Co třeba takové profiterolky? O původu receptu na tyto malé nadýchané bochníčky z odpalovaného těsta plněné jemným krémem se dodnes přou Italové a Francouzi. Ať už za nimi ale stojí kdokoliv, jsou naprosto lahodné a jejich přípravy se rozhodně nemusíte bát.

Říká se, že za dezertem zvaným Profitterol stojí jeden z nejlepších italských kuchařů, kterého na francouzský dvůr svého chotě pozvala sama Kateřina Medicejská. A možná proto si na něj Francouzi dodnes „činí nároky“. Pravdou ale je, že recept zdomácněl po celém světě a lidé jej milují.

Vyzkoušejte recept na Jahodové profiterolky podle receptu Martina Beránka z nosislavské cukrárenské výrobny Dolce Passione, který jej neváhal ozdobit ani oblíbenými bonbony. Jistě jej zvládnete. Na pomoc si navíc můžete přivolat i malého pomocníka a užít si během pečení spoustu zábavy. Pokud v receptuře použijete i své oblíbené bonbony Haribo, nezapomeňte výsledek svého snažení vyfotit a sdílet na www.haribomalycukrar.cz. Tím se totiž přihlásíte do soutěže Haribo Malý cukrář, která je určena všem rodinným týmům ve složení jeden dospělý a jedno dítě ve věku od pěti do třinácti let. Tak vzhůru na to, vždyť se hraje o sladké i hodnotné ceny a kulinářský víkend pro celou rodinu v Praze.

Jahodové profiterolky s PRIMAVERA

Odpalované těsto:

  • 185 ml vody
  • 25 ml mléka
  • 165 g másla
  • 175 g mouky
  • 300 g vajec
  • špetka soli

Do vody dáme máslo, špetku soli a společně přivedeme k varu. Poté přidáme mouku a začneme odpalovat těsto tak, že mícháme do té doby, dokud se lepí na hrnec. Jakmile se lepit přestane, přendáme jej z vody do mísy, přidáme mléko a zamícháme. Poté postupně přimícháme vejce. V tuto chvíli by těsto mělo být lesklé. Vložíme ho do cukrářského pytle, s jehož pomocí tvoříme na připravený plech s pečícím papírem profiterolky. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C dozlatova.

Smetanový krém

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany (31–33 %)
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1/4 vanilky

Mléko se smetanou přivedeme v hrnci k varu. V misce smícháme cukr a škrob. Tuto směs nalijeme na cukr a rozmícháme. Vrátíme do hrnce, přidáme sůl, vanilková semínka a vše společně přivedeme k varu. Poté směs vlijeme do nízké misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).

Krém vyšleháme a plníme jím rozpůlené profiterolky. Nakonec vše dozdobíme bonbony Haribo Primavera Erdbeeren.

Zapojte se do rodinné soutěže Haribo Malý cukrář 2019

Soutěž je určena pro Čechy a Slovensko a ve dvou kategoriích probíhá ve třech kolech od 18. května do 31. srpna.

První kategorie je dospělý a dítě ve věku od 5 do 8 let, druhá pak dospělý a dítě ve věku od 9 do 13 let. Odborná porota vybere vždy po skončení kola jednoho finalistu z každé kategorie. Ti pak změří síly ve velkém živém finále v Praze, které bude spojeno s kulinářskými zážitky pro celou rodinu a festivalem YOU FEST.

Hraje se o kuchyňské roboty značky KENWOOD a mlsání Haribo. Na sladký balíček se navíc může těšit každá desátá nahraná fotografie.

Potřebujete inspiraci? Podívejte se na HARIBOMALYCUKRAR.CZ

Čtěte také:

Reklama