I když je nejjistější koupit si žampion uměle vypěstovaný, chuť těch divokých je přece jen o něco „houbovější“ a lákavější. Jenže problém je, že žampion lze zaměnit i s několika jedovatými podobnými houbami, takže…

Pojďme se podívat na několik základních informací. Budete možná chytřejší, přesto to není návod na experimentování s houbou, o které si nejste jednoznačně jisti, že je jedlá!

 

Pečárka (někdy též nazývána žampion) polní

Má klobouk 3-8 cm v průměru, bílý, pokožku klobouku suchou, hedvábitou, vzácně šupinatou, lupeny jsou husté, růžové a později hnědé. Noha je bílá, se zúženou bází, prsten je slabý či úplně chybí, dužina se nezabarvuje po poranění a vůně a chuť je příjemná.

 

Roste často v kruzích na loukách a polích, zvláště tam, kde je nějaké to přírodní hnojení (hnůj, močůvka…), roste od května do října.

 

Pečárka ovčí

Další jedlá kolegyně, bývá o něco větší, 5-15 cm velký klobouk je bílý, ve stáří trochu žloutne, pokožka klobouku je suchá, hladká, někdy pod vlivem počasí rozpraskaná, lupeny jsou zprvu bílé, později lehce růžoví a hnědnou. Prstenec je výrazně kožovitý, při ještě uzavřeném klobouku můžeme vidět, že je paprsčitě zoubkatý, dužina je bílá, po odření žloutne a hlavně – voní po anýzu.

 

Roste na okrajích lesů, na polích, loukách či v parcích a zahradách, je hojná od května do října.

 

Lupeny jsou hlavním poznávacím znakem

Pokud si budeme dávat pozor na růžové či hnědé lupeny, otrava by měla být téměř vyloučena. Pečárka ovčí má lupeny světlejší, zde je poznávacím znakem anýzová vůně. Muchomůrky mají typický kalich skrytý často v zemi, proto houby neodřezávejte, ale raději vykruťte, ať je vidíte celé.

 

Záměny?

 

Pečárka zápašná, která je slabě jedovatá a je velmi podobná jedlým pečárkám. Její dužina také žloutne, a to velmi intenzivně, a páchne po karbolu či inkoustu. Spodní strana uzavřených klobouků není paprsčitě zoubkatá. Otrava se projeví průjmem a zvracením, ale nemívá vážnější následky.

 

Bedla lesklá je neškodně zaměnitelná, bedla je bílá a velmi podobná staršímu žampionu, je více rozvitá. Její lupeny jsou však čistě bílé a vyskytuje se velmi často ve společnosti pečárky ovčí. Ke konzumaci se však doporučuje jen opravdovým znalcům.

 

Muchomůrka zelená má také v mládí podobu blanitého vajíčka, dužina je vlhká, lepkavá, lupeny jsou bílé, před nohou zaoblené. Pod lupeny visí prsten a dole je typický kalich, roste hlavně na podzim. Klobouk je nazelenalý, našedlý či slabě olivově zbarvený. Vůně je nasládlá, u starších plodnic odporně vtíravá.

 

Muchomůrka bílá má bílou barvu lupenů a charakteristický kalich, na bázi je vidět pochva třeně. Je to bílá (někdy zvaná jarní) forma muchomůrky zelené, zapáchá však úplně stejně.

 

Muchomůrka citronová má klobouk světle citronově žlutý, lupeny bílé a dužina je cítit po syrových bramborách, je slabě jedovatá a roste nejčastěji pod borovicemi a smrky. Obsahuje stejný druh jedu jako ropuchy, po povaření však otrava bezprostředně neohrožuje na životě.

 

Muchomůrka jízlivá má mladé plodničky podobné vajíčku, poté se vytahuje ven třeň s kloboukem, který je v mládí slizký, později suchý, má bílou, blanitou pochvu a vůně je nepříjemná, ale výraznější až u starších plodnic. Roste pod jehličnany, více na horách, je smrtelně jedovatá, ale alespoň roste vzácně.

 

 

Zdroje:

Gerhardt: Sbíráme houby – ale správně (Knižní klub, 2006)

Speciál Vlasta: Český atlas hub (5/2006) 

 

 

TÉMATA:
DŮM A BYT