e99c78edc77f1-53719458692-e64d9a6943-c.jpg

Asi nikoho nepřekvapí, že národ chatařů a chalupářů je zároveň bláznem do grilování. Pravidelně griluje celých 81 % Čechů. Ale ruku na srdce, co nejčastěji vidíme na roštech? Klobásky, špekáčky, v oleji naložené vepřové a kuřecí maso nebo připálenou zeleninu. A to je škoda. Příprava na grilu totiž v sobě skrývá obrovský potenciál, který normální kuchyně nikdy nenabídne. Zapomeňte na chvíli na krkovici a hermelín, zkuste grill využít k přípravě perfektního trhaného hovězího, zeleniny nebo třeba květákového steaku. Společně se Živinou, která vás vybaví na každou grilovačku, a šéfkuchařem Markem Fichtnerem jsme pro vás přichystali pár tipů, jak si svou oblíbenou kratochvíli zpestřit.

Spěchej pomalu. Hlavně na trhané hovězí

81e4bc914827a-53719459097-a9f7afbedf-c.jpg

Největším hříchem, jehož se většina z nás dopouští, je netrpělivost. Šup rychle zprudka hodit maso na gril, pak na tácek a je hotovo. Ale trpělivost přináší nejen růže, ale i dokonalé hovězí! Připravte si tentokrát trhaný hovězí burger podle Marka Fichtnera.

Jak na to? Maso namasírujte olejem, osolte, opepřete a zprudka opečte na grilu ze všech stran. Nejlepší je hovězí krk nebo hovězí hrudí pro vyvážený poměr tučného a libového. Poté maso zabalte do alobalu a potřete znovu olejem, aby zůstalo pěkně šťavnaté, a nechte ho hezky odpočívat zhruba pět hodin na mírném ohni. Mezi tím se můžete věnovat svým oblíbeným činnostem, věřte, že čekání se vyplatí! Upečené hovězí pak natrhejte a smíchejte s kouřovou chutí BBQ omáčky a s výraznou chutí kremžské hořčice z grilovacího balíčku omáček od Živiny, díky kterým bude maso chutnat jak z pravého amerického bistra.

Steak může být i z květáku

0da96eba1e521-Schranka-06-24-2024-02.jpg

Bezmasé varianty jsou často fádní – zelenina, grilovaný hermelín… Ale skvělý steak lze připravit i z květáku. Nevěříte? Hlávku květáku nakrájejte na tlusté proužky podobné steaku, potřete olivovým olejem z obou stran, osolte opepřete a dejte na gril. Pro skvělou pikantní kouřovou chuť přidejte čipotle omáčku od Živiny. Chipotle jsou uzené chalapeños paparičky, které steak, nejen ten z květáku, pořádně rozpálí.

A jak na grilovanou zeleninu, aby nenudila nebo nebyla připálená? Kombinace padrone papriček, lilku a cukety je sázka na jistotu a hitem letošní sezóny. Rozložte je na rozpálený gril a z obou stran nechte opékat asi 3-5 minut. Ale pozor: vůbec s ní po tu dobu nehýbejte, jen tak bude zelenina krásně křupavá, a zároveň dokonale ogrilovaná.

Tak hurá ke grilům!

Náš TIP: Staňte se „grill masterem“ s BBQ boxem od Živiny

350441ffa9acf-Schranka-06-24-2024-04.jpg

Jste už přejedení suchých kuřecích prsou a klobásek s hořčicí? Vyzkoušejte Grilovací sadu omáček od Živina a pozvedněte vaše grilování na vyšší úroveň – snadno, rychle a bez zbytečné námahy. Voňavá čimičury omáčka z čerstvých bylinek, jejíž chuť vás přenese až do samotné Argentiny, výborně doplní grilovanou rybu nebo červené maso. Tu pravou kouřovou vůni a chuť jako z amerických bister zase vykouzlí vymazlená BBQ omáčka, která se skvěle hodí na marinování masa, ale stejně dobře poslouží i jako dip. Pikantní chipotle omáčka dodá tu správnou jiskru hlavně rostlinným pochoutkám jako je grilované tofu či zelenina a samozřejmě nechybí ani klasika všech klasik – hořčice a kečup, poctivě ručně vyrobené s nefalšovanou chutí. Ať už pořádáte letní grillparty, nebo na ni přicházíte jako host, s balíčkem od Živiny jistě uděláte dojem. Více informací na zivina.cz

Máte doma vegetariána? Přinášíme skvělý tip: Majo grilovaná paprika od Živiny: Rostlinná delikatesa, která oživí každý pokrm!

Vege majo, která nenudí? Jistě. Rostlinná majonéza od Živiny s plnou chutí pečených paprik dodá šmrnc každému jídlu, od grilované zeleniny přes těstovinové saláty až k hranolkům. Zkrátka všude tam, kde byste volili majonézu klasickou. Její unikátní papriková chuť s nádechem kešu oříšků je výsledkem jedinečné spolupráce mezi Živinou a šéfkuchaři z prestižní restaurace Červený Jelen Markem Fichtnerem a Patrikem Jarošem. Můžete si tak jednoduše dopřát jídlo jako z exkluzivního podniku přímo na vašem talíři. Majo grilovaná paprika je dodávána v praktickém balení o velikosti 200 g, což je ideální pro všechny rodinné oslavy nebo setkání s přáteli. Více informací na zivina.cz.

51347bef39db7-53720360671-9ba92cf1b9-c.jpg

Doporučená cena: Živina Majo grilovaná paprika Crafted for friends, 200g za 109 Kč

TÉMATA:
BBQ BBQ OMÁČKA