sladkovodní kuchařkaBohužel ne každý má možnost opatřit si rybu živou a pak ji dále zpracovat. Na místě je využít dnešní poměrně bohatou nabídku velkých obchodních center, která nabízejí ryby různě zpracované. Některá z nich nabízejí i ryby chlazené, které jsou zpravidla čerstvější a chutnější než ryby mražené.

Přestože jsou chlazené ryby uloženy na ledové tříšti (nesmí v ní být zahrabány, ale musí ležet na jejím povrchu!), je nutné si zapamatovat několik maličkostí, které bychom měli zkontrolovat, abychom za svoje peníze nekoupili něco pouze rybě podobného, co však má již své nejlepší dny dávno za sebou.

Jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá?

Musí splňovat tyto podmínky:

  • oči jsou jasné, nezamlžené
  • povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý
  • žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích
  • při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor
  • je cítit pouze rybí vůně

Pokud není byť jen jeden z těchto bodů splněný, pokud si čerstvostí ryby zkrátka nejste jisti, kupte raději rybí maso mražené.

Zmrazené ryby

sladkovodní kuchařkaPokud nemáte možnost koupit si rybu čerstvou nebo chlazenou, můžete si vybrat ze slušné nabídky mražených ryb. Zmražené ryby mají tu výhodu, že je lze uchovat delší dobu. Dnes se v rybářských pracovnách provádí zmrazování moderním způsobem, tzv. šokovou metodou, takže kvalita rybího masa zůstane zachována.

Jak koupit kvalitní zboží? Ze všeho nejdříve věnujte pozornost tomu, jestli je ryba ve vakuovém balení. Takto nabízené ryby bývají před zamražením kvalitněji ošetřené. Dále věnujte nemenší pozornost tomu, co je napsáno na obalu, zejména době trvanlivosti. Pokud je uvedeno, že výrobek byl vakuován a zamrazen přímo při prvním zpracování, je to ta nejvyšší kvalita, jakou můžeme za své peníze dostat.

Rozeznat, zda bylo maso vinou nevhodných teplotních podmínek při skladování částečně rozmraženo a opětovně zmraženo, je problematické, zvláště pokud je v neprůhledných obalech. Spolehlivě to poznáte až po rozmražení výrobku. Maso je pak blátivé, odděluje se od kostí a má nepříjemnou vůni. V žádném případě nic neriskujte a takovou potravinu buď hned reklamujte, nebo vyhoďte! Pokud však balení ryb očividně obsahuje i ledovou tříšť, k částečnému rozmražení a znovuzmražení výrobku došlo zcela určitě. Nekupujte jej.

Zmrazenou rybu je třeba před kuchyňskou úpravou nechat v ledničce postupně rozmrazit. Spěcháte-li, použijte mikrovlnnou troubu. Ale nenechávejte maso při pokojové teplotě ani jej nepolévejte horkou vodou.

 Další rady pro zpracování ryb a recepty pro vaření z nich najdete v knize Sladkovodní kuchařka.

Milan Palička: Sladkovodní kuchařka
Pevná vazba, 224 stran, 399 Kč, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Více o knize:

sladkovodní kuchařkaSladkovodní ryby oplývají obsahem zdraví prospěšných látek i skvělou chutí, navíc jsou snadno dostupné. Kniha vysvětluje, proč jsou tak zdravé, radí, kde a jak je nakupovat a jak je zpracovávat, a přináší chutné a zdravé recepty z u nás dostupných sladkovodních ryb.

Tato výpravná česká kuchařka je věnována nejen rybářům a dalším příznivcům rybích pokrmů, ale i všem, kteří rádi chutně i zdravě vaří, kteří se snaží zařazovat do jídelníčku zdravé potraviny nebo chtějí zhubnout. Prostě a jednoduše všem, kdo si chtějí pochutnat na nápaditě upravené rybě.

Reklama