Kaštany jedlé jsou plody kaštanovníku, obsahují cenné výživné látky a mají nezaměnitelnou lahodnou chuť. V lidovém léčitelství se používají pro čištění jater, proti zažívacím obtížím a stavům úzkosti. Obsahují minerální látky jako jsou draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, mangan, měď, zinek a další.

Nutriční hodnota pečených či vařených kaštanů* (na 100 g):
  • Energetická hodnota:     679 kJ (162 kcal)
  • Bílkoviny:                      4 g
  • Sacharidy:                    35 g
  • Tuky:                            2 g
  • Vláknina:                      6 g
*zdroj: kaloricketabulky.cz

Asi nejčastěji se u nás setkáváme s kaštany pečenými. Tuto oblíbenou pochoutku si však jednoduše můžete připravit i doma v troubě. Kaštany jsou totiž k zakoupení i ve vybraných obchodech Albert. „V sortimentu máme buď kaštany v syrové formě, které naleznete v oddělení ovoce a zeleniny nebo již pečené balené v sekci sušených plodů,“ popisuje Annamária Demeterová, category manažerka obchodů Albert.

Sezóna jedlých kaštanů v obchodech začíná na podzim a trvá až do konce zimy. Nejlépe je uchováme zamrazením v sáčcích. Po rozmrazení si zachovávají svoji původní chuť. „Jedlé kaštany můžete mlsat jen tak, udělat z nich polévku nebo je použít jako nádivku do drůbežího masa. Jejich lahodná chuť vynikne také v dezertech,“ říká Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5 a dodává: „Oblíbené jsou také u dětí, které rády pomáhají s jejich loupáním.“

Upečte si výtečné kaštany s rozmarýnem!

Budete potřebovat 1 kg kaštanů, 2 snítky rozmarýnu, 125 g másla, sůl, čerstvě namletý pepř a trochu muškátového oříšku.

  • Předehřejte troubu na 220°C. Plech vyložte pečícím papírem.
  • Každý kaštan nařízněte na horní straně do kříže. Toto je velmi důležitý krok, na který nesmíme zapomenout, jinak se kaštany v troubě rozprsknou a znehodnotí se. Následně kaštany namočte na minutu do horké vody (díky páře se lépe propečou).
  • Slijte vodu a nasypte je do velké mísy. Přidejte rozmarýn, máslo, sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte, aby se kaštany obalily.
  • Rozložte je na připravený plech naříznutou stranou nahoru a pečte je, až se budou naříznuté okraje kroutit a kaštany budou propečené. Trvá to přibližně 30-45 minut (záleží na velikosti).
  • Podle potřeby ještě dosolte a podávejte za tepla.

Vyzkoušejte také výtečnou kuřecí roládu s kaštany nebo kuře s kaštanovou nádivkou.

Více na ALBERT.CZ

Reklama