Výhody domácích džemů a marmelád
- Zachování vitamínů v ovoci. Ovoce se s želírovacími prostředky vaří jen krátce, proto nedochází k velké ztrátě.
- Rychlost a jednoduchost přípravy. Džemy a marmelády zvládne udělat opravdu každý.
- Pokud dodržíte uvedený postup, máte záruku, že se vám džem vždy povede.
- Marmelády a džemy při správném použití želírovacích prostředků a uchování v dobře uzavřených sklenicích neplesniví a vydrží i několik let. Marmelády a džemy konzervované běžným cukrem se rychle kazí a obsah je velmi náchylný na plísně, musí se tudíž rychle spotřebovat.
- Můžete si zvolit nejen druh ovoce, ze kterého budete vyrábět džemy, marmelády nebo želé, ale i kolik cukru budou mít.
Nebojte se experimentovat s vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé.
Jaké jsou moderní trendy v želírování?
- používání méně cukru a více ovoce (od 1:1 k 3:1)
- džemy z více druhů ovoce
- vrstvení džemů (v jedné sklenici 2 a více druhů džemů)
- přidávání koření (zázvor, chilli, skořice, máta…)
- přidávání alkoholu na chuť (rum, ovocná pálenka…)
- přidávání netradičních přísad, např. čokolády, sektu
- džem jako dárek (různé zdobení a balení sklenic do dárkového balení)
- příprava toppingů (na přelití dezertů)
- výroba chutney (zejména jako omáčka ke grilovaným pokrmům)
- zavařování nejen v létě (zavařovat se dá po celý rok)
Rádi vám doporučíme produkty, které se vám budou hodit pro želírování od značky Dr.Oetker
Z čeho si můžete vybrat?
- Pektin
Pektin Dr. Oetker je rostlinný želírovací přípravek na zavařování džemů a marmelád, želé či pikantních čatní. Jeden balíček vystačí na 2000 g ovoce, ke kterému se přidává 700 až 1000 g cukru v závislosti na zralosti ovoce či na preferovaném obsahu cukru v připravovaném džemu. Obsahuje citrusový pektin a je 100% rostlinného původu. Je možné ho kombinovat s řepným i třtinovým cukrem. Výrobek neobsahuje žádné konzervanty. Pektin Dr. Oetker na přípravu džemů podle vlastní chuti!
- Sirupfix
Nový přípravek na zavařování poctivých domácích sirupů s Vámi preferovaným druhem cukru. Pomocí Sirupfixu je možné připravit sirupy z ovoce, květů, bylinek či zázvoru.
Recept je jednoduchý: 1 000 g ovoce + Sirupfix + 1 000 g cukru + 500 až 1 000 ml vody = chutný a hustý sirup. Výrobek neobsahuje žádné konzervační látky.
- Želírovací cukr se stévií Dr. Oetker
První želírovací cukr se stévií na našem trhu!
Želírovací cukr se sladidly z rostliny stévie na přípravu ovocných džemů má snížený obsah kalorií. Džem připravený z tohoto cukru obsahuje až o 38% méně kalorií než džem připravený klasickým způsobem (ovoce a cukr v poměru 1:1).
Džem má zároveň vysoký podíl ovoce – 74%.
Výrobek obsahuje kompletní recepturu, ke které stačí přidat jen ovoce.
Recept je velmi jednoduchý:
700 g ovoce + 250 g cukru = lahodný džem s ovocným podílem 74%
Stévie je tropické rostlina, která pochází z Jižní a Střední Ameriky. Obsahuje přírodní sladivé látky, které jsou mnohem sladší než cukr a jsou téměř bez kalorií.
K nahrazení velkého množství cukru jich proto stačí jen málo.
- Gelfix Klasik 1:1
Želírující směs pro výrobu klasických sladkých marmelád, džemů a želé. Vystačí na 1 kg ovoce a 1,15 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 50% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s kyselejším nebo méně zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
- Gelfix Extra 2:1
Želírující směs, která zachovává přirozenou chuť ovoce a současně odpovídá moderním požadavkům na zdravou výživu, neboť spotřebujete pouze polovinu cukru. Jeden sáček vystačí na 1 kg ovoce a 0,5 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 66% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
- Gelfix Super 3:1
Želírující směs pro zachování velmi výrazné ovocné chuti při použití minimálního množství cukru. Jedno balení vystačí na 1 kg ovoce a pouze 350 g cukru. Je vhodný i pro diabetiky, neboť normální cukr lze nahradit umělými sladidly. Šetří kalorie a zachovává maximální chuť ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 73% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
- Želírovací cukr Extra 2:1
Hotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád, džemů a želé, podporuje přirozenou chuť ovoce. Jedno balení (500 g) vystačí na zpracování 1 kg ovoce nebo 1 l ovocné šťávy a vaří se pouze 5 minut.
Hotový džem obsahuje přibližně 67% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.
- Želírovací cukr Super 3:1
Hotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád a džemů. Zachovává výraznou chuť ovoce. Balení (500 g) vystačí na 1,5 kg ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 75% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.
- Kyselina citrónová
Balení obsahuje 20 g kyseliny citrónové v práškové formě, což odpovídá asi 320 ml citrónové šťávy. Podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Vhodná na dochucení salátů, kompotů a nápojů. Mimo jiné je i vydatným pomocníkem při odstraňování vodního kamene, např. v kávovarech apod.
- Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny
Přípravek zabraňuje tvorbě plísní a kvašení. Zajistí dlouhou trvanlivost zavařeného ovoce a zeleniny ve sklenici. Jeden balíček postačí na 5 kg ovoce nebo 3,5 kg zeleniny a 1,5 litru nálevu nebo 5 litrů ovocného sirupu.
Všechny výrobky značky Dr.Oetker jsou k dostání v široké obchodní síti.
Nejčastěji používané ovoce a jak ho kombinovat
Zapojte vlastní fantazii a chuť a vytvořte si vlastní originální recepturu kombinací různých druhů ovoce v poměru, v jakém vám bude nejvíce chutnat. Nebojte se přidat
i trochu koření nebo alkoholu.
Tady jsou nejčastější a nejvhodnější kombinace.
Rebarbora | Kombinujeme s jahodami nebo jablky. |
Meruňky | Kombinujeme s jahodami a malinami. (TIP: Pokud meruňky ještě nejsou dostatečně šťavnaté, můžete je v džemech doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy.) |
Maliny | Maliny se dobře hodí k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím. |
Ostružiny | Dobře ladí s třešněmi a jablky. |
Třešně | Kombinujeme se švestkami, bobulovinami a broskvemi. |
Jahody | Kombinujeme s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami. |
Borůvky | Kombinujeme s jablky nebo malinami. |
Rybíz | Kombinujeme se všemi ostatními druhy bobulovin a třešněmi. |
Švestky | Dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořice nebo anýz). |
Broskve a nektarinky | Dobře ladí s bobulovinami a meruňkami. |
Jablka | Dobře ladí s hruškami, kiwi a švestkami. |
Nový komentář
Komentáře
Prosím chtěla bych nějakým způsobem vytvořit formičky na vlastní želé. Kdo mi dokážete poradit prosím, jak vytvořit formičky dle vlastních představ a tvarů? Z čeho to dělat, aby to bylo i zdravotně nezávadné?
Taky jsem jednou vyrobila topping, malinový, nezhoustla mi marmeláda. Ale spotřeboval se. Dokonce jsem musela dát pár skleniček sestře, protože synovci moc chutnal. Přelila jsem do takového plastového medvídka od medu, aby se mu s tím dobře manipulovalo.