Snídat. Nejdůležitějším bodem snídaňového desatera je, aby snídaně vůbec proběhla. „Snídaně patří mezi nejdůležitější jídla dne. Po celonočním hladovění slouží k doplnění energie, takže kdo nesnídá, bude během dopoledne více unavený a méně výkonný. Lékařské studie navíc prokazují, že u lidí, kteří nesnídají, je větší pravděpodobnost vzniku nadváhy nebo obezity,“ říká nutriční terapeutka Mgr. Karolína Hlavatá. „Často nastává i situace, že se člověk nenasnídá, pak odbude i oběd a v druhé polovině dne se přejídá,“ uvedla odbornice na zdravou výživu.
Správné složení. Měly by být zastoupeny tři skupiny potravin a v neposlední řadě dostatek tekutin:
- obiloviny - zdroj sacharidů, které dodávají energii a nerozpustnou vlákninu
- ovoce nebo zelenina - zdroj vitaminů, minerálních látek a vlákniny
- mléčný výrobek - zdroj bílkovin a vápníku
- tekutina - důležitá pro hydrataci organismu
Lákavý vzhled. Někdy se vám možná stává, že se vám nebo dětem do jídla moc nechce. Nemůžete se samozřejmě do jídla nutit, ale můžete vyzkoušet jednoduchou fintu. Protože často „jíme už očima", naaranžujte snídani tak, aby vypadala atraktivně. Hned bude chuť do jídla větší.