Ráda si připomínám „staré zlaté časy". To je důvod, proč jsem před pár týdny začala listovat archivem diskuze Malá kuchyňka. Dříve tady sloužila jako jediná diskuze o vaření. Dříve... před neskutečnými šesti lety. Otevírala jsem ji 17. dubna 2002. Tehdy měla i svou odnož – Malou kuchyňku na chatu. Bylo nás tady jen pár, všechny jsme se virtuálně znaly, hodně z nás se potkalo i osobně. A vůbec se tady tak neprudilo jako dnes. :-)

Když si diskuzi zpětně pročítám, tak na žena-in.cz bylo až přesluníčkováno, přemiláčkováno, přepusinkováno, a to nemluvím o zdrobňování a pochvalování. :-))) Chvilku jsem si pohrávala s myšlenkou, že tady pár roztomiloučkých a srdíčkových reakcí zkopíruji, ale rozmyslela jsem si to. Nebylo by to fér, já jsem fakt ještě nebyla dospělá. :-) A nebyla jsem sama...

Vařilo se ale i tehdy, a to dost dobře. Recepty, které tehdy frčely, vám postupně vkládám do databáze, můžete si je vybírat a vyzkoušet. Uvidíte, že se tady vždycky scházely tuzičce dobroučké kuchařinky. :-)

Třeba taková „zapejkaná“ kaše. Někdo se divil, někdo vyzkoušel. Diskuzi jsem rozpoutala popisem jednoho druhu rychlých večeří u nás doma: „U nás to probíhá s tím teplým jídlem zhruba takto: Hodně zapékám. K rychlým lahůdkám patří bramborová kaše zapečená s čímkoliv...sýrem, šunčičkou, kuřecím masem, hříbkama... a naposledy s klobáskou. A taky různě zapečené těstoviny anebo ryba. Spíš nenáročné jídlo.“

Čtenářka Barunka chtěla zapékanou kaši upřesnit: Uvařím brambory. Dám do nich kousek másla a jednu celou hnusně tučnou smetanu. Pak je ta kaše krásně sametová... a pomixuji to mixovací nohou nebo to pohňácám tím hňácadlem na brambory...
A pak dodělám...
VARIANTA A: pokrájím klobásu na kolečka a osmažím, zamíchám do kaše
VARIANTA B: podusím hromadu žampionů s cibulkou a zamíchám do kaše
VARIANTA C: složitější: podusím kuřecí maso, kořeníčko, přidám kukuřičku nebo fazolky a do misky navrstvím nejdřív kaši, pak směs masa, zase kaši, nahoru ještě sýr...
no a všechno šupnu do misky, nahoru sýr, zapeču...“

Uplynulo několik dní a u nás byla zase zapékaná kaše. :-)
 Já se zase pochlubím, co jsem včera vykulinářila. Uvařila jsem brambůrky. Podusila veličajzný pórek s hromadou žampionů. Pak jsem z brambor udělala kaši. Půlku jsem dala naspod zapékací misky, potom tu směs pórku a žampionů a zase kaši. Nahoru sýr. A zapekla jsem.“

Co všechno se dá ještě přidat do zapékané kaše?
brokolice nebo květák (předem uvařené)
rybí filé
rajčata
lilek
hříbky rovnou z lesa
mleté hovězí či vepřové maso
játra

Napadá vás ještě něco? Děláte často tyhle směsi „co dům dal“? Baví vás vracet se ke starým receptům?