Recept na vaše přání! Dvě vynikající suroviny, které právě natrháte na zahrádce nebo koupíte na trhu, můžete spojit v jedinečný a originální domácí džem. Pouze pár minut práce a máte hotovo!
Po zveřejnění receptu na jahodovo-rebarborový koláč jsme vyslyšeli vaše přání a přinášíme recept na džem ze stejných surovin. Jahody a rebarbora jsou totiž kombinace, která je úplně dokonalá a výborně k sobě ladí. Poměr 1:1 můžete změnit podle své chuti. Více rebarbory - kyselejší chuť. Více jahod - sladší chuť.
Od loňského roku jsem namísto různých želírovacích cukrů a jiných prášků, plných chemie, začala používat přírodní pektin. Když si toto slovní spojení zadáte do googlu, najde se vám několik e-shopů, kde jej koupíte. Jedná se o pektin z citrusových plodů, který je opravdu přírodní a zdraví neškodlivý.
Kromě toho, že do sebe necpete chemii, tak díky použití přírodního pektinu můžete snížit poměr cukru a ovoce, a to na 1:2 nebo 1:3. Takže máte džemy ještě zdravější.
Kolik pektinu použít? Na 1 kg ovoce vám postačí 10 g pektinu.
Suroviny
- 500 g jahod
- 500 g rebarbory
- 500 cukru krupice nebo třtinového cukru
- 10 g přírodního pektinu
Postup
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky. Jahody očistěte a spolu s rebarborou vsypejte do hrnce a zasypejte 250 g cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.
A teď už jen pomalu vařte a míchejte. Jen tak dlouho, než se jahody i rebarbora částečně rozvaří, což netrvá dlouho, asi deset minut. Teď si pomozte tyčovým mixérem a směs rozmixujte. Můžete úplně dohladka, máte-li rádi džemy jemné a hladké. Kdo má rád v džemu kousky ovoce, tak při mixování nemusí být tak pečlivý.
Zbylých 250 g cukru smíchejte důkladně s pektinem. Ten musí být dobře rozmíchaný, protože ihned po vsypání do horkého ovoce začne tuhnout, tak ať nemáte v džemu hrudky. Promíchejte s ovocem a vařte asi 5 minut. Po této době můžete plnit.
Sklenice na džem pořádně omyjte ve vřelé vodě a důkladně vysušte. Ideální je pro tento krok myčka na nádobí. Do sklenic naplňte džem, zavíčkujte čistým víčkem a dejte ještě na chvíli zavařit. Použít můžete zavařovací hrnec nebo troubu, podle toho jak jste zvyklí.
Já používám metodu bez zavařování. Víčka důkladně vytřu slivovicí, zavíčkuji a sklenici otočím dnem vzhůru. Po vychladnutí otočím zpět a uskladňuji ve spíži. Ještě nikdy se mi žádný džem nezkazil.
Náš tip
Na rozmixování všech džemů, nejen toho jahodového s rebarborou, se vám bude skvěle hodit mixér Philips Avance. Více si o něm můžete přečíst v našem článku.
Revoluční mixér Philips s technologií SpeedTouch – podívejte se na video:
Pojďte se s námi inspirovat! Více na www.tycovy-mixer.philips.cz
Nový komentář
Komentáře
mojí rebarboře se letos vůbec nedaří
a ještě se teď přidaly mšice
hyenka — #3 Když si zadáš do nějakého vyhledávače pektin,tak ti to vyjede obchody,kde se dá sehnat.Jen se obávám,že je hodně drahý.
Včera jsem dělalala jahodovou marmeládu. Poprvé v životě. Použila jsemželirfix 2 v 1, český výrobek, cukr a jahody. Povařila cca 10 minut a horké dala do sklenic, zavřela a hotovo.
Myslím, že se povedla
hyenka — #3špatně čtu, vy sháníte pektin, tak to nevím...omlouvám se...
hyenka — #3myslím, že se dá ještě koupit pektogel..nebo nějaký jiný želírovací přípravek...
no super, dnes se do toho pustím, jen nebudu mixovat dohladka, milujeme kousky ovoce v džemu.
taky nezavařuji, ale plním horký džem do horkých sklenic - neotáčím, přikryji utěrkou a pomalu nechám schládnout.
Všechno mám doma, až na ten pektin. Myslíte, že bych ho sehnala někde v kamenném obchodě se zdravou výživou?
Miluju všechno, co je z rebarbory, ale džem jsem ještě nezkusila. Musí to být dobrota