Vůbec nic se nevyrovná chuti a vůni čerstvých jahod. Jsou oblíbené jak u dětí, tak u dospělých. A úplně nejraději je máme jen tak, rovnou do pusy :-)
Každý nemá to štěstí a zahrádku, kde si může jahody vypěstovat. Není problém si je koupit kdekoliv v prodejně s ovocem a zeleninou či v supermarketu. Koupené jahody musíme vyjmout z obalu a vybrat pomačkané, případně nahnilé plody.
Ty, které hned nespotřebujeme uskladníme v ledničce, ale i tak bychom je měli spotřebovat co nejdříve - nejpozději do dvou dnů. Jahody před uložením do chladničky nemyjeme.
Pokud se vám podaří něco z úrody jahod zachránit do kuchyně, můžete vyzkoušet některý z těchto receptů...
Jahodová pochoutka
Suroviny: 1/2 kg jahod, 1 kostka tvarohu (250 g), 150 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.
Postup: Omyté a okapané jahody rozkrájíme na poloviny. Tvaroh, 50 g cukru, žloutky a vanilkový cukr utřeme do hladkého krému. Ušleháme šlehačku a vmícháme ji do tvarohového krému.
Jahody poskládáme do skleněné nebo teflonové zapékací misky (nejlépe do kulaté, průměr asi 30 cm) a zalijeme připraveným krémem.
Pečeme v předehřáté troubě (asi 200 °C) asi 20 - 25 minut.
Mezitím, co se jahody s krémem pečou, ušleháme si sníh ze 4 bílků a zbylého cukru. Po 15ti minutách pečení potřeme moučník sněhem a ještě dopékáme než sníh zezlátne.
Jahodami můžete také ozdobit sladké vafle nebo palačinky, které můžete připravit třeba podle tohoto palačinkového receptu: Sto let staré palačinky.
Surovin: 2 smetany ke šlehání, 2 kysané smetany (můžeme obměňovat - třeba 1 smetana ke šlehání, 1 bílý jogurt, 2 kysané smetany), piškoty podle potřeby, jahody (které můžeme nahradit jiným oblíbeným ovocem), cukr (podle toho jak moc sladké máme rádi)
Postup: Ušleháme spolu smetany, jogurty a cukr. Do kulaté formy (může být i jiný tvar) vyložené potravinovou folii naskládáme vrstvu piškotů, trošičku krému, vrstvu plátků jahod, vrstvu piškotů, zase trochu krému...a tak pořád dokola, až vypotřebujeme všechen krém a jahody. Dáme chladit do lednice, nejlépe do druhého dne.
Stejně chutné je i Jahodové tiramisu.
Pro děti můžete připravit oblíbený jahodový koktejl, který máte hotový za pár minut. Jahody jen rozmixujete s mlékem a trochou cukru, nalejete do skleniček a ozdobíte kopečkem šlehačky.
Stejně tak oceníte také domácí jahodovou zmrzlinu, kterou připravíte z 300 g jahod, 50 g cukru, 100 ml kefíru a 200 ml smetany ke šlehání. Svaříme cukr s 5 lžícemi vody, necháme vychladnout a přimícháme jahody, které jsme rozmixovali na kaši. Přilejeme i kefír a ušlehanou smetanu. Zmrzlinovou hmotu vyklopíme do umělohmotné krabičky a dáme do mrazáku. Servírujeme nakrájené na plátky, můžeme zdobit šlehačkou a čerstvými jahodami.
Jahody můžete použít také do ovocného salátu, který vás osvěží v horkých dnech. Smícháme v míse jahody nakrájené na čtvrtky, kompotovaný ananas, kompotované borůvky a jiné ovoce, které máme rádi. Kompoty do mísy nalejeme i se šťávou. Ovocnou směs dáme na delší dobu vychladit do lednice a podáváme.
Z listového těsta vykrajujeme kolečka, pomocí obráceného hrníčku. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a navršíme na ně kopečky tvarohu smíchaného s trochou cukru (řídíme se naší chutí). Dáme péct do trouby předhřáté na 170 °C. Až nám začnou okraje těsta pomaličku zlátnout, povytáhneme plech z trouby a na tvaroh naskládáme kousky jahod. Ještě chvíli dopečeme v troubě.
Jahodová snídaně
Nakrájené kousky jahod přihoďte do misky s cornflakesy a zalijte mlékem. Jednoduché, ale výborné a zdravé.
Máte také rádi jahody? Jaké dobroty z nich umíte připravit?
Nový komentář
Komentáře
dobré tipy
lívance s jahodami
jahudky ty ja muzu

My si zase užíváme jahod se šlehačkou. Jahody rozmačkám s cukrem a přidám napůl ušlehanou šlehačku. Pořádně zamíchám. K tomu udělám lívance.
miluju jahůdky a všechno z nich!
škoda,že jsem si to neprolouskala pořádně dřív.Včera jsme dostali čerstvé jahody ze zahrádky a snědli jsme je jenom tak,ale příště zkusím ten 1recept s tvarohem
jééé, chleba s máslem a jahody jsem taky jedla jako malá
Teď jste mi to připoměli...zkusím to udělat dceři
Kekka: já jsem zavařila včera 11 sklenic,takové ty od tatarky 375ml.Dneska byl jahodový kokteil. Beaute: napsala jsem ti recept do kuchyňky.
Máte někdo nějaký tip na jahody a lestové těsto? Dnes jsem koupila rozválené těsto v Delvitě. Měli ho tam za dobrou cenu, ale ještě jsem ho nezkoušela, tak uvidíme.
Právě jsem zavařila 19 skleniček jahodové marmelády, tak nechci jahody aspoň týden vidět!
nejlépe chutnají jahody rovnou trhané
mám ráda jahody s vanilkovou zmrzlinou,polité alkoholem a posypané drceným zeleným pepřem
marcellina*: já když jsem o tomhle slyšela, tak jsem si myslela, že to teda moc dobré nebude, ale chutná
sunnynka: ty jahody s chlebem a maslem jsme jedly jako deti
Žábina: a taky jsou super jahody na silnější plátky, naskládané na čerstvý chleba s máslem
Lauren_O: pořiď si převislé jahody do truhlíku na okno nebo na balkon
Obě moje děti zbožňují jahody se šlehačkou...překrájím je na poloviny /nemačkám/ popráším cukrem, dám lžičku nanukáče /když mám/ a postříkám šlehačkou /tu ještě posypu grankem/
marcellina*: ten je u nás taky nejoblíbenější a taky samozřejmě koktejl jahody+mlíko
Jahůdky,pomalu začínají zrát...
,takže určitě vyzkouším "Jahodovou pochoutku",tu neznám...