64ec707eb2422obrazek.jpg

Na naše dotazy odpovídal Mgr. Ondřej Šimandl, lékárník a konzultant, EUC Lékárna Praha – Plaňanská

Jsou problémy se zažíváním častým problémem, který řešíte se zákazníky v lékárně?

Rozhodně ano. Stesky pacientů na zažívací potíže typu pálení žáhy, nadýmání nebo obecně potíže s trávením jsou naším denním chlebem. Přesto, že nejčastěji pomoc od těchto potíží žádají dospělí, výjimkou nejsou ale ani rodiče dětí, které trápí zácpa nebo nechutenství.

Příčin, které přivedly tyto pacienty nebo jejich blízké do lékárny, je více. Někdy se jedná o dietní chybu, jindy je to např. akutní virové onemocnění zažívacího traktu doprovázené zvracením či průjmem, nebo, a to méně častěji, je příčinou pacientových potíží užívání některých léků, typicky antibiotik. Vždy je proto nutné aktivně pátrat po příčině, a kromě vhodného přípravku, který pacientovi přinese úlevu od jeho potíží, doporučit správná režimová opatření, především tedy úpravu diety a přiměřenou hydrataci. A v neposlední řadě, vyžaduje-li to zdravotní stav postiženého, zaznívá i doporučení vhodnosti konzultace s lékařem, který v ideálním případě vyloučí závažnější příčinu pacientových potíží. I s takovými situacemi se ve své praxi setkáváme.
 
Pokud jde například o potíže z přejídání nebo z nesprávné skladby jídla (mastné, tučné, kalorické) chtějí od vás poradit?

Třeba že je lékárna je zdravotnické zařízení, nejedná se o specializované pracoviště nutričních terapeutů. Jak už jsem ale řekl, rada o tom, jakým způsobem upravit jídelníček by vždy z úst lékárníka či farmaceutické asistentky měla zaznít …a to ať už se jedná o pacienta s akutními zažívacími potížemi nebo třeba obézního pacienta po infarktu.

Pokud se mám ale vrátit k Vaší otázce, pak musím odpovědět, že asi pětina pacientů nechce rady o úpravě své životosprávy vůbec slyšet – požaduje lék, ideálně jednu malou tabletku, která vyřeší v okamžiku všechny jejich potíže. I tak si ale obvykle vyslechnou radu o volbě vhodných potravin, které jsou lehce stravitelné, nenadýmají a nevyvolávají průjem ani zácpu. I když, poslední zmiňované vlastnosti některých potravin mohou být někdy s výhodou využívány – typicky na vlákninu bohaté potraviny jako banány, ovesná kaše nebo ovocné kompoty společně s dostatečným pitným režimem a přiměřenou fyzickou aktivitou, mohou přispět k vyprazdňování a působit tak proti zácpě, nebo naopak dušená mrkev nebo rýžový vývar, které je naopak vhodný podávat pacientům trpícím průjmem.

64edb050b5a49obrazek.jpg

Do značné míry záleží i na způsobu úpravy jednotlivých surovin. U pacientů se zažívacími potížemi je vhodné volit potraviny vařené či dušené, a naopak se vyhnout pokrmům smaženým či přímo grilovaným na otevřeném ohni.

Děkujeme za odpovědi.

Náš tip:

Pokud potřebujete nějaké přípravky, navštivte Lékárnu EUC ve vašem okolí
nebo se podívejte na e-shop Lékáren EUC
,
kde si je můžete objednat, co potřebujete, z pohodlí domova.

64fee32da5e9aobrazek.png