Konec nahodilého jídla. Zaveďte řád a nehladovějte

Foto: Shutterstock

Je potřeba najet na režim pravidelnosti stravování. Pro trvalé zhubnutí potřebujeme upravit správné množství jídla tak, aby strava byla pestrá, vyvážená a pravidelná. Pokud si nejste jistí jak na to, můžete zkusit krabičkovou dietu. Jídla navrhuje nutriční tým a vaří profesionální kuchařský tým, na vás je jen jídlo ve správný čas pouze sníst. Vyvarujte se bezmyšlenkovitému snížení energetického příjmu. Tělo ztrácí nejen tuk, ale také svalovou hmotu. „Při návratu k běžným stravovacím návykům a nedostatečné tělesné aktivitě nabereme tukové zásoby zpět, ale svalová tkáň se neobnoví. To vede k nižšímu základnímu energetickému výdeji tzv. bazálnímu metabolismu – a dostaví se jojo efekt.  Po hladovce máme pak více tuku a méně svalů, než když jsme s těmito experimenty začali. Hladovění za účelem hubnutí je tedy naprosto nevhodné,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Stop alkoholu

Pro Silvestr a vánoční svátky je typické vydatné popíjení alkoholu. A mnozí z nás v tom pokračují i po novém roce. Sklenička vína, sladkého likéru nebo grog na zahřátí přeci nemohou škodit. Pozor na to! „Etanol v kombinaci s cukrem ovlivňuje kalorickou hodnotu nápoje. Sklenička suchého bílého vína má okolo 600 kJ, svařené víno asi 880 kJ, sklenička sektu zhruba 330 kJ a hrnečkem grogu do sebe dostaneme přibližně 1030 kJ, což v průměru odpovídá energetické hodnotě jedné regulérní svačiny. Další záludností pak je, že alkohol otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu. A přiznejme si otevřeně, kdo z nás při popíjení odolá pochutinám, jako jsou oříšky, chipsy, nebo jednohubky? Jestliže vynecháte alkohol a naopak dopřejete tělu čistou vodu, tak jste vykročili správným směrem za štíhlejší postavou. Alkohol hodně zavodňuje a voda paradoxně odvodnění pomůže a navíc vyplaví toxické látky z těla ven,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Vsaďte na kvalitní sacharidy

Sacharidy jsou jednou ze tří základních živin a do stravy patří, i když chceme hubnout. Snížit příjem sacharidů na minimum by bylo obrovskou chybou. „Sacharidy nám dodávají energii. Jejich vyloučením z jídelníčku bychom jednak byli unavení, a navíc bychom zpomalili metabolismus, což při hubnutí rozhodně nechceme,“ vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková. Není sacharid jako sacharid, to je potřeba si uvědomit. Proto bychom měli do jídelníčku zařazovat kvalitní tzv. komplexní sacharidy, jako je celozrnné pečivo a celozrnné těstoviny, luštěniny a obilniny jako jsou bulgur, quinoa, kuskus, cizrna, ovesné vločky, brambory, čočka, fazole, divoká rýže, teff a další. Co je na nich jiného? „Komplexní sacharidy jsou bohaté na vlákninu a cenné živiny, rozkládají se pomalu a pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi, díky tomu se cítíme rychleji a déle zasycení a nepřepadají nás chutě po sladkém,“ upřesňuje Kateřina Šimková.

Zeleniny snězte, kolik chcete

Představte si, jaké by to bylo, sníst jídlo v jakémkoliv množství bez obav, že přiberete. Není to tak nereálné. Řeč je o zelenině, které můžete, bez přehánění, sníst kolik chcete a organismus se bude tetelit blahem. Neberte to však jako výzvu sníst naráz 5 kilogramů mrkve. Bavíme se o pestrém mixu zeleniny. „Do jídelníčku bychom měli ideálně zařazovat zeleninu v barevném spektru duhy. Každá barva zeleniny totiž přináší organismu různé kombinace vitamínů a minerálních látek. Pokud se budete držet tohoto doporučení, tak vám konzumace zeleniny nezevšední a jídelníčku dodáte pestrost. Zelenina nám navíc doplní i vodu a vlákninu, která zvýší pocit nasycení a napomůže správnému trávení, za předpokladu dostatečného pitného režimu,“ uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Vláknina na sebe váže vodu a nabobtná, čímž podpoří peristaltiku střev a zrychlí průchod potravy trávicím traktem.

Reklama