Veronika Klamtová vydala úplně jinou kuchařku. Kuchařku plnou tzv. sladkých raw receptů s názvem Sladké rawmance. A nehledejte zde další překlep. Pootevře nám dveře k dezertům, které jsou bez chemie, lepku, laktózy a z těch nejzdravějších surovin.
V šumavských lesích máme malou chalupu. Obklopuje ji jen divočina, zvěř, rostliny a obrovitý hmyz, kvůli kterému tam můj snoubenec Honza nechce jezdit. Pozitivní ale je, že mátě se tam daří rozhodně lépe než v Praze na balkóně. A tak pravidelně zásobuji cukrárnu čerstvou šumavskou mátou.
Krusta
- 1 hrnek mandlí
- ½ hrnku pekanových ořechů
- ½ hrnku kokosu
- ½ hrnku čerstvých datlí
- 0,5 dcl vody
Jahodový krém
- 1 hrnek jahod
- ½ hrnku ořechů kešu
- ¼ hrnku vody
- ½ hrnku světlého agáve sirupu
- 1 citron
- 2 cm vanilkového lusku
- ¾ hrnku kokosového oleje
- 2 lžíce lecitinu
Mátový krém
- ½ avokáda
- ½ hrnku vody
- ½ hrnku máty
- ¼ hrnku agáve sirupu
- ½ celého citronu
- ¾ hrnku kakaového másla
- špetka soli
Zdobení:
- snítka máty
- jahody
Postup
Odměřte si do misek kokosový olej a kakaové máslo ve ztuhlém stavu (kakaové máslo nejprve nakrájejte najemno). Nechte je v sušičce, nebo ve vodní lázni roztavit. Teplota nesmí přesáhnout 42 °C.
Připravte si dortovou formu o průměru 22 cm. Dno obalte strečovou fólií, nebo igelitovým sáčkem a poté formu zavřete.
Na přípravu krusty v robotu rozmixujte nejprve mandle a pekanové ořechy na drobno. Poté přidejte ostatní ingredience a vše rozmixujte. Pokud se směs dostatečně nelepí a netvoří soudržné těsto, přidejte ještě dvě lžíce vody a zamixujte. Hmotu přemístěte do dortové formy a rovnoměrně natlačte na dno.
Jahodový krém připravte v mixéru. Rozmixujte vše kromě kokosového oleje a lecitinu. Ty přidejte až nakonec a směs důkladně promixujte. Vylijte krém na krustu a dejte do mrazáku na 2 hodiny. Poté postupujte stejně s mátovým krémem, který opatrně nalijte na jahodovou vrstvu. Nechte chladit v ledničce 8 hodin.
Po zchladnutí opatrně uvolněte okraj dortové formy, nahřátým nožem odřízněte dort podél okrajů a formu sundejte. Uchopte strečovou fólii a lehce oddělte dort ode dna formy. Podepřete dort celou dlaní s prsty, odstraňte fólii a dort přesuňte na servírovací talíř. Krájejte nožem nahřátým pod horkou vodou (vždy nůž nejprve osušte a až potom zakrojte). Nůž nahřejte před každým zakrojením.
Dort servírujte ozdobený snítkou máty a jahodami.
Dobrá rada: Propadne-li se vám mátový krém do jahodového, udělejte z toho záměr. Nožem oba krémy lehce promíchejte, výsledek bude skvostný.
Vyzkoušejte také:
Recept najdete v knize Sladká Rawmance od Veroniky Klamtové. Koupíte ji na stránkách www.rawkucharka.cz nebo v cukrárně Sweet Secret of raw (Rumunská 25, Praha 2), v restauraci Secret of raw (Seifertova 13) a u partnerských podniků Secret of raw. Raw znamená, že suroviny při přípravě pokrmu neprošly teplotou vyšší než 42 ºC. Této stravě se říká také vitariánství nebo syrojezení. Mnoho lidí ji vnímá jako součást zdravého životního stylu. |
---|
Nový komentář
Komentáře
Neoslovilo.
mátu do dortu,neeee
Příliš mnoho surovin,příliš mnoho práce a výsledek nenadchne.
Asi to nemá cenu psát, ale reklamy patří jinam.
zrovna tahle kombinace mě nelíká
kozeluhova — #7 pistáciovou
Vypadá to studeně, pod touto barvou si představuji jen zmrzlinu
Na tom papíře to nevypadá nic moc - takový vodnický pamlsek
Moc ráda bych ochutnala, ale sama se s tím fakt patlat nebudu
Podle titulku jsme se těšila na nějaký prima dortík neotřelé chuťové kombinace.. a ono je to raw
patlámo, patlámo