoránka. Xym přidává navíc sladkou červenou papriku, bomi zase cibuli a vegetu. Kytička používá i koření na mletá masa, i pikantnější druhy.
Do sekané můžete přidat také brambory. Na tom se shodly Sasa a JanaVi. JanaVi dává brambor syrový, Sasa pro změnu vařený. Já jsem přidala jeden syrový brambor, nastrouhaný velice najemno. V té chvíli už jsem si začala připadat jako pejsek s kočičkou, když pekli dort. Odbíhala jsem od sekané k internetu a postupně přidávala téměř všechno, co mi kdo poradil :-)
Aby byla sekaná zajímavější, můžete přidat dovnitř nějaké překvapení. Já jsem zabalila párek a vajíčko. Kytička krájí do sekané vajíčko, vypadá pak jako mozaika.
Xym přidává všechno co jí přijde pod ruku. Vařenou zeleninu z polévky, zbytky pečeného masa, sýr, cuketu, okurky. Lenoška zase přidává do směsi na sekanou dvě lžíce hořčice, aby měla šmrnc.
Esunad navíc balí hotovou sekanou do vepřové záclony, kterou bomi nahrazuje vepřovou blánou. A má pro vás ještě jeden tip: "Někdy šišky sekané pomatlám hořčicí promíchanou s trochou vody, sekaná pak nepraská a má pěknou kůrčičku."
Nahoru můžete zapíchat do masa špalíčky slaniny.
Konečně jsme se dostali k pečení sekané. Je dobré uhladit sekanou před vložením do trouby mokrou rukou. Neměla by prý pak prasknout. Nepraskne vám také tehdy, když ji při zpracovávání pořádně proplácáte a promačkáte, abyste z ní dostali vzduch, říká Ladia.
Muška zase hladí sekanou bílkem (to jsem nezkoušela, použila jsem metodu mokré ruce).
Jednoduché také je, když sekanou zabalíte do speciální fólie na pečení nebo do alobalu. To by také neměla prasknout. Takhle to totiž dělá bobo a ještě nikdy jí nepraskla.
Bohužel, sekaná mi trošku praskla po celé délce. Ale úplně se nerozevřela, takže to nakonec ničemu nevadilo. Byla výborná!
K sekané můžete podávat bramborovou kaši, posypanou opraženou cibulkou, hranolky nebo americké brambory. Také tatarskou omáčku, hořčici nebo kečup a spoustu zeleniny. Třeba se salátovou okurkou a rajčaty je vynikající.
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
taky si dělám sama
Moravcová Eva — #74 taky tak
Moravcová Eva — #73 tak to dela aj ma mamka
s celými vejci je nej..
balilin: Té mouky se právě nesmí dát kilo(to by byl opravdu šutr) jen přiměřeně! Do knedlíčků do polévky přidávám dětskou krupičku a nikdy nejsou tvrdé!
Do sekané na 1/2 kg dávám jeden rohlík namočený ve vodě(potom vymačkám),1vejce,česnek podle chuti,majoránku, sůl a trochu hladké mouky.Musí se dost vypracovat,aby bylo vše pěkně spojené.Navrchu potřu hořčicí a dám plátky anglické slaniny.Nikdy nepraskne!
Můj recept na sekačku: mleté maso, 3 vajíčka, lžíce hořčice, lžíce kečupu, zákapnout worčestrem, majoránka, pepř, vegeta, sůl, 2 namočené rohlíky, česnek dle chuti a cibule orestovaná na kostičkách špeku. Nepřidávám strouhanku ani mouku. Směs dobře propracuju a šišky třeba i s náplní balím do blány (bránice z vepříka) dám do pekáčku, podleju trochou vody a peču horkovzduchem do požadované barvy. Nepraská a šťáva nevytéká, takže je sekačka šťavnatá. ¨Mouku bych nedávala, sekaná by mohla být jako šutr. Nedávám ji ani do knedlíčků do polévky, radeji použiju na zahuštění strouhanku.
Mám horkovzdušnou troubu, jak dlouho a na kolik stupňů mám sekanou péct ? Nebo je lepší upéct v pekárně ?
8.2.2007 Já sekanou balím do blany,je velmi chutná.
ahojky my máme sekanou moc rádi a dáváme do toho wolčestr a kečup trochu hořčice a místo strouhanky tam dávám hladkou mouku
Samé dobré ingredience
..ja delam do vetsiho pekače dvě šišky,bo sem furt hladovy..aby mi nepopraskaly,tak je zabalim do alobalu..
Nikde to tady nevidim, tak sem hodim taky svoji trosku do sekacky
Od moji tchyne jsem se naucila, ze nahoru na sekanou, kdyz uz ji ma pripravenou v pekacku, zastokne podelne bobkove listy po cele delce. Taky to prida na zajimave chuti. A vedle sekacky da cibuli na ctvrtky.
já pořád nevěděla proč mi praská.A já s ní nemlátím.Děkuju za radu
Sekaná nikdy nepraskne, když z ní "vyboucháte - vytlučete" vzduch při tvarování šišky. Stačí masem několikrát silně plácnou z ruky do ruky aby se vzduch, který je v něm, vytloukl.
Já přidávám muškátový oříšek...
Kekka: souhlasím. Nejlepší sekaná je od Drásty z Loun
tuk na pekáč nedávám, trochu sekanou podleju vodou a peču, při pečení pak průběžně sekanou polévám vypečenou šťávou.
sun: já si u řezníka vyberu kus a on mi ho před očima umele
v poslední době jsem koupila mleté v Cafourovi - kde mají označeno libové hovězí nebo vepřové s max% tuku a to se mi zdálo pěkné
Juli,JK, ad.astra: jsem z vesnice a na maso jezdíme do vyhlášeného řeznictví do vedlejšího malinkého městečka. A tam si s klidem nechám maso namlet a vím, že je kvalitní
Ale kdybych si měla maso koupit kdekoliv jinde, tak si ho koupím raději v celku a neriskuju koupi hotového mletého