veg.jpg
Foto: Shutterstock

Nespěchejte

Nedostatek bílkovin z rostlinného jídla je mýtus, stejně tak je mýtus i to, že kvůli potřebě suplementace není rostlinná kuchyně plnohodnotná. I na konvenční stravě je totiž potřeba doplňovat různé látky. Navíc zařazování více rostlinných produktů a omezování těch živočišných je spojeno s nižším rizikem vzniku civilizačních chorob. Je to jeden z kroků k lepšímu zdraví nejen pro vás, ale i pro planetu. Pokud například nahradíte jediný hovězí burger za sójový, ušetříte tak více vody, než kdybyste se celé 2 měsíce nesprchovali. Podle lékařky Daniely Lilling a výživové poradkyně Pavly Široké je tento životní styl vhodný pro každé období života, včetně těhotenství, během kojení, nebo v dětství, a ani sportovci podle nich nemají na rostlinné stravě žádný problém. A jak tedy na to?

Důležité je začít zlehka – třeba tím, že ke každému běžnému jídlu přidáte více ovoce a zeleniny. Zkoušejte obden nějakou novou surovinu, která nahrazuje maso, jako tofu, seitan, tempeh nebo robi maso a učte se nové recepty. Mléko a mléčné výrobky nahraďte rostlinnými variantami, dnes je jich již na trhu opravdu slušný výběr. Zařaďte do jídelníčku lahůdkové droždí a černou sůl. Můžete zkusit zvýšit příjem luštěnin, semínek a oříšků.
 
Hlídejte si pestrý jídelníček

Zařaďte do jídelníčku obiloviny, jako jsou quinoa, pohanka, jáhly, bulgur, rýže nebo celozrnné těstoviny, semínka, oříšky, sójové výrobky a luštěniny, které jsou skvělým zdrojem bílkovin

„Pro ty, kteří začínají, je dobré přidávat luštěniny postupně, doporučuji začít s 2 polévkovými lžícemi denně, než si zvykne mikroflóra a luštěniny přestanou nadýmat,“ radí výživová poradkyně Pavla Široká z ProVeg Češko.

os.jpg
Foto: Shutterstock
 
Nebojte se zařadit do jídelníčku sóju

Sója je stále velkým tématem, lidé se jí často bojí. Pravda ale je, že se stejně jako ostatní luštěniny řadí ke zdravým potravinám a za předpokladu, že netrpíte alergií na sóju, nepřináší s sebou její konzumace žádná rizika. Lékařka Daniela Lilling dodává: „Sója patří k nejzdravějším potravinám na naší planetě. Poskytuje obživu asi jedné miliardě obyvatel a je vhodná pro plné spektrum populace. Na rozdíl od většiny ostatních luštěnin obsahuje vysoce kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny. Obecně se dnes doporučuje 1 až 2 porce sóji denně.“
 
Nutnost doplňování vitamínu B12, mýtus nebo pravda?

Každý vegan by měl doplňovat vitamín B12. Dobré je také doplňovat vitamín D a ti, kteří si stoprocentně nehlídají jídelníček, by měli zařadit i omega-3 mastné kyseliny. Výživová poradkyně Pavla Široká dodává: „Většinu látek získáme díky pestré rostlinné stravě, ale důrazně doporučuji všem osobám stravujícím se z velké části rostlinnou stravou doplňovat vitamín B12 a to 250 mikrogramů denně, v zimních měsících pak také vitamín D, což platí obecně pro všechny bez rozdílu typu stravy. Často slýchám, že kvůli potřebě suplementace není rostlinná strava plnohodnotná. To je ale další mýtus, i na konvenční stravě je potřeba doplňovat různé látky, například zmíněný vitamín D nebo kyselinu listovou v těhotenství.“
 
Přechod na veganství nemusí znamenat vzdát se úplně veškeré živočišné stravy ze dne na den

Lékařka Daniela Lilling zastává názor, že se nemusíte nutně stát striktním veganem: „Myslím, že naším cílem není každý rok pořádání Veganuary, kdy se tisíce lidí bezhlavě vrhají do veganství a nejpozději za 30 dní ho vzdávají. Naším cílem je co největší počet reduktariánů, kteří o svém jídle a spotřebitelském chování přemýšlejí jinak – více zodpovědně a vědomě. Protože to, co si vědomě vybíráme, kupujeme, připravujeme a následně nakládáme na talíř, je symbolickým uzavřením příměří. Se sebou samým, se zvířaty, s celým světem. Díky tomu je potenciál rostlinné stravy prakticky nekonečný.“

Zdroj informací: MUDr. Daniela Lilling a výživová poradkyně Pavla Široká, instagramový profil Rostlinně - https://www.instagram.com/rostlinne/

Reklama