Blíží se Velikonoce, tak tady máme vajíčkové téma. Milujete k snídani vajíčka? Smažená, na hniličko, na měkko, šunka s vejci, volská oka... Vyjmenovat všechny možnosti a způsoby, jak zpracovávat vajíčka, by byl dlouhý seznam.
Vajíčka jsou prostě chuťovka. Můj tatínek mi s láskou vyprávěl (byl vyhlášený gurmán), jak si za studentských let v noci, když přišel z večírku, dělal smažená vajíčka na másle. Pak teprve šel, spokojený spát.
Mým chuťovým požitkem je vajíčko na hniličku
Jak děláte vajíčka na hniličko vy? U nás doma jsme dobu vaření vajec dost řešili. Postupovali jsme metodou pokusů a omylů. Podle mě je k dosažení správného stupně „hniličkovatosti“ potřeba vařit vajíčka 4 min. 45 s. Pokud nejsou vajíčka menších rozměrů, vždy se takto vydaří je uvařit na hniličku.
Jak je vaří mé kolegyně?
Mně vajíčka na hniličku nechutnají, mám raději na měkko. Pěkně když si to dám do skleničky nebo do hrníčku a rozkvedlám na kaši. Na měkko je vařím 3 minuty.
Zuzana Sommerová
Vařit vejce na hniličku, to je pro mě skutečně sázka do loterie. Onehdy se mě na to dokonce po telefonu ptala i máma, protože momentálně drží dietu a právě vejce na hniličku, které má předepsané k snídani, je jedním z mála světlých momentů jejího dietního dne... jenže je vaří pokaždé příliš dlouho, protože jsou zkrátka na tvrdo. Já je vařím pořád stejně, s různými výsledky, pochopitelně, protože každé vejce je jiné, jinak velké například, takže to „provaření“ dopadá pokaždé trochu jinak. Ale nikdy se mi nestalo, aby vejce bylo úplně na tvrdo. Takže můj kouzelný recept zní: čtyři minuty. Maximálně!
Klára Milošová
Jak je máte rádi vy? Smažená s pažitkou? Na slanině? Volská oka? Nebo jako my, vařená? Napište nám o tom!
Fotografie „udělátek“ na vajíčka - firma Tescoma
Nový komentář
Komentáře
Tady http://www.kucharka-recepty.com/vejce-na-hnilicko-7225 je na hniličko uvedeno přeci jen mírně jinak. Čas je do čtyřech a půl minuty podle velikosti a taky se vajíčka vyndávají čtvrt hoďky před vařením. S časem je to asi jedno těch patnáct vteřin, ale to vndávání dělám také.
Jé, to udělátko se srdíčkama taky někde mám :=) Jen jsem to už dlouho nepoužila, vždycky mi v mikrovlnce vyprskl bílek a nemělo to nikdy tak pěkný vzhled jako na fotce.
Že bych to zase zkusila?
Používám formičky z teleshopingu http://www.originalni-darek.info/formicky-na-vareni-vajicka/
Na salát nebo na topinku vařím krátce na hniličku aby zůstal žloutek tekutý a super je to na pomazánky když dělám několik vajíček na tvrdo - loupání mě hrozně nebavilo, zvlášť čerstvá vajíčka se blbě loupou...
arminka — #38 nepapam musi byt uvarena jiank to nesnim
vejce na hniličku mi hodně dělávala maminka, ale to byly ještě domácí
A já zase vajíčka miluju hodně. V podstatě to byla jedna z mála věcí, které jsem jako dítě neodmítala. Ale tehdysmažená, na tvrdo nebo max. na hniličku. Na měkko NIKDY! Nesnášela jsem polosyrový bílek.
Dnes mám nejraději vajíčka na cibulce nebo "očka".
vejce nemusím pořad..ale občas na ně chut je..a to pak miluju třeba ztracená:)
Zdravím, jako muž dávám přednost technologiím a využívám termo vajíčko, které s absolutní přesností uvaří vejce nahniličko, naměkko či na tvrdo. Jmenuje se BeepEgg a při uvaření na požadovanou tvrdost zazpívá rockovou písničku, operní árii, disko atd. dle toho, jaké vejce si člověk koupí.
S takovýmto vajíčkem Vám manžel uvaří vajíčkou snídani absolutně perfektně..
Každé nedělní ráno snídáme míchaná vajíčka na másle a na cibulce s čerstvým rohlíčkem:-) mňam, už se těším
Na špeku, jedině na špeku
vejce na 100způsobů
Vajíčka mám ráda jakkoliv (jen ne syrová)
A teď, co vědci zase nedávn vylezli z prohlášením, že vejce vůbec nejsou tak škodlivá, jak se říkalo, je mám na talíři i častěji
Za 4 minuty varu, to jest kolotem klokotem, 100°C, musí být spolehlivě natvrdo až betonovo úplně každé vejce.
Na hniličku je vejce, které už není naměkko, tedy tužší bílek, tekutý žloutek, a to se stane nejpozději za minutu. Jednu. Vejce naměkko, tedy celý obsah tekutý a lžičkou vybíraný ze skořápky, nastane prakticky okamžitě poté, co voda dosáhne bodu varu. Což já osobně téměř nedokážu uhlídat, protože mě nebaví stát nad kastrůlkem. A vůbec nejradši mám vejce do skla, tam člověk vidí, co to dělá a odstraní nádobku z vodní lázně včas.
Plastová udělátka na vejce nepoužívám, neb potom mají divnou chuť. Ta vejce.
Suzanne — #3 Na hniličku jsou u nás vejce, co stěží drží pohromadě, když se oloupou. Jedí se lžičkou. Co je měkčí: měkká hruška, nebo shnilá hruška?
Vajíčka mám ráda na všechny způsoby - míchaný s cibulkou, slaninou nebo šunkou, hemenex, na měkko, na hniličku, na tvrdo, omelety, volský oka, vajíčkový salát....cokoli
secret — #24 ugh, tím jsem se jako dítě právě málem udusila
miluju vajíčka na všechny způsoby
Mám ráda vejce!!Míchaný na másle a cibulce,nebo na topínku ,to mám ráda ,když žloutek teče! Nebo na tvrdo,vajíčkový salát,smaženku, Prostě vejce bych mohla pořád!A takový bramborový knedlik s vejci, ňam.