Jahody třeba výborně ladí s rebarborou. Sladké jahody a kyselá rebarbora vytvoří dohromady skvělou chuť. Jak připravit chutný džem, aby měl krásnou barvu a skvělou chuť? Inspirujte se naším receptem.
Suroviny
- 500 g jahod
- 500 g rebarbory
- 500 cukru krupice nebo třtinového cukru
- 10 g pektinu Dr.Oetker
Postup
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky.
Jahody očistěte a spolu s rebarborou vsypejte do hrnce a zasypejte 250 g cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.
A teď už jen pomalu vařte a míchejte. Jen tak dlouho, než se jahody i rebarbora částečně rozvaří, což netrvá dlouho, asi deset minut. Teď si pomozte tyčovým mixérem a směs rozmixujte. Můžete úplně dohladka, máte-li rádi džemy jemné a hladké. Kdo má rád v džemu kousky ovoce, tak při mixování nemusí být tak pečlivý.
Zbylých 250 g cukru smíchejte důkladně s pektinem. Ten musí být dobře rozmíchaný, protože ihned po vsypání do horkého ovoce začne tuhnout, tak ať nemáte v džemu hrudky. Promíchejte s ovocem a vařte asi 5 minut. Po této době můžete plnit.
Sklenice na džem pořádně omyjte ve vřelé vodě a důkladně vysušte. Ideální je pro tento krok myčka na nádobí. Do sklenic naplňte džem, zavíčkujte čistým víčkem a dejte ještě na chvíli zavařit. Použít můžete zavařovací hrnec nebo troubu, podle toho jak jste zvyklí.
Já používám metodu bez zavařování. Víčka důkladně vytřu slivovicí, zavíčkuji a sklenici otočím dnem vzhůru. Po vychladnutí otočím zpět a uskladňuji ve spíži. Ještě nikdy se mi žádný džem nezkazil.
Dobrou chuť přeje Elly.
Na videonávod se můžete podívat ZDE
Sladké džemy a marmelády na našem magazínu
Jahodový džem s limetou, pepřem a vanilkou
Pomerančová marmeláda plná vitaminů
Tradiční i netradiční třešňové džemy
Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mám hotový.
Tak ten třešňový džem s čokoládou mě zaujal. Vyzkouším ho udělat.
Mám moc ráda.
Taky ji dělám, jen mám asi malinko jiný poměr jahod a rebarbory :-)
Škoda ze nemám rebarboru
Skvělý nápad, pořád jsem nevěděla co s rebarborou, používám jí jen na koláč a pak jsem dělala muffiny podle zde uveřejněného receptu - mimochodem výborný recept, jen se po nich zaprášilo. Džem určitě vyzkouším.
S rebarborou jsem ještě nepracovala, tu znám pouze na koláči. Ale třešňový džem s čokoládou je výborný. Mňamka jsou také švestková povidla s čokoládou.