Vejce je, jak všichni určitě víte, jedním z symbolů Velikonoc. A Velikonoce máme za dveřmi, proto si dnes můžete přečíst pár receptů na vaječné pochoutky.

Jak poznáme čerstvá vejce?
Jednoduchým testem - vložením vejce do vody. Pokud je vajíčko čerstvé, klesne na dno. Týden staré vejce se bude ve vodě vznášet, ale nevyplave úplně na hladinu, to až třítýdenní a starší vejce. Je to proto, že čím je vejce starší, tím je větší vzduchová bublina uvnitř vajíčka.

Kde skladujeme vejce?
Nejlépe v lednici (nejvhodnější teplota je 10 °C). A i tak se snažíme vejce co nejdříve spotřebovat.

Kolik vajec si můžeme dopřát?
Vaječný žloutek je velkým zdrojem cholesterolu. Jedno vejce obsahuje téměř celou denní dávku. Pokud jste tedy zdraví, neměli by jste konzumovat více jak čtyři vejce týdně. Lidé, kteří mají s cholesterolem problémy by se měli omezit na maximálně dvě vejce za týden.
Naopak, vejce jsou také bohatým zdrojem riboflavinu, selenu a zinku. 

Natvrdo nebo naměkko?
Vajíčka uvařená naměkko jsou lépe stravitelná. V jejich neprospěch mluví to, že nejsou tak dokonale uvařená jako vajíčka natvrdo. Nejhůře stravitelná jsou vejce upravovaná na tuku, třeba oblíbená míchaná vejce či "volí oka".

Vejce naměkko vaříme asi 5 - 6 minut. Takovéto vejce má pevný bílek, tekutý žloutek. Vejce nahniličko má pevný bílek a tuhý žloutek, který je ale trochu krémový. Takto je připravujeme asi 9 minut. Vejce natvrdo je dostatečně pevné na krájení a to asi po 11 - 13 minutách. Déle vejce nevařte, žloutek je potom našedlý, suchý a drobí se.

Bílé nebo hnědé?
Jediný rozdíl mezi bílými a hnědými vejci je v tom, že bílé vejce snášejí bílé slepice a hnědá vejce slepice tmavé. Uvnitř je vejce naprosto stejné.

Vejce se špenátem
Suroviny: 1 kg listového špenátu - může být čestvý nebo mražený, 1 - 2 cibule, 3 - 4 stroužky česneku, 4 vejce, tvrdý sýr na posypání, sůl a pepř, tuk na vymazání pekáčku.

Postup: Špenátové listy nasekáme, pokud jsou čerstvé, tak ho předtím ještě spaříme. Dáme do hrnce, ochutíme solí a drceným pepřem a podusíme. Na oleji si osmahneme cibulku, pokrájenou nadrobno, přidáme ke špenátu a promícháme. Přidáme ještě prolisovaný česnek a zase chviličku podusíme. Vymažeme si pekáček, do kterého rozetřeme špenát. Uděláme v něm čtyři důlky, do kterých vyklepneme vejce, osolíme a opepříme.
Posypeme nastrouhaným sýrem (použijeme ten, který máme rádi - eidam, ementál, goudu...), vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.
Jako příloha jsou nejvhodnější vařené brambory nebo bramborová kaše.

Vajíčková mozaika
Suroviny:
7 vajec uvařených natvrdo, 1 sterilovaná zelenina (taková jakou máme rádi), 1 cibule, 250 g šunky (můžeme nahradit měkkým salámem jako je třeba Junior), 250 g majonézy, 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku, 1 masox.

Postup: Vajíčka oloupeme, zeleninu scedíme, a spolu se salámem a cibulí nakrájíme na kostičky. Všechno smícháme v míse s majonézou. Nálev ze zeleniny doplníme do 3 dl vodou. V tomto povaříme masox a rozpustíme želatinový prášek. Nalejeme k nakrájeným surovinám, promícháme a nalejeme do připravené formy. Necháme asi hodinku až dvě ztuhnout.
Podáváme s čerstvým pečivem.

Další recepty na vaječné pokrmy
Čínská mramorovaná vejce
Vejce se špenátem v listovém těstě - jednoduché, ale vynikající chuť!
Sázená vejce s pečivem a ementálem - klasika
Vejce v mladé zelenině - jarní recept plný vitaminů.

Tip: Letos vyšel speciální časopis Vejce 100x jinak. Možná jej ještě někde seženete. Obsahuje velké množství lákavých receptů! Jeden z nich jsem pro vás vybrala...

Valašské škračky
Suroviny: 500 g vepřových jater, 4 vejce, 1 cibule, 1 dl oleje, špetka chilli koření, kmín, sůl, pepř.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Játra odblaníme, omyjeme a nakrájíme na drobné nudličky. V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme játra, ochutíme je kmínem a chilli a společně dusíme, až se odpaří všechna voda. Do pánve s cibulí a játry rozklepneme jedno po druhém vejce a zvolna mícháme až se vejce srazí. Na závěr ochutíme solí a pepřem a ihned podáváme.

Dobrou chuť přeje

TÉMATA:
SEZONA