jahody

Recept na vaše přání! Dvě vynikající suroviny, které právě natrháte na zahrádce nebo koupíte na trhu, můžete spojit v jedinečný a originální domácí džem. Pouze pár minut práce a máte hotovo!

Po zveřejnění receptu na jahodovo-rebarborový koláč jsme vyslyšeli vaše přání a přinášíme recept na džem ze stejných surovin. Jahody a rebarbora jsou totiž kombinace, která je úplně dokonalá a výborně k sobě ladí. Poměr 1:1 můžete změnit podle své chuti. Více rebarbory - kyselejší chuť. Více jahod - sladší chuť.

Od loňského roku jsem namísto různých želírovacích cukrů a jiných prášků, plných chemie, začala používat přírodní pektin. Když si toto slovní spojení zadáte do googlu, najde se vám několik e-shopů, kde jej koupíte. Jedná se o pektin z citrusových plodů, který je opravdu přírodní a zdraví neškodlivý.

Kromě toho, že do sebe necpete chemii, tak díky použití přírodního pektinu můžete snížit poměr cukru a ovoce, a to na 1:2 nebo 1:3. Takže máte džemy ještě zdravější.

Kolik pektinu použít? Na 1 kg ovoce vám postačí 10 g pektinu.

jahody

Suroviny

  • 500 g jahod
  • 500 g rebarbory
  • 500 cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 10 g přírodního pektinu

Postup

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Jahody očistěte a spolu s rebarborou vsypejte do hrnce a zasypejte 250 g cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.

A teď už jen pomalu vařte a míchejte. Jen tak dlouho, než se jahody i rebarbora částečně rozvaří, což netrvá dlouho, asi deset minut. Teď si pomozte tyčovým mixérem a směs rozmixujte. Můžete úplně dohladka, máte-li rádi džemy jemné a hladké. Kdo má rád v džemu kousky ovoce, tak při mixování nemusí být tak pečlivý.

Zbylých 250 g cukru smíchejte důkladně s pektinem. Ten musí být dobře rozmíchaný, protože ihned po vsypání do horkého ovoce začne tuhnout, tak ať nemáte v džemu hrudky. Promíchejte s ovocem a vařte asi 5 minut. Po této době můžete plnit.

jahody

Sklenice na džem pořádně omyjte ve vřelé vodě a důkladně vysušte. Ideální je pro tento krok myčka na nádobí. Do sklenic naplňte džem, zavíčkujte čistým víčkem a dejte ještě na chvíli zavařit. Použít můžete zavařovací hrnec nebo troubu, podle toho jak jste zvyklí.

Já používám metodu bez zavařování. Víčka důkladně vytřu slivovicí, zavíčkuji a sklenici otočím dnem vzhůru. Po vychladnutí otočím zpět a uskladňuji ve spíži. Ještě nikdy se mi žádný džem nezkazil.

Náš tip

Na rozmixování všech džemů, nejen toho jahodového s rebarborou, se vám bude skvěle hodit mixér Philips Avance. Více si o něm můžete přečíst v našem článku.

Revoluční mixér Philips s technologií SpeedTouch – podívejte se na video:

Pojďte se s námi inspirovat!  Více na www.tycovy-mixer.philips.cz

Čtěte také

TÉMATA:
MLSÁNÍ