Houby jsou tvořeny protáhlými, navzájem propletenými vlákny s jedno nebo vícejadernými buňkami. Jemná vlákna tvoří hustší spleť zvanou podhoubí. To má většinou vláknitý či vatovitý vzhled. Ta skupina hub, které obvykle sbíráme a o kterých tu bude řeč, čerpá výživu z organického substrátu. Žijí pod povrchem země v půdě, na jehličí, listí, na dřevě atd. To, čemu my říkáme houba a co sbíráme, jsou plodnice. Ty jsou důležité pro rozmnožování hub, neboť jsou v nich výtrusy.
Další zvláštností hub je to, že neobsahují chlorofyl (zeleň listovou). Ke svému životu tudíž nepotřebují světlo, a proto je můžeme nalézt i ve velmi tmavých lesích či houštinách.
Důležitým faktem také je v jaké půdě houba roste. Zda-li je to listí, jehličí, mrtvé nebo živé dřevo apod. a zda-li se jedná o půdu kyselou či zásaditou.
Je jasné, že běžný houbař nenosí u sebe lakmusové papírky, a tak si při určování kyselosti půdy pomůžeme takto :
Indikátorem typu půdy mohou být rostliny. Tak např. lýkovec, jaterník a podběl nám napoví, že je tu půda vápenitá, kdežto šťavel, borůvky označují půdu kyselou.
Stává se, že nalezneme houby vyrostlé do kruhu. Jak to? Má to skutečně nejakou souvislost s mystikou či magií? Odpověď je prostá. Podhoubí se zpravidle rozrůstá rovnoměrně do všech stran. Uvnitř kruhu se časem spotřebuje výživný substrát a podhoubí odumírá. A tak nezbývá než se "poposunout" na vnější okraj kruhu, kde potom vyrážejí plodnice. A tak vniká často pravidelný kruh.
A jedna prosba na závěr: Nesbírejte plodnice vzácnějších hub, které jsou ještě maličké. Dejte jim možnost "dozrát", aby se mohly vysemenit!!! Příští rok zde třeba najdete ne jednu, ale tři.
Na pomoc při psaní článku jsem sáhla po knize: Houby - Helmut a Renate Grunertovi.
Nový komentář
Komentáře
Houby miluju, ale jak jsem se odstěhovala, tak teď nemám žádná svoje místečka.
Ty hříbky na tom prvním obrázku
...Snad příští rok bude houbařský.
Houby mám ráda, ale letos jsem nacházela jen václavky, jinak nic. Jo, ještě tu na tom posledním obrázku ...
Houby a hříbky mám moc ráda, hlavně různé dobroty z nich.