Více než 55 % českých menopauzálních žen ve věku od 45 do 65 let se podle průzkumu nejvíce obává akutních fyzických zdravotních problémů spojených s menopauzou. Ženy v menopauze jsou ale nejvíce ohroženy nemocemi srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou jejich úmrtí. V České republice zemře 16x více žen na srdečně-cévní onemocnění než na zdánlivě nejobávanější ženské onemocnění – rakovinu prsu.
„Srdečně-cévní onemocnění se u žen začínají objevovat, především v podobě srdečních infarktů a mozkových mrtvic, po 55. roce. U zhruba poloviny případů přitom udeří tak náhle a nečekaně, že nedají postižené osobě ani šanci dostat se k lékaři,“ uvádí preventivní kardiolog
Apetit žen se v menopauze mění
Chuťové preference žen, a tedy i jídelníček, se začínají během období hormonálních výkyvů měnit k horšímu. Tento fakt je známý z období těhotenství, ale v období předcházejícím menopauzu si jej ženy většinou neuvědomují. Na talíři se častěji objevují tučnější potraviny (omáčky, tučné maso) i sladkosti, a naopak z něj mizí ovoce a zelenina.
Hmotnost žen se začíná měnit již v období předcházejícím menopauzu. Hormonální změny navíc podporují nevhodné ukládání tuku v oblasti pasu. Riziko vzniku srdečně-cévních chorob není možné zcela odstranit. Cíleným ozdravěním životosprávy je ale možné účinek rizikových faktorů (mezi které patří zejména obezita, vysoká hladina cholesterolu a krevního tlaku a kouření) pozitivně ovlivnit.
Ohlídejte si jídelníček
V jídelníčku nesmí, mimo jiné, chybět dostatek ovoce a zeleniny (
Pozor na cholesterol
V období menopauzy je také důležité regulovat příjem cholesterolu ve stravě. Cholesterol je pro organizmus nezbytný. Jeho zvýšená hladina (nad 5 mmol/l) je ale významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění, zejména v souvislosti s ukládáním tuku v oblasti pasu se zvyšuje hladina nevýhodného LDL a snižuje hladina výhodného HDL cholesterolu. Je proto důležité omezit konzumaci tučných masných a mléčných výrobků. Je nutné zdůraznit, že vliv na hladinu cholesterolu v krvi, má hlavně složení přijatých tuků, resp. zastoupení nasycených, nenasycených a trans mastných kyselin. Konzumace „správných“ tuků, bohatých na vícenenasycené mastné kyseliny a steroly, je nutná.
Pokud mají ženy chuť na sladké, určitě by se měly vyhnout levným čokoládám a sušenkám – překvapivě nejen kvůli cukru, ale hlavně kvůli „špatnému“ typu tuků (trans mastné a nasycené mastné kyseliny), které obsahují. Místo toho si mohou dopřát malý kousek kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa, celozrnné sušenky s obsahem vlákniny nebo ovoce.
Cílem snah a uvedených zásad je udržet ve všech věkových obdobích, u mužů i žen, rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie.
I malý krok může hodně znamenat pro zdraví našeho srdce. Lékaři proto radí ženám, aby se začaly svým stravováním a režimem s ohledem na změny předcházející menopauze zabývat již od 40 let. Odměnou budou jak mírnější průvodní projevy tohoto období, tak významné snížení rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění a osteoporózy.
Jaký je váš jídelníček? Chystáte jeho úpravu?
Nový komentář
Komentáře
Díky za super článek. Udělala jsem si poznámky do notýsku, a až mě menopauza za nějakých 20 let postihne, zalovím v šuplíku a hned budu vědět, jak si poradit.
risina: Já si doteď myslela, že ta reklama je na to, abychom si dali občas všichni změřit cholesterol.
To jsme netušila, že ta příšerná reklama s Šiškovou (na co to vůbec je? na Floru?) je její vlastní zkušenost
.
kareta: ale nevyprchá úplně, já zas četla, že chlor má negativní vliv na mozek
Elišběta: ty taky zkazís cloveku kazdou radost
Lídy: Jsem hubená a můj lékárník mi poradil na bolesti v zádech cvičení zádového a břišního svalstva.
Pomohlo to
Lindaa: Obávám se, že to tak nebude
. Zhubnou ti jen ruce a nohy. Svaly nahradí tuk. Hlavně na břiše.
Lídy: to rozhodně ano- bůček, sádlo, máslo, kvašená zelenina, ...vejce...hlavně vynechat margariny a "zdravou" stravu
Co má podle doktorů dělat Šišková (aj.), když cvičí, jí zdravě a kolem pasu nemá pneumatiku
? To je jako když přijde k doktorovi obézní člověk s bolestma zad - doporučí mu zhubnout (je to přece od tloušťky
), ale když s tím samým problémem přijde hubeňour, dozví se, že je to věkem nebo podobný nesmysly
. Takže když budu jíst zdravě a mít vysokej cholesterol, mám začít s nezdravým jídelníčkem?
Pokud budu mít v menopauze chutové preference stejné nebo podobné tehotenským, tak se uz nemuzu dockat, protoze konecne zhubnu
Dimsy:
Když mi chtěl dát doktot SHT, řekla jsem, že nechci, že si chci užít i přechodu!
Dimsy:
Sirikit: chlor je těkavý- vyprchá
Spíš bych tipovala to sádlo máslo- tělo nemusí cholesterol pracně vyrábět ze zeleniny a mouky
K tomu cholesterolu - slyšela jsem zajímavý názor (nepamatuji si jméno toho lékaře), že za zvýšený cholesterol může ve velké míře chlorovaná voda z kohoutku. Uváděl, že lidé na venkově, kteří berou pitnou vodu ze studánek a studen bez přídavku chlóru a stravují se vesměs nezdravě (k vaření používají sádlo, jedí maso z domácích zabijaček a minimum zeleniny) nemají zvýšený cholesterol. Nevím, co je na tom pravdy
.
Šiškovou nemusím, leze mi na nervy a reklama je reklama.
trochu jinak, s tím stravováním, já a moje kamarádky - vrstvnice +- naopak ke zdravému stravování a zejména k zelenině, která je na trhu celý rok inklinuji až v posledních letech, dřív jsme se stravovaly hodně nezdravě.... já to tedy přeháním možná až moc, českou kuchyni, bílé pečivo, sladkosti a tučnější maso jsem úplně zlikvidovala a stejně se to, v tom pase, a nejen v pase, ukládá a ukládá a ukládá... a taky všem mým přítelkyním. Jedna teď, pravda, hodně zhubla, ale podezírám jí, že jí snad JENOM zeleninu....
Tak jsme volně z odporných sušenek přešli na margarín?
Anna Šišková by se hlavně už po těch letech mohla naučit aspoň trochu vyslovovat česky
.
Já mám teda menopauzu všude.V obýváku,v koupelně, v ložnici,v autě,ba i v práci.V kuchyni ji mám minimálně,protože se tam moc nezdržuju.
OlgaMarie: úplně klidně, moje kamarádka má přechod už v 35 letech