Výhody domácích džemů a marmelád

  • Zachování vitamínů v ovoci. Ovoce se s želírovacími prostředky vaří jen krátce, proto nedochází k velké ztrátě.
  • Rychlost a jednoduchost přípravy. Džemy a marmelády zvládne udělat opravdu každý.
  • Pokud dodržíte uvedený postup, máte záruku, že se vám džem vždy povede.
  • Marmelády a džemy při správném použití želírovacích prostředků a uchování v dobře uzavřených sklenicích neplesniví a vydrží i několik let. Marmelády a džemy konzervované běžným cukrem se rychle kazí a obsah je velmi náchylný na plísně, musí se tudíž rychle spotřebovat.
  • Můžete si zvolit nejen druh ovoce, ze kterého budete vyrábět džemy, marmelády nebo želé, ale i kolik cukru budou mít.

Nebojte se experimentovat s vlastní fantazií a zkuste si vytvořit svoje originální džemy, marmelády nebo želé.

64871faca198aobrazek.jpg

Jaké jsou moderní trendy v želírování?

  • používání méně cukru a více ovoce (od 1:1 k 3:1)
  • džemy z více druhů ovoce
  • vrstvení džemů (v jedné sklenici 2 a více druhů džemů)
  • přidávání koření (zázvor, chilli, skořice, máta…)
  • přidávání alkoholu na chuť (rum, ovocná pálenka…)
  • přidávání netradičních přísad, např. čokolády, sektu
  • džem jako dárek (různé zdobení a balení sklenic do dárkového balení)
  • příprava toppingů (na přelití dezertů)
  • výroba chutney (zejména jako omáčka ke grilovaným pokrmům)
  • zavařování nejen v létě (zavařovat se dá po celý rok)

Rádi vám doporučíme produkty, které se vám budou hodit pro želírování od značky Dr.Oetker

64871fc303d44obrazek.jpg

Z čeho si můžete vybrat?

  • Pektin

Pektin Dr. Oetker je rostlinný želírovací přípravek na zavařování džemů a marmelád, želé či pikantních čatní. Jeden balíček vystačí na 2000 g ovoce, ke kterému se přidává 700 až 1000 g cukru v závislosti na zralosti ovoce či na preferovaném obsahu cukru v připravovaném džemu. Obsahuje citrusový pektin a je 100% rostlinného původu. Je možné ho kombinovat s řepným i třtinovým cukrem. Výrobek neobsahuje žádné konzervanty. Pektin Dr. Oetker na přípravu džemů podle vlastní chuti!

  • Sirupfix

Nový přípravek na zavařování poctivých domácích sirupů s Vámi preferovaným druhem cukru. Pomocí Sirupfixu je možné připravit sirupy z ovoce, květů, bylinek či zázvoru.
Recept je jednoduchý: 1 000 g ovoce + Sirupfix + 1 000 g cukru + 500 až 1 000 ml vody = chutný a hustý sirup. Výrobek neobsahuje žádné konzervační látky.

  • Želírovací cukr se stévií Dr. Oetker
    První želírovací cukr se stévií na našem trhu!

Želírovací cukr se sladidly z rostliny stévie na přípravu ovocných džemů má snížený obsah kalorií. Džem připravený z tohoto cukru obsahuje až o 38% méně kalorií než džem připravený klasickým způsobem (ovoce a cukr v poměru 1:1).
Džem má zároveň vysoký podíl ovoce – 74%.
Výrobek obsahuje kompletní recepturu, ke které stačí přidat jen ovoce.
Recept je velmi jednoduchý:
700 g ovoce + 250 g cukru = lahodný džem s ovocným podílem 74%
Stévie je tropické rostlina, která pochází z Jižní a Střední Ameriky. Obsahuje přírodní sladivé látky, které jsou mnohem sladší než cukr a jsou téměř bez kalorií.
K nahrazení velkého množství cukru jich proto stačí jen málo.

  • Gelfix Klasik 1:1

Želírující směs pro výrobu klasických sladkých marmelád, džemů a želé. Vystačí na 1 kg ovoce a 1,15 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 50% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s kyselejším nebo méně zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).

  • Gelfix Extra 2:1

Želírující směs, která zachovává přirozenou chuť ovoce a současně odpovídá moderním požadavkům na zdravou výživu, neboť spotřebujete pouze polovinu cukru. Jeden sáček vystačí na 1 kg ovoce a 0,5 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 66% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).

  • Gelfix Super 3:1

Želírující směs pro zachování velmi výrazné ovocné chuti při použití minimálního množství cukru. Jedno balení vystačí na 1 kg ovoce a pouze 350 g cukru. Je vhodný i pro diabetiky, neboť normální cukr lze nahradit umělými sladidly. Šetří kalorie a zachovává maximální chuť ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 73% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.
Můžete použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).

  • Želírovací cukr Extra 2:1

Hotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád, džemů a želé, podporuje přirozenou chuť ovoce. Jedno balení (500 g) vystačí na zpracování 1 kg ovoce nebo 1 l ovocné šťávy a vaří se pouze 5 minut.
Hotový džem obsahuje přibližně 67% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.

  • Želírovací cukr Super 3:1

Hotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád a džemů. Zachovává výraznou chuť ovoce. Balení (500 g) vystačí na 1,5 kg ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 75% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.

  • Kyselina citrónová

Balení obsahuje 20 g kyseliny citrónové v práškové formě, což odpovídá asi 320 ml citrónové šťávy. Podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Vhodná na dochucení salátů, kompotů a nápojů. Mimo jiné je i vydatným pomocníkem při odstraňování vodního kamene, např. v kávovarech apod.

  • Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny

Přípravek zabraňuje tvorbě plísní a kvašení. Zajistí dlouhou trvanlivost zavařeného ovoce a zeleniny ve sklenici. Jeden balíček postačí na 5 kg ovoce nebo 3,5 kg zeleniny a 1,5 litru nálevu nebo 5 litrů ovocného sirupu.

Všechny výrobky značky Dr.Oetker jsou k dostání v široké obchodní síti.
64871d0adcdb4obrazek.jpg

Nejčastěji používané ovoce a jak ho kombinovat

64871fe65c00cobrazek.jpg

Zapojte vlastní fantazii a chuť a vytvořte si vlastní originální recepturu kombinací různých druhů ovoce v poměru, v jakém vám bude nejvíce chutnat. Nebojte se přidat
i trochu koření nebo alkoholu.

Tady jsou nejčastější a nejvhodnější kombinace.

Rebarbora Kombinujeme s jahodami nebo jablky.
Meruňky Kombinujeme s jahodami a malinami. (TIP: Pokud meruňky ještě nejsou dostatečně šťavnaté, můžete je v džemech doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy.)
Maliny Maliny se dobře hodí k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím.
Ostružiny Dobře ladí s třešněmi a jablky.
Třešně Kombinujeme se švestkami, bobulovinami a broskvemi.
Jahody Kombinujeme s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami.
Borůvky Kombinujeme s jablky nebo malinami.
Rybíz Kombinujeme se všemi ostatními druhy bobulovin a třešněmi.
Švestky Dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořice nebo anýz).
Broskve a nektarinky Dobře ladí s bobulovinami a meruňkami.
Jablka Dobře ladí s hruškami, kiwi a švestkami.