65798af1a48c4blobid0.jpg

„V rámci svátečního času je užitečné věnovat více pozornosti nejen jídlu, ale také nápojům. Bohužel jen málokdo si umí představit vánoční svátky bez alkoholu, ačkoli následky jeho konzumace mohou sváteční pohodu spíše pokazit. U alkoholu je rozhodně na místě střídmost a nutno říct, že tradiční vánoční nápoje (například punč, vaječný likér, bowle) lze připravit i v chutné nealkoholické variantě,“ upozorňuje Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění u dospělých i dětí. „Když už na alkohol dojde, kontrolujte konzumované množství, nikdy nepijte na lačno a pití alkoholických nápojů vždy prokládejte pitím minerálky. Zředíte tak účinky alkoholu, doplníte tělu potřebné tekutiny (alkohol působí močopudně) a zároveň minerální látky (při odvodňování organizmu se vyplavuje hlavně sodík, hořčík a draslík), podpoříte vylučování odpadních látek. A nejspíš i vypijete celkově méně alkoholu,“ radí spolupracovnice AquaLife Institutu Věra Boháčová.

Češi vypijí průměrně za měsíc 6,3 litrů piva, 0,9 litrů vína a 0,2 litry destilátů, což ročně představuje 75,6 litrů piva, 10,8 litrů vína a 2,4 litry destilátů.(1) Světová zdravotnická organizace řadí Česko dlouhodobě mezi top tři světové konzumenty alkoholu. Kdo to s ním přežene, toho v první řadě čekají nepříjemné stavy zvané kocovina. Způsobují ji metabolity alkoholu a masivní dehydratace organizmu v důsledku zvýšeného vylučování tekutin. Ke vzniku kocoviny přispívá také nedostatek minerálních látek a vitamínů v těle. Když na ni dojde, je dobré doplnit tělu hned po probuzení vodu a minerální látky, ideálně prostřednictvím minerálky. Nápoj může být i mírně slazený, aby dodal tělu chybějící cukr, a pomohl tak proti nevolnosti. K dalšímu doplňování tekutin v průběhu dne jsou vhodné i zelené a bylinné čaje, ale také masový vývar nebo česnečka. 

65798af4ed047obrazek.jpg

Kromě případné kocoviny vám pravidelný přísun vhodných nealkoholických tekutin pomůže také s nechtěným přejídáním. Pomocníkem proti přejídání je i důkladný plán, co budete během svátků vařit a v jakém množství. Vyhnete se tím přecpané lednici a dojídání, aby se to nevyhodilo,“ říká spolupracovnice AquaLife Institutu Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, a doporučuje: „i dobrá jídla se dají připravit tak, aby obsahovala méně energie a více prospěšných složek jako vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Upřednostňujte proto libové druhy masa a ryby, nahraďte trvanlivé a měkké salámy vepřovou nebo drůbeží šunkou. Místo samotné majonézy použijte bílý jogurt s malým množstvím majonézy. Slané tyčinky vyměňte za proužky zeleniny s jogurtovým dipem. Nutričně hodnotnější, i když neméně kalorické, je cukroví se sušeným ovocem a oříšky nahrazujícími část cukru nebo tuku.“ 

V žaludku přetrvávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát s majonézou, chlebíčky se salámem nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Nejméně závažným důsledkem nadměrné konzumace těchto pokrmů, spojené případně s mírnou opilostí, je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Závažnější problémy pak hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Velké množství jídla a alkoholu u nich obvykle vede k hospitalizaci v nemocnici.

Přemírou jídla nebo alkoholu řeší spousta lidí stres, což je samozřejmě špatné řešení. Místo toho se zamyslete a napište si, co vás před a o Vánocích stresuje. Nejspíš zjistíte, že vás rok co rok vyvádí z rovnováhy to samé. V tomto seznamu si vytipujte jednu situaci, kterou letos uděláte jinak, nebo ji dokonce vypustíte. Pak si napište druhý seznam toho, co vám v předvánočním období dělá naopak radost, co vás dostane do pohody. A z tohoto seznamu si vyberte jednu situaci, kterou letos zařadíte do svého programu víckrát,“ navrhuje vztaholog Michal Nikodem, odborný konzultant AquaLife Institutu v oblasti psychoterapie, a doplňuje: „přidejte si mezi předvánoční úkoly aspoň jednu položku zahrnující čas pro sebe – čas, kdy se budete věnovat sami sobě ať už s kamarádkou u kafíčka, v sauně nebo při relaxační masáži. A této položce přiřaďte stejnou prioritu jako třeba pečení vanilkových rohlíčků. Takový předvánoční dárek vás dokáže skvěle uklidnit a dobře naladit na několik dní. Z vaší dobré nálady a vnitřní pohody pak bude profitovat i vaše okolí.“

65798b6c0c63fblobid0.jpg

Vánoční pohodové desatero:

  1. Dávejte si pozor na alkohol. Než si dáte skleničku, najezte se, a občerstvení mějte připravené také během případné další konzumace alkoholických nápojů. Současnou konzumací jídla snížíte rychlost vstřebávání alkoholu a předejdete kocovině.
  2. Alkohol prokládejte vodou nebo ještě lépe minerálkou. Ke každé sklenici či panáku jakéhokoli alkoholického nápoje včetně piva vypijte sklenici minerální vody – ideálně více mineralizované nebo klidně i léčivé. Doplníte tak tělu prospěšné minerální látky, zabráníte odvodňování organizmu a alkoholu vypijete méně.
  3. Na každý den si naplánujte nějakou pohybovou aktivitu, například svižnější chůzi. Nemusí to být nic, co vám radikálně zasáhne do programu, počítá se i cesta nebo část cesty na návštěvu pěšky. Důležité je vydávat přibližně tolik energie, kolik jí přijímáte v podobě jídla a pití. 
  4. Ochutnávejte všechno, na co máte chuť, ale v malých porcích a mezi jednotlivými jídly dodržujte pauzu 3 až 4 hodiny. Klidně si dejte bramborový salát se smaženým kaprem a sklenkou oblíbeného vína, ovšem pak dopřejte tělu čas na trávení, aby vám nebylo těžko.
  5. Doplňte hlavní jídla malou dopolední a odpolední svačinou. Díky nim nebudete mít nezadržitelný hlad nebo chutě. Svačiny navíc můžete využít k doplnění jídelníčku zeleninou i ovocem, které dodají tělu důležitou vlákninu a vitamíny.
  6. Cukroví dávejte na stůl na malém talířku jen příležitostně – k snídani, jako dezert po obědě nebo malou svačinku ke kávě. Sníte ho méně, než když ho budete mít připravené na velkém talíři a vystavené na stole celý den.
  7. Nezanedbávejte pitný režim a pijte hlavně čistou vodu, minerálky nebo neslazené čaje. Nadarmo se neříká, že hlad je převlečená žízeň – když budete dostatečně pít, budete jíst tak akorát. Přírodní minerálky zároveň dodají tělu důležité minerální látky.
  8. Když vám začne vánoční dění přerůstat přes hlavu a nebudete vědět kudy kam, udělejte si čaj nebo kávu a zavřete se o samotě do vedlejšího pokoje. Na chvíli se zastavte, vypněte, odpočiňte si. Stačí 15 minut, během kterých nedělejte nic jiného, než se soustřeďte na pití teplého nápoje.
  9. Zkuste se zbavit napětí fyzicky a zařvěte si. Svaly na krku jsou mimo jiné spojené s pánví, což je také důvod, proč duly při porodu často povzbuzují ženy, aby vzdychaly nahlas – uvolnění hlasu přirozeným a animálním způsobem uvolňuje tenze v jiných částech těla.
  10. Dalším způsobem, jak ze sebe dostat přetlak fyzicky, je třepání – setřepte to ze sebe. Stoupněte si, pokrčte kolena, uvolněte svalstvo a začněte se třepat. Po 5 až 10 minutách třepání chvíli jen stůjte a vnímejte, co se děje v těle. Budete překvapení, jak je tato jednoduchá technika účinná.

(1) Výsledky průzkumu pro AquaLife Institute, výzkum „Frekvence konzumace nápojů“, Médea Research, březen 2023.

65798ac0a4cacobrazek.jpg