Podle nutriční specialistky Nestlé Markéty Veverkové se stravovací návyky z dětství mění v dospělosti jen velmi těžko. Zeptali jsme se na to, co snídat, svačit i jak motivovat děti, aby se pro pestré jídlo a pohyb nadchly.

64f83aa0d5005obrazek.jpg


Kolikrát denně a kdy by děti měly jíst?
U dětí je důležité, aby jedly pravidelně, ideálně pětkrát denně. Základem každého dne je pro ně vydatná snídaně následovaná dopolední svačinou, obědem, odpolední svačinou a večeří. Starší děti, zejména školáci, mohou do svého jídelníčku zahrnout i druhou, lehkou večeři.

Ráno se v mnoha rodinách pospíchá, jaký dopad může mít na dítě, když nestihne snídat nebo snídá nevhodně?
Snídaně je zásadní pro doplnění energie po spánku. V případě, že dítě pravidelně nesnídá, potažmo nesvačí, může docházet ke kolísání hladiny cukru v krvi. To samé platí i pro nevhodně složenou snídani. Děti se sníženou hladinou cukru v krvi pak mohou být unavené, nesoustředěné a mít častěji chuť na sladké.

Zmiňujete nevhodně složenou snídani, jak by tedy měla vypadat správná snídaně pro děti?
Můžete připravit chleba s pomazánkou, cereálie s mlékem či s jiným mléčným výrobkem nebo ovesnou kaši, nejlépe s ovocem. Ostatně, doplnit snídani o kousek libovolného ovoce je vždy skvělý krok. Zapomínat by se také nemělo na správný pitný režim. Děti by měly pít vodu, neslazený čaj či vodou naředěný džus (nejlépe v poměru 1:1).

O oběd se většinou stará školní jídelna, v gesci rodičů či dětí samotných už jsou svačiny. Liší se ta dopolední od odpolední? Čím?
Dopolední svačina má obdobnou roli jako snídaně – zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi. Může být menší a lehká, protože zanedlouho čeká děti oběd. Měla by poskytnout přibližně 5–10 % energie z celkového denního příjmu.

Naopak odpolední svačina může být vydatnější a poskytnout asi 10–15 % energie z celkového denního příjmu. Velikost této svačiny by se ale měla obecně odvíjet od toho, co děti čeká za program. Pokud se dítě chystá ještě na trénink či pohybový kroužek, je dobré mu připravit větší porci svačiny než obvykle.

Máme v Česku nějaký svačinový nešvar?
Rodiče by měli dávat pozor na to, zda děti nepijí energetické nápoje, které jsou pro ně zcela nevhodné. Jejich konzumace může vést k nemocím kardiovaskulárního systému, vyšší kazivosti zubů či k rizikovému chování jako je kouření.

Další nešvar pak vyplynul z našeho výzkumu: plno dětí svačí sladké pečivo nebo sušenky, čokolády. Ty občas mohou být součástí vyvážené svačinky, rozhodně ale nesmí tvořit její základ.

Co je tedy svačinový základ, ke kterému můžeme občas doplnit sušenku?
Základem svačiny jsou potraviny s obsahem bílkovin, polysacharidů a vitamínů a minerálních látek. Patří mezi ně pečivo, ovoce, zelenina a libové šunky či sýry.

Z průzkumu Nestlé vyšlo, že české děti svačí nejčastěji pečivo – jak se vyznat v tom, které je pro děti nejlepší?
Pečiva je v regálech našich obchodů celá škála. A tato různorodá škála by měla být také zastoupena v dětském jídelníčku. Je vhodné kombinovat jak celozrnné, tak vícezrnné a bílé pečivo, zapomínat by se nemělo ani na chléb. Celozrnné pečivo obsahuje plno zdraví prospěšných látek – vitamínů sk. B, minerálních látek a antioxidantů. Taky je skvělým zdrojem potřebné vlákniny. Ale ani bílé pečivo, jako jsou klasické rohlíky a housky, není potřeba zatracovat. Obsahuje rychle stravitelné sacharidy, které jsou dobrým zdrojem energie.

Jak přistupovat k cukrovinkám? Kdy je v pořádku, že si dítě dá např. čokoládu nebo bonbóny?
Není řešením cukrovinky z dětského jídelníčku úplně vyřadit. Děti by se ale měly naučit, že sladkosti nenahrazují plnohodnotné jídlo a slouží pouze jako občasné potěšení, o které by se měly být schopny podělit s kamarády nebo rodinou. Důležitá je také velikost jejich porce. Tu výrobci potravin většinou uvádí na zadní straně obalů svých výrobků.

A co večeře, jak by měla vypadat?
Večeře mohou být teplé i studené. Pro studenou večeři se hodí celozrnné pečivo s pomazánkou, šunkou nebo sýrem. Vždy je dobré je doplnit zeleninou, ať už jde o rajčata, papriky, ředkvičky, okurky, ledový salát nebo jakýkoliv jiný oblíbený druh. Pokud zvolíte teplou večeři, děti si určitě pochutnají na zapečených bramborech se sýrem, domácí pizze nebo vaječných omeletách s cherry rajčaty.

U starších dětí s vyšším energetickým výdejem se nemusíte bát ani druhé večeře, která by však měla být lehčího rázu. Může se jednat třeba o plátek pečiva s pomazánkou nebo šunkou a zeleninou.

Jak děti nalákat, aby se zajímaly o to, zda jedí pestrou a vyváženou stravu, a aby si hlídaly pohyb?
Společné stolování, pravidelnost v jídle, rodinné procházky, projížďky na kole, výlety po okolí – základem jsou bezesporu zvyky v rodině. To vše dá dětem dobrý předpoklad, že si zálibu v pohybu a vyváženém jídelníčku udrží i v dospělosti. Bohužel ne pro všechny je toto samozřejmostí. Také proto vznikl v roce 2015 program „Nestlé pro zdraví dětí“, který je určený pro žáky základních škol. Motivuje děti k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům a podporuje jejich zájem o pohybové aktivity, zároveň nedoporučuje žádné značky.

Ve výuce s dětmi řešíme hned několik témat – vysvětlujeme jim hygienu potravin, jak funguje energetický příjem, proč je důležitý pitný režim, v čem nám prospívá ovoce a zelenina a otevřeně diskutujeme o rizicích nevhodného stravování. Součástí modulů jsou interaktivní tabule, žáci se díky nim aktivně zapojují do řešení dané problematiky. Pro rodiče jsou k dispozici sociální sítě, hlavně YouTube, kde najdou další tipy a hry, kterými u dětí podpoří pohyb a správné stravovací návyky. Velkou radost máme z toho, že program má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a vznikl ve spolupráci s odborným garantem Společností pro výživu, v čele s MUDr. Petrem Tláskalem, CSc.

Co děti v rámci vaší výuky nejvíce zajímá? A co ony samy ohledně stravy nejčastěji řeší za problém či téma?
Děti jsou na lekcích „Nestlé pro zdraví“ velmi zvídavé. Mladší děti se často ptají na jednoduché recepty, které si mohou připravit po návratu ze školy ke svačině. Děti, které pravidelně nesnídají, naopak zajímá, jak připravit chutnou snídani, aby neměly ve škole hlad. Školáci se také velmi často zajímají o to, jak motivovat rodiče, aby sportovali s nimi. Čímž se opět dostáváme k úplnému základu – rodiče zkrátka mají jít příkladem.

64f83aef9073dblobid0.jpgMarkéta Veverková (33) začala u společnosti Nestlé v roce 2018 na pozici nutriční specialistky, na které působí doposud.

V Nestlé má na starosti zavádění interních výživových strategií. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde získala magisterský titul (Ing.) v oboru Výživa a potraviny.

Ve svém volném čase závodně běhá, čte a zajímá se o udržitelnou módu.