mleko

Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina - vždyť je to přece pokrm miminek. Mléko a mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o nich kolují různé mýty.

Jejich argumentace bývají však většinou pseudovědecké, řada faktů je vytržena z kontextu, často se používají klišé a akcentují výjimečné případy. Především se rozšiřují různé neopodstatněné mýty. Je si potřeba ale také přiznat, že některé z argumentů proti mléku dnes rozšiřuje až 1/3 lékařů (většinou ve vztahu k záležitosti alergií).
Společně si s předním českým odborníkem přes mléko a mléčné produkty Ing. Jiřím Kopáčkem CSc. nejčastější „mléčné" mýty uvedeme na pravou míru. V materiálech byly využity výsledky průzkumu provedeného agenturou STEM/MARK v lednu a únoru 2008 na reprezentativním vzorku tisíce respondentů různých věkových kategorií ve všech regionech České republiky.

1) Mýtus č. 1 - Mléko není pro člověka vhodné (21 % respondentů)

mlekoČlověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. „Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život," upřesňuje Ing. Jiří Kopáček CSc. „Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu."
Tato tzv. „laktózová intolerance" se vyskytuje v průměru jen asi u 2- 10% Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.

Mýtus č. 2 - Mléko a další mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha zdravotních komplikací (27 % respondentů)

Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1. „Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému," zmiňuje odborník další přednosti mléka. „Je také prokázáno, že zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť."
Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.

Mýtus č. 3 - Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy (47 % respondentů)

mleko

Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. „V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání," uvádí na pravou míru tento mýtus specialista.

Mýtus č. 4 - Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé (86 % respondentů)

mlekoObsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší! Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10% výživných látek.
U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.

Mýtus č. 5 - Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tzv. „éčka" (74 % respondentů)

Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě do mléka přídatné látky nedávají. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření - v případě trvanlivého mléka metodě UHT („ultra heat treatment") a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. „Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření," dodává Ing. Jiří Kopáček CSc.

Více informací na www.bileplus.cz