Spojení sezonního ovoce – jahod a rebarbory – je dokonalé. Slaďoučké a voňavé jahody zajímavě doplňují kyselou chuť rebarbory. A právě teď jsou obě tyto suroviny v perfektní formě. Proč toho tedy nevyužít a nezkombinovat je do chutného dezertu?
Jahody a rebarbora společně, to může být také velice chutný domácí džem. Poměr těchto dvou surovin závisí na tom, jestli chcete džem kyselejší, nebo sladší. Rebarboru můžete zkombinovat ale i s jiným ovocem. Příjemně chutná s malinami i s jablky.
Nezapomeňte na to, že na rozdíl od jahod, které jsou nejchutnější syrové, musí rebarbora projít alespoň malou tepelnou úpravou. Ideální je povařit ji na chvíli s trochou cukru a v troše vody.
Dnešní koláč je opět snadný. Jak už jste u nás asi zvyklí. Celý proces pečení jsem tentokrát urychlila použitím hotového křehkého těsta. Můžete si vyrobit ale své vlastní, které najdete v našem archivu.
Suroviny
- 1 balení rozváleného křehkého těsta
- 250 g ricotty
- 125 g měkkého másla (1/2 kostky)
- 2 vejce
- vanilka
- 100 g cukru moučka
- 4 stonky rebarbory
- 4 lžíce třtinového cukru
- tři menší snítky čerstvého citronového tymiánu
- 250 g jahod
- mandlové plátky
Postup
Hotové těsto roztáhněte do kulaté koláčové formy. Těsto je položené na pečícím papíře, který pod ním nechejte a tvar těsta upravte nůžkami.
Těsto upravte tak, aby byly okraje zvednuté, co nejvíce to jde. Dno propíchejte vidličkou. Na dno položte pečící papír, který vysypte velkou vrstvou fazolí. To proto, aby se těsto při předpékání nezvedalo. Předpečte 20 minut při teplotě 190 °C. Po této době sundejte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte.
Mezitím co se předpéká korpus, tak si připravte ovoce. Jahody omyjte, očistěte a zbavte zelených částí. Rebarboru oloupejte nožíkem nebo škrabkou na zeleninu. Nakrájejte na malé kousky a s trochou vodu (asi 50 ml) a třtinovým cukrem dejte do malého hrnce uvařit doměkka. Přidejte také lístky tymiánu. Trvá to opravdu chviličku a rebarbora je hned rozvařená. To je přesně to, co potřebujete. Nechejte vychladnout.
Smíchejte ricottu, změklé máslo a vejce. Míchejte tak dlouho, než vznikne hladká směs. Přidejte cukr moučka, vanilku a opět míchejte. Kdo chce, může šlehat v robotu.
Předpečený a vychladnutý základ na koláč pomažte rozvařenou rebarborou. Nalijte krém, uhlaďte a na celou plochu zatlačte úhledně jahody. Posypte mandlovými plátky.
Pečte v troubě opět předehřáté na 190 °C, 30 minut.
Koláč vytáhněte z trouby a nechejte úplně vychladnout. Bude se tak lépe krájet.
Když chcete risknout složitější krájení, tak podávejte koláč teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny a se šlehačkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
gerda — #15no mě jich právě taky bylo líto. A obávám se, že uvařit už by nešly :-D Tak jsem si říkala, že jedna krabička se ve spíži ještě ztratí ;-)
elly — #13aha, tak to jo. Jednorázově by mi jich bylo líto
diblice — #11když se rebarbora sklízí v době prázdnin, tak je kyselejší než na jaře. Do malinového džemu se jí dává jen trochu, právě aby získal lehce nakyslou chuť.
gerda — #12takhle se předpéká většina koláčů s náplní - sladkých i slaných. Fazole i s pečícím papírem mám v krabičce ve spíži a používám pořád ty stejné.
a co se udělá s těmi fazolemi, to se vyhodí?
elly — #6tak malina rabarbora u nás nepůjde určitě, pokud vím, tak reberbora se má sklízet jen do konce června a to maliny ještě asi nebudou, teprve teď rozkvétají
tak mám smůlu, rebarbora už je zpracovaná a jahod je zatím málo
risina — #8 Rikina — #2já už nevím, co je snadnějšího než rozválet kupované těsto, nalít nahoru krém a naskládat ovoce...
Rikina — #2 Taky jsem si rikala, ze jednoduchy kolac si predstavuju jinak. Ale asi bude dobry.
zkusím tu marmeládu, rebarbory mám spoustu, udělala jsem už 4x koláč (naposled s jahodama nakombinovala), jahod už je taky dost. to dáváte půl na půl?
ZdenaZ — #3jahodovo-rebarborovou marmeládu doma milujeme!! A ještě zkuste malina-rebarbora, ta je taky super...
Zrovna o víkendu jsem pekla rebarborovo - jahodový koláč, prý chutnal.
mám ráda kynutý rebarborový koláč s hodně žmolenkou,marmeládu jsem dělala v sobotu jahodovo rebarborovou -je vynikající ale váš koláč určitě vyzkouším
Mňam...miluju rebarborovej koláč. Babička uměla nejlepší.