Přestože jsou chlazené ryby uloženy na ledové tříšti (nesmí v ní být zahrabány, ale musí ležet na jejím povrchu!), je nutné si zapamatovat několik maličkostí, které bychom měli zkontrolovat, abychom za svoje peníze nekoupili něco pouze rybě podobného, co však má již své nejlepší dny dávno za sebou.
Jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá?
Musí splňovat tyto podmínky:
- oči jsou jasné, nezamlžené
- povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý
- žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích
- při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor
- je cítit pouze rybí vůně
Pokud není byť jen jeden z těchto bodů splněný, pokud si čerstvostí ryby zkrátka nejste jisti, kupte raději rybí maso mražené.
Zmrazené ryby
Jak koupit kvalitní zboží? Ze všeho nejdříve věnujte pozornost tomu, jestli je ryba ve vakuovém balení. Takto nabízené ryby bývají před zamražením kvalitněji ošetřené. Dále věnujte nemenší pozornost tomu, co je napsáno na obalu, zejména době trvanlivosti. Pokud je uvedeno, že výrobek byl vakuován a zamrazen přímo při prvním zpracování, je to ta nejvyšší kvalita, jakou můžeme za své peníze dostat.
Rozeznat, zda bylo maso vinou nevhodných teplotních podmínek při skladování částečně rozmraženo a opětovně zmraženo, je problematické, zvláště pokud je v neprůhledných obalech. Spolehlivě to poznáte až po rozmražení výrobku. Maso je pak blátivé, odděluje se od kostí a má nepříjemnou vůni. V žádném případě nic neriskujte a takovou potravinu buď hned reklamujte, nebo vyhoďte! Pokud však balení ryb očividně obsahuje i ledovou tříšť, k částečnému rozmražení a znovuzmražení výrobku došlo zcela určitě. Nekupujte jej.
Zmrazenou rybu je třeba před kuchyňskou úpravou nechat v ledničce postupně rozmrazit. Spěcháte-li, použijte mikrovlnnou troubu. Ale nenechávejte maso při pokojové teplotě ani jej nepolévejte horkou vodou.
Další rady pro zpracování ryb a recepty pro vaření z nich najdete v knize Sladkovodní kuchařka.
Milan Palička: Sladkovodní kuchařka
Pevná vazba, 224 stran, 399 Kč, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Více o knize:
Tato výpravná česká kuchařka je věnována nejen rybářům a dalším příznivcům rybích pokrmů, ale i všem, kteří rádi chutně i zdravě vaří, kteří se snaží zařazovat do jídelníčku zdravé potraviny nebo chtějí zhubnout. Prostě a jednoduše všem, kdo si chtějí pochutnat na nápaditě upravené rybě.
Nový komentář
Komentáře
já teda nevim, ale český sladkovodní ryby jsou prej plný těžkých kovů, nejvíc dravý ryby. Tak kdo by to jedl. Kateřině Jacques prý dělali rozbor z vlasů, jak je zdravá, neb se hrdě hlásí k tomu, že se cpe našima rybama a dopadla prý nejhůř ze 100 testovaných.
Zrovna v neděli jsme si upekli tolstolobika
byl excelentní