60c316534f4fbobrazek.pngFoto: Labeta

Potřebujete:

  • 2500 g zralých očištěných jahod
  • 700 g zralé rebarbory pokrájené na centimetrové kostičky
  • 700 g třtinového krupicového cukru
  • 1,5 sáčku (30 g) Ovocného pektinu LABETA (citrusový přírodní pektin na zavařování)
  • lžička Kyseliny citronové LABETA

Postup:

Veškeré ovoce vložte do velkého pětilitrového hrnce. Začněte pomalu zahřívat a směs přiveďte k varu, ovoce pustí vodu a začne vodnatět. Protože rebarbora je celkem tvrdá, nechte džem asi hodinu vařit a ovoce měknout. Nyní přidejte 3/4 množství cukru promíchaného s ovocným pektinem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3 až 5 minut. Nyní degustujte, podle chuti dosypte zbývající cukr, pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové od Labety. Ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje její houstnutí a udrží krásně červenou barvu jahod. Správnou konzistenci džemu testujte “talířkovou metodou” - jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá. Džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Uchovávejte v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18° C.

Rebarbora v hlavní roli

Poctivý máslový rebarborový koláč

1.jpg (424 KB)

Foto: Archiv redakce

Snadný rebarborový koláč

2.jpg (100 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Voňavý rebarborový koláč

3.jpg (51 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama