65d7356df07e4blobid0.jpg

Foto: Shutterstock

Podle odborníků je maximální doba pro skladování kupovaných vajec tři až čtyři týdny. Ale i když datum spotřeby říká, že doba použitelnosti vajec vypršela, někdy zůstávají vejce čerstvá, a tedy i použitelná po tomto datu. Jak tedy spolehlivě čerstvost vajec otestovat?

Plovoucí test

  • Vejce vložte do misky s vlažnou vodou.
  • Pokud vejce leží na boku dole, je ještě čerstvé.
  • Jestliže bude vejce stát vzpřímeně na dně, je ještě dobré ho sníst, ale mělo by k tomu dojít velmi brzy nebo by se mělo uvařit natvrdo, nikoliv na hniličku.
  • Pokud vejce vyplave z vody napovrch, má to již za sebou a není tedy dobré k jídlu.

Jak je to možné? Jelikož jsou vaječné skořápky velmi porézní, postupem času prochází skořápkou do vejce vzduch a tím se jeho trvanlivost zkracuje. Tedy čím více vzduchu do skořápky vstupuje, tím více se bude nadnášet, a bude tedy méně čerstvé.

Test čerstvosti na talířku

Čerstvost můžete také otestovat po rozklepnutí. Pokud vajíčko krásně drží pohromadě, má pevný žloutek, který se neroztéká a bílek tvoří kolem něj další kruh, jedná se o čerstvé vejce. Jestliže ale žloutek splyne s bílkem do stejné roviny, je starší i více než 14 dní. Každopádně pokud po rozklepnutí ucítíte nežádoucí pach, pak takové vejce určitě nekonzumujte.

Test s prosvětlením

Pokud má vajíčko výraznější vzduchovou bublinu a je tedy starší zjistíme i za pomocí baterky. Když v tmavé místnosti namíříme světlo na vajíčko a v ruce ho pootočíme, měly bychom bublinu dobře vidět.

Dobré rady!

  • Vejce zakoupená v obchodě skladujte v původním balení či speciální krabičce v lednici, ideálně v prostřední části. Tedy nikoli ve dveřích, i když je tam přímo pro tento účel vyhrazené místo. Podle odborníků je takové skladování vajec nevhodné. Důvodem je nestabilní teplota, která vzniká při každém otevření a zavření lednice. Toto kolísání teploty může negativně ovlivnit kvalitu a trvanlivost vajec.
  • Čerstvá vejce si bez starostí můžete použít k přímé spotřebě například jako oblíbená míchaná vajíčka, volská oka nebo omeletu. apod. Starší vejce se hodí k zadělávání těst, pečení a vaření nebo při šlehání bílků do sněhu. Každopádně vejce by měla projít výraznou tepelnou úpravou.

Zdroj: Slepicar.cz, Apetit.cz. Vejce.cz, ireceptar.cz