Konečně je to tady! Dozrávají nám jahody...

Vůbec nic se nevyrovná chuti a vůni čerstvých jahod. Jsou oblíbené jak u dětí, tak u dospělých. A úplně nejraději je máme jen tak, rovnou do pusy :-)

Každý nemá to štěstí a zahrádku, kde si může jahody vypěstovat. Není problém si je koupit kdekoliv v prodejně s ovocem a zeleninou či v supermarketu. Koupené jahody musíme vyjmout z obalu a vybrat pomačkané, případně nahnilé plody. 
Ty, které hned nespotřebujeme uskladníme v ledničce, ale i tak bychom je měli spotřebovat co nejdříve - nejpozději do dvou dnů. Jahody před uložením do chladničky nemyjeme.

Pokud se vám podaří něco z úrody jahod zachránit do kuchyně, můžete vyzkoušet některý z těchto receptů...

Jahodová pochoutka
Suroviny:
1/2 kg jahod, 1 kostka tvarohu (250 g), 150 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.
Postup: Omyté a okapané jahody rozkrájíme na poloviny. Tvaroh, 50 g cukru, žloutky a vanilkový cukr utřeme do hladkého krému. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do tvarohového krému.
Jahody poskládáme do skleněné nebo teflonové zapékací misky (nejlépe do kulaté, průměr asi 30 cm) a zalijeme připraveným krémem.
Pečeme v předehřáté troubě (asi 200 °C) asi 20 - 25 minut.
Mezitím, co se jahody s krémem pečou, ušleháme si sníh ze 4 bílků a zbylého cukru. Po 15ti minutách pečení potřeme moučník sněhem a ještě dopékáme než sníh zezlátne.

Jahodami můžete také ozdobit sladké vafle nebo palačinky, které můžete připravit třeba podle tohoto palačinkového receptu: Sto let staré palačinky.

Z jahod můžete připravit také klasický nepečený dort z kysané smetany...
Surovin: 2 smetany ke šlehání, 2 kysané smetany (můžeme obměňovat - třeba 1 smetana ke šlehání, 1 bílý jogurt, 2 kysané smetany), piškoty podle potřeby, jahody (které můžeme nahradit jiným oblíbeným ovocem), cukr (podle toho jak moc sladké máme rádi)
Postup: Ušleháme spolu smetany, jogurty a cukr. Do kulaté formy (může být i jiný tvar) vyložené potravinovou folii naskládáme vrstvu piškotů, trošičku krému, vrstvu plátků jahod, vrstvu piškotů, zase trochu krému...a tak pořád dokola, až vypotřebujeme všechen krém a jahody. Dáme chladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

Stejně chutné je i Jahodové tiramisu.

Pro děti můžete připravit oblíbený jahodový koktejl, který máte hotový za pár minut. Jahody jen rozmixujete s mlékem a trochou cukru, nalejete do skleniček a ozdobíte kopečkem šlehačky.

Stejně tak oceníte také domácí jahodovou zmrzlinu, kterou připravíte z 300 g jahod, 50 g cukru, 100 ml kefíru a 200 ml smetany ke šlehání. Svaříme cukr s 5 lžícemi vody, necháme vychladnout a přimícháme jahody, které jsme rozmixovali na kaši. Přilejeme i kefír a ušlehanou smetanu. Zmrzlinovou hmotu vyklopíme do umělohmotné krabičky a dáme do mrazáku. Servírujeme nakrájené na plátky, můžeme zdobit šlehačkou a čerstvými jahodami.

Jahody můžete použít také do ovocného salátu, který vás osvěží v horkých dnech. Smícháme v míse jahody nakrájené na čtvrtky, kompotovaný ananas, kompotované borůvky a jiné ovoce, které máme rádi. Kompoty do mísy nalejeme i se šťávou. Ovocnou směs dáme na delší dobu vychladit do lednice a podáváme.

Jednoduché jahodové kolečka
Z listového těsta vykrajujeme kolečka, pomocí obráceného hrníčku. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a navršíme na ně kopečky tvarohu smíchaného s trochou cukru (řídíme se naší chutí). Dáme péct do trouby předhřáté na 170 °C. Až nám začnou okraje těsta pomaličku zlátnout, povytáhneme plech z trouby a na tvaroh naskládáme kousky jahod. Ještě chvíli dopečeme v troubě.

Jahodová snídaně
Nakrájené kousky jahod přihoďte do misky s cornflakesy a zalijte mlékem. Jednoduché, ale výborné a zdravé.

Máte také rádi jahody? Jaké dobroty z nich umíte připravit?

                                                 
Reklama