Ráda si připomínám „staré zlaté časy". To je důvod, proč jsem před pár týdny začala listovat archivem diskuze Malá kuchyňka. Dříve tady sloužila jako jediná diskuze o vaření. Dříve... před neskutečnými šesti lety. Otevírala jsem ji 17. dubna 2002. Tehdy měla i svou odnož – Malou kuchyňku na chatu. Bylo nás tady jen pár, všechny jsme se virtuálně znaly, hodně z nás se potkalo i osobně. A vůbec se tady tak neprudilo jako dnes. :-)
Když si diskuzi zpětně pročítám, tak na žena-in.cz bylo až přesluníčkováno, přemiláčkováno, přepusinkováno, a to nemluvím o zdrobňování a pochvalování. :-))) Chvilku jsem si pohrávala s myšlenkou, že tady pár roztomiloučkých a srdíčkových reakcí zkopíruji, ale rozmyslela jsem si to. Nebylo by to fér, já jsem fakt ještě nebyla dospělá. :-) A nebyla jsem sama...
Vařilo se ale i tehdy, a to dost dobře. Recepty, které tehdy frčely, vám postupně vkládám do databáze, můžete si je vybírat a vyzkoušet. Uvidíte, že se tady vždycky scházely tuzičce dobroučké kuchařinky. :-)
Třeba taková „zapejkaná“ kaše. Někdo se divil, někdo vyzkoušel. Diskuzi jsem rozpoutala popisem jednoho druhu rychlých večeří u nás doma: „U nás to probíhá s tím teplým jídlem zhruba takto: Hodně zapékám. K rychlým lahůdkám patří bramborová kaše zapečená s čímkoliv...sýrem, šunčičkou, kuřecím masem, hříbkama... a naposledy s klobáskou. A taky různě zapečené těstoviny anebo ryba. Spíš nenáročné jídlo.“
Čtenářka Barunka chtěla zapékanou kaši upřesnit: „Uvařím brambory. Dám do nich kousek másla a jednu celou hnusně tučnou smetanu. Pak je ta kaše krásně sametová... a pomixuji to mixovací nohou nebo to pohňácám tím hňácadlem na brambory...
A pak dodělám...
VARIANTA A: pokrájím klobásu na kolečka a osmažím, zamíchám do kaše
VARIANTA B: podusím hromadu žampionů s cibulkou a zamíchám do kaše
VARIANTA C: složitější: podusím kuřecí maso, kořeníčko, přidám kukuřičku nebo fazolky a do misky navrstvím nejdřív kaši, pak směs masa, zase kaši, nahoru ještě sýr...
no a všechno šupnu do misky, nahoru sýr, zapeču...“
Uplynulo několik dní a u nás byla zase zapékaná kaše. :-)
„Já se zase pochlubím, co jsem včera vykulinářila. Uvařila jsem brambůrky. Podusila veličajzný pórek s hromadou žampionů. Pak jsem z brambor udělala kaši. Půlku jsem dala naspod zapékací misky, potom tu směs pórku a žampionů a zase kaši. Nahoru sýr. A zapekla jsem.“
Co všechno se dá ještě přidat do zapékané kaše?
brokolice nebo květák (předem uvařené)
rybí filé
rajčata
lilek
hříbky rovnou z lesa
mleté hovězí či vepřové maso
játra
Napadá vás ještě něco? Děláte často tyhle směsi „co dům dal“? Baví vás vracet se ke starým receptům?
Nový komentář
Komentáře
zapékané kaše jsou dobré
super
luxusní
madam — #20 take muzu jen chvalit neni nad pekarnu
madam:taky jsem v ní zapíkala všechny tyto lahůdky
Máme taky rádi zapékaná jídla. Pořídili jsme si domácí pekárnu a zkošela jsem zapékat těstoviny,brambory a také jsem tam pekla sekanou. Vše bylo výborné.
Lindaa: tak to já už se těším...
elly: udelás mesíc dánské kuchyne . Uz je to pár roku, ale myslím, ze jsem je posílala prímo na redakci. Tenkrát jsem tu byla novácek a jiný e-mail jsem neznala. Az mi to vyjde tak ti je poslu znovu, ale dámy zapomente vsechno o zdravé výzive.
Lindaa: kam jsi recepty posílala? Na mail redakce? Jestli budeš mít ještě chuť, pošli je přímo na mě. aja@kosiky.cz - ráda je zveřejním
Kikoska: díky, už jsem to našla
rozina: jukni na internet Chytrá Ž ena nebo Baby Web, tam jsou vynikající recepty na špecle
Žábina: //zena-in.cz/recepty/recept.asp?id=1373
Lindaa: napsala bys mi prosím do vzkazu přesný recept na tu rýži s lilkem a mletým masem? zní to výborně... nemusí to být dnes, až budeš mít čas....díky
Žábina: pred pár dny tu byl velice zajímavý recept na testoviny / rýzi zapecenou s lilkem. Já pod to jeste hodila kus mletýho masa (dalsí podmínka, nejsme vegetariáni) a dokonce jsem do toho úspesne zamaskovala i doporucovaný jogurt. Bylo to fantastický. Rodina snedla asi polovinu a celý vecer se necím docpávali a já zbytek dojídala 3 dny k obedu - jeste ze mám v práci MW. To nastve. Pár dánských receptu jsem redakci kdysi poslala, ale neotiskla je a ani nezaradila do recetu a tak me to prestalo bavit. Neco jsem napsala na audi varení. A jinak jsem dost napsala na Labuzníka.com pod stejnou prezdívkou (nekdy Linda s jedním a).
DĚVČATA P R O S Í M MÁTE NĚKDO RECEPT JAK UDĚLAT špecle- BUĎ NUDLOVÉ, NEBO BRAMBOROVÉ- MÁME JE MOC RÁDI. oBČAS JE NĚKDE SEŽENU, OBČAS ne. Tak bych si je udělala sama. Předem díky
Lindaa: a nenapsala bys občas nějaký dánský recept?
Pavla_b: Lindaa: tak to tě lituju, já mám plus v tom, že my fakt hrozně rádi zkoušíme nové věci, jediné co mi doma neprošlo byly právě lasagne ale ne tak kvůli receptu samotného ale že jsem je blbě udělala - nedopekla v jednom případě, přepekla v druhém jinak bych ani nespočítala recepty, které jsem tady odtud vyzkoušela a hodně jsem jich zařadila do našeho jídelníčku teď se chystám na medvědí rizoto - to je rýže smíchaná se špenátem tak jsem zvědavá jaký bude mít úspěch
Žábina: je to velice jednoduchý. 1) manzel nevezme do pusy nic co zavání, byt jenom z dálky, ceskou kuchyní. Je v tomto smeru pokryteckej blbec, a zapecenou brkasi bych skutecne nijak nepropasovala do dánské kuchyne 2) starsí dcera nejí brambory a vzhledem k její "nemoci" se neodvázím nechat jí vyhladovet 3) mladsí dcera nevezme do pusy nic smíchanýho dohromady, ani lasagne, rizoto apod. U ní by drobný vyhladovení a neveceret problém nebyl, kdybych vedela, ze ostatní to budou jíst, ale abych varila neco, co si budu zbytek týdne v malých porcích denne ohrívat k obedu, tak na to kaslu at je to sebechutnejsí. Já vím mám rozmazlenou rodinu , ale bohuzel okolnosti a jejich vývoj tomu hodne prispely a já musela ustoupit z hodne predstav. Ac vecne nevím co varit, a varit bych mela denne, protoze nikdo z nás nemá obed, tak sem na recepty nebo na auditko varení koukám jenom ze zvedavosti a bohuzel z 90% je mi na nic.
Žábina: jo tak to potom jo...