Do všech tajemství voňavého pečení teď můžete proniknout pod odborným vedením zkušených lektorů v premiérovém ročníku Hera Sobotní škola pečení. Kromě nových receptů a triků budete mít šanci poznat nové přátele a společně s herečkou Petrou Špindlerovou ze seriálu Velmi křehké vztahy natočit unikátní DVD kuchařku, jejíž výtěžek bude věnován dětským domovům.
Hera chce pečením potěšit nejen spotřebitelky. Proto se Sobotní škola pečení bude konat v dětských domovech po celé republice, abychom jim pomohli nejen finančně, ale zároveň s vůní pečení přinesli také kousek rodinné pohody a lásky.
V celkem sedmi lekcích mají účastnice možnost naučit se kouzla a triky s těstem, osvojit si triky profesionálů pro snadnější pečení, vyzkoušet si různé varianty náplní a zdobení pečiva. Některé lekce již proběhly.
Máte volnou sobotu? Chcete se zúčastnit školy pečení? Podrobnější informace najdete na www.hera-peceni.cz/skola
Nyní vám přinášíme několik zajímavostí
Pár triků z kuchařky „Sobotní školy pečení“,
se kterými jde pečení ještě lépe
Těsto
- Připravujete-li kynuté, třené nebo šlehané těsto, všechny suroviny by před zpracováním měly mít stejnou, tedy pokojovou teplotu. Lépe se tak spojí dohromady a navzájem budou ve správném poměru.
- Mouku před pečením prosejte. Nejenže ji tak zbavíte nečistot, ale hlavně se krásně provzdušní a bude mnohem lépe sát tekutinu a tuk.
- Správná teplota mléka na kvásek je taková, aby Vás jen jemně hřálo v ústech.
- Vejce neklepeme rovnou do těsta. Při používání vajec je dobré mít po ruce hrníček a vejce rozklepnout do něj. V hrnku lehce zjistíme (podle zápachu, vzhledu a barvy), zda je vejce v pořádku, a pak ho přelijeme k ostatním surovinám. Pokud potřebujeme více vajec, postupujeme takto s každým zvlášť – nikdy není jisté, jestli nebude pukavec třeba vejce desáté, tak proč pak zničit všechna předešlá.
- Bílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už je neušleháme. Aby byly rychleji tuhé, pomůže nám několik zrnek soli nebo několik kapek citronové šťávy. Důležité je, aby nádoba i šlehací metla nebyla mastná.
- Těsto míchejte vždy jedním směrem, odmění se Vám dokonalou hladkostí. Pokud nám rozinky padly po zamíchání do kynutého těsta na dno, znamená to, že máme těsto příliš řídké. Těsto má být tak husté, aby se ztěžka táhlo z měchačky. Rozinky před vmícháním do těsta obalíme v mouce.
- Připravujeme-li moučník z třeného těsta s ovocem – například bublaninu, ovoce rovněž obalíme v mouce.
- Těstu můžeme na plech pomoci více způsoby. Plech si dáme co nejblíže pracovní desce s vyváleným těstem. Pak vyválený plát podřízneme nožem od pracovní plochy, natočíme na váleček a opatrně přeneseme na plech. Můžeme také posunout papír na pečení a těsto přenést s ním, nebo ho rovnou na papíru vyvalovat. Linecké těsto pak prsty domačkáme k okrajům, nebo naopak zařízneme podle plechu.
- U pevného těsta si můžeme papírem pomáhat třeba při balení závinu.
Pečení
- Rozdílné teploty elektrické a horkovzdušné trouby můžeme snadno sladit. V horkovzdušné troubě je ohříván vzduch, který je poháněn ventilátorem. Tento systém umožňuje rovnoměrné pečení ve všech částech. Z tohoto důvodu se pro stejnou délku pečení nastavuje u horkovzdušných trub teplota o cca 20 °C nižší než u trub elektrických.
- Pokud je moučník nahoře už tmavý, ale uvnitř ještě není dopečený (těsto se lepí na špejli), znamená to, že byla nastavená teplota nejspíš příliš vysoká. Dopečeme tedy moučník tak, že ho nahoře přikryjeme pečicím papírem nebo alobalem.
- Používáte-li prášek do pečiva, prvních 20 minut pečení neotevírejte troubu. Těsto potřebuje čas, aby vznikly póry. Jen tak bude Váš moučník jemný a nadýchaný.
- Formičky na vánoční cukroví (např. pracny nebo ořechy) nikdy nemyjeme saponáty. Hotové pečivo by pak nešlo vyklopit. Pouze je vypaříme horkou vodou a pak vytřeme papírovými utěrkami. Nové před prvním použitím vypaříme horkou vodou, osušíme a pak vytřeme mastným papírem od Hery.
Dokončení
- Při vytahování plechu nebo formy dáváme pozor, abychom s ním neudeřily. Pečivo je ještě vlahé, póry se nezatáhly a zvlášť u piškotových nebo třených těst bychom si mohly vysloužit nepěknou sraženinu – brousek.
- Pokud nám moučník nejde vyklopit z formy, zabalíme ji na chvíli do namočené utěrky.
- Z míry nás nevyvede ani příliš řídká marmeláda. Rozemeleme několik kulatých piškotů a tuto „strouhanku“ do marmelády zamícháme. Do řídkých povidel použijeme perník na strouhání.
Přinášíme vám několik fotografií z již proběhlých lekcí!
Nový komentář
Komentáře
nic, co bych nevěděla