Jahody jsou nejen potěšením pro chuťové pohárky, ale bez nadsázky také naprostá vitaminová bomba! Jsou obrovskou zásobárnou vitaminu C, obsahují minerály, mangan, draslík, kyselinu listovou, hořčík, vlákninu a také antioxidanty. Nebojte se jejich konzumace ani v případě, že držíte dietu – mají málo kalorií a přispívají ke snižování tělesné hmotnosti. Takřka z 90 % je totiž jejich obsah tvořen vodou. Jahody mají celou řadu příznivých účinků na organismus: posilují imunitu, pomáhají snižovat vysoký tlak, působí proti zácpě – a jsou také považovány za přírodní afrodiziakum! A věděli jste, že dle babských receptů se používají rovněž na bělení zubů?

Vyzkoušejte samosběr!

Jestliže nemáte vlastní zahrádku, kde byste si vypěstovali svoje vlastní sladké jahody, zkuste alternativu v podobě samosběru. Na jahodovém políčku si můžete sami nasbírat množství dle libosti, máte jistotu, že plody necestovaly přes půlku Evropy, vyberete si ty nejkrásnější (nesbírejte nazelenalé, ani přezrálé) ... A ještě ušetříte! Vyjdou totiž levněji, mnohdy až na polovinu – cena se odvíjí dle regionu, již natrhané se pohybují okolo 100 Kč za kilo, u samosběru je to přibližně kolem 60 Kč. Navíc když si je člověk nasbírá sám na čerstvém vzduchu, často i lépe chutnají... Protože se otevírací doba polí odvíjí podle počasí, zralosti a vysbíranosti, dříve, než vyrazíte, se na webu nebo facebookových stránkách pěstitele podívejte na aktuální situaci. Nejlepší je sklízet hned ráno – nejen proto, že pole bývají ještě málo vysbíraná, ale také protože jsou jahody přirozeně chladné a když je dáte následně do lednice, déle vám vydrží.

Tip: Přehled samosběrů v celé republice najdete pohromadě na Jahodalera.cz

Jahodové dobroty

I přes všechny superlativy mají jahody nevýhodu – rychle se kazí a je zapotřebí zkonzumovat je co nejdříve. Aby vám vydržely déle a nezplesnivěly, vykoupejte je v roztoku octa a vody v poměru přibližně 1:10. Osušte a dejte do lednice. Nebojte, odér octa vyprchá... Jahody jsou chutné i samotné, ale dají se zpracovat na mnoho způsobů. Pustit se můžete do výroby marmelády, anebo zamrazit celé plody (předtím je omyjte a nechte dobře oschnout), jahodovou dřeň či z nich připravit nanuk. Upéct z nich můžete výborné koláče, dezerty, ale překvapivě chutnají i ve slané variantě – zabalené v carpacciu... Vyzkoušejte naše jahodové recepty!

Tip: Chcete-li si pochutnat na rychlé dobrotě, namačkejte jahody do jogurtu, anebo do tvarohu – vyzkoušejte například poctivé jogurty a tvarohy z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Můžete přisladit trochou medu nebo sirupem.

Jahody 4x jinak a pořád tak výborné!

Tiramisu s jahodami a bílou čokoládou

Suroviny (4 porce): 200 g cukru, 400 ml vody, 2 šálky kávy ristretto, 100 g piškotů savoiardi, 150 g Mascarpone Brazzale, 3 vejce, 150 g bílé čokolády, 250 g jahod

Příprava: Do malého hrnce nalijte dva šálky kávy ristretto, přidejte 100 g cukru a 400 ml vody. Povařte několik minut na mírném ohni, pak nechte úplně vychladnout. Ve vychladlé kávě budete posléze namáčet piškoty (v jiné verzi můžete pro namočení piškotů použít oslazenou šťávu z jahod). Nyní rozšlehejte tři celá vejce a jemně vmíchejte Mascarpone Brazzale a 100 g cukru, až vznikne jemný krém. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu, nechte ji mírně vychladnout a pak vmíchejte do krému z mascarpone. Nyní vrstvěte dezert: namočené piškoty, na ně krém z mascarpone a na něj jahody nakrájené na malé kousky. Pokračujte ve vrstvení až do vyčerpání surovin, nakonec ozdobte lístkem máty.

Crostata s ricottou a jahodami

Suroviny:
Suroviny na křehké těsto: 350 g hladké mouky 00, 150 g másla pokojové teploty, 150 g cukru, 1 celé vejce + 1 žloutek, 1 sáčku kypřicího prášku, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 citronu, moučkový cukr na posypání. Suroviny na náplň: 600 g ricotty, 200 g cukru, 2 žloutky, 200 g jahod, kůra z 1 citronu

Příprava: Ze všech surovin na křehké těsto vypracujeme vláčné těsto a dáme ho na půl hodiny vychladit do lednice. Teď si připravíme náplň: do misky dáme ricottu, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jahody nakrájené na malé kousky. Vše dobře promícháme. Z vychlazeného těsta oddělíme menší kousek, ze kterého později vytvoříme pruhy na přikrytí náplně. Z větší části těsta vyválíme kruhový plát a vložíme ho do dortové formy vyložené pečicím papírem a vidličkou ho zlehka propícháme. Přidáme ricottovo-jahodovou náplň. Oddělený kousek těsta vyválíme, nakrájíme z něj pruhy a z nich vytvoříme na koláči mřížku. Pečeme asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 ° C. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Jahodovo-jogurtové nanuky

Suroviny:
500 g jahod, 150 g bílého jogurtu, 2 dcl mléka, 2 lžíce javorového sirupu

Příprava: Jahody řádně opláchněte, osušte a vložte do mixeru. Přidejte mléko a pomalu mixujte. Rozmixovanou směs přelijte do mísy, přidejte jogurt a javorový sirup, řádně promíchejte a přelijte do formiček na nanuky. Dejte do mrazničky zamrazit.

Carpaccio s jahodami a rukolou

Suroviny (4 porce): 150 g najemno nakrájeného carpaccia, 400 g ricotty, 140 g rukoly, 140 g středně zralých jahod sůl, pepř, muškátový oříšek

Příprava: Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškátového oříšku. Jahody omyjte a nakrájejte na kostičky, vmíchejte je do ricottového krému. Krém dejte asi na hodinu do lednice. Na plátky carpaccia dejte lžíci krému a zabalte do tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Ponechte v lednici až do chvíle servírování.

Reklama