Zdroj foto: Shutterstock

Místo someliéra napoví etiketa

První vybírá lahev podle ceny, druhý podle obrázků na etiketě, ten třetí nejchytřejší podle toho, co je na ní psáno. Hned první nápovědu ukáže záklopka, obal kryjící korek a hrdlo lahve, na které můžete najít českou či cizí vlaječku, název či znak vinařství. Víno se podle zákona dělí na tichá a šumivá (podle obsahu bublinek), podle cukernatosti při sklizni, podle oblastí, původu a podobně.

Je libo červené či bílé?

Hrozny mají dvě barvy – bílou a modrou. Bobulky modrých moštových odrůd vinné révy dávají vzniknout červenému a růžovému vínu. Podobně jako různé odrůdy květin se liší barvou, tvarem či vůní, stejně tak se vlastnosti odrůd révy propisují do oblíbeného nápoje.

V našich vinicích najdeme odrůdy dovezené, i zde vyšlechtěné. Milovníci bílého znají původem cizokrajné Chardonnay, Sauvignon či Veltlínské zelené. Stojí za to ochutnat české odrůdy, Muškát moravský nebo Pálavu. Českých odrůd pro červené víno je mnohem více, celkem 12. Běžně známý je Cabernet Moravia a nabízí se i André, Neronet, či Fratava. Víno může být vyrobeno i ze směsi více odrůd stejné barvy. Potom se nazývá kupáž neboli cuvéé (čti „kyvé“). Známé doporučení, že bílá vína se hodí k bílému masu a červená k červenému, je pouze to nejzákladnější. Záleží totiž na receptu, surovinách i individuálnímu vnímání chutí. Vhodné párování našich vín blíže popisuje someliér Tomáš Brůha v kuchařce „Víno ve sklence i na talíři“.


Zdroj foto: Shutterstock

Bublinky na oslavu, pozdní sběr ke sladkému

Tichá vína vyrobena v ČR jsou prodávána ve třech kategoriích – zemská, jakostní či jakostní s přívlastkem. Ta dále můžeme dělit podle germánského systému – podle vyzrálosti hroznů během sklizně. „Podle přívlastku totiž můžeme určit, jak bude víno sladké a podle toho zvolit vhodné pokrmy,“ popisuje autorka vinné kuchařky Kristina Šemberová. Nejméně cukru měl během sklizně kabinet, více pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí a nejsladší byl při sklizni výběr z cibéb. Cibéby nejsou nic jiného než bobule, které extrémně dlouho zrály, a tak se přeměnily téměř až na rozinky, které se odborně nazývají cibéby. Samostatným typem vína jsou slámová či ledová, jejichž příprava je doslova alchymií.

Dalším typem dělení je na vína tichá a ty s obsahem bublinek. Šumivá vína neboli sekty přirozeně získají bublinky kvašením. Perlení se dá dosáhnout i uměle tím, že se tichá vína obohatí o CO2, poté těmto vínům říkáme perlivá.

Naši vinaři bodují mezi odborníky

Kvalitu poznáte snadno i podle medailí nalepených přímo na lahvi, které získalo v oborové soutěži. Nutno dodat, že naše vína v posledních letech bodují na mezinárodních soutěžích u odborníků. „S takovým vínem klidně vařte. Základní poučka totiž zní, že na vaření byste měli použít stejně kvalitní víno, jaké chcete podávat k jídlu. A také máte důvod otevřít si lahev už při vaření,“ s úsměvem vysvětluje Kristina Šemberová.
 

Více informací najdete na www.vinnakucharka.cz

Reklama