Velká úroda jahod na naší zahrádce padne každý rok na mlsání dětí. Jahody se smetanou, jahody jen tak do pusy, jahody v mléčném koktejlu. Nemám žádný jahodový záhon, jen keříčky jahod náhodně zasazené ve skalce. Zahradní jahody střídají souvislé porosty lesních jahod. Ty jsou nejlepší!
A když přichází vrchol jahodové sezony, tak si pravidelně dovezu ještě několik kilo jahod z trhu. Na zmrzlinu, na zamražení a hlavně na džemy. Letos jsem to vzala opravdu zodpovědně a vyzkoušela hodně různých příchutí jahodového džemu. Nebála jsem se zkoušet a riskovat, vyplatilo se!
Předem vás musím upozornit, že jsem si moc nehrála na nějaké vážení a všechno dělala od oka. Cukr jsem používala podle chuti, dělala jsem džemy ne příliš sladké. Nepoužívala jsem žádné želírovací cukry, ale sladila jsem třtinovým cukrem a džem vařila celý den. Dům voněl po jahodách a já jsem byla ve svém živlu. Komu se nechce trávit život v kuchyni, koupí si želírovací cukr a je hotový velice rychle.
Džem první - jahodový s rebarborou
500 g jahod
500 g rebarbory
třtinový cukr podle chuti
První z vyzkoušených džemů byl s rebarborou. Ta si našla své místečko v rohu zahrádky, ve vlhku a stínku. Milujeme její nakyslou chuť, a když má sezonu, tak nesmí chybět ve výborných dezertech. Třeba v cupcakes s jahodami a rebarborou. A když už mám rebarborovou sklizeň na stole, tak proč ji nezkombinovat s jahodami?
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody očistíme a spolu s rebarborou vsypeme do hrnce a zasypeme cukrem. Začneme třeba na 500 g třtinového cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.
A teď už jen pomalu vaříme, mícháme, vaříme. Můžeme pomačkat mačkátkem na brambory, ale nemusíme jen pomalu a trpělivě mícháme a vaříme pomalým varem. Džem houstne, voní a skvěle chutná.
Sklenice na marmeládu si připravuji tak, že je dám vymýt do myčky na intenzivní program. Ihned po doběhnutí programu je vyndám, ještě lehce otřu čistou utěrkou a ihned, do horkých sklenic, plním hotový džem. Na víčko kapnu trochu rumu a víčko zevnitř celé vytřu silikonovou mašlovačkou. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Takto nechám vychladnout.
Tento postup se opakuje u každého dalšího džemu.
Džem druhý - jahodový s mátou
500 g jahod
třtinový cukr dle chuti
asi 6 rostlinek máty
Postup stejný jako u předchozího džemu. Jen od počátku vaříme v hrnci s jahodami mátu. Vůně opět úžasná!
Džem třetí - jahodový s kakaovými boby
500 g jahod
10 nepražených kakaových bobů
1 lžíce kvalitního kakaového prášku
třtinový cukr podle chuti
Kakaové boby oloupeme, rozdrtíme v hmoždíři a přidáme k připraveným jahodám s cukrem do hrnce. Vaříme dlouho, při mírné teplotě. Ke konci přidáme kakao.
Džem čtvrtý - jahodový s květy černého bezu
500 g jahod
20 květenství černého bezu
třtinový cukr podle chuti
1 bio citron
Bio citron omyjeme a nakrájíme na kolečka. Omyjeme také květy černého bezu. Sezóny květů černého bezu už je bohužel za námi, takže doporučuji si recept schovat a vyzkoušet. Je opravdu výborný!
Připravené suroviny - jahody, květy a citron, vložíme spolu s cukrem do hrnce. Vaříme zvolna až do doby než má džem hustotu jaká se nám líbí. Plníme do sklenic.
Džem pátý - jahodový s levandulí
500 g jahod
20 stonků levandule
300 g medu
Džem poslední, s vůní a chutí milované Provence. Je velice aromatický, nemáte-li rádi silné vůně, uberte množství levandule. Jediný džem, který jsem sladila medem. Má velice jemnou chuť a dokonalou konzistenci.
Všechny uvedené džemy jsem vyzkoušela a při samotné práci nevážila. Takže gramáž je odhadem. Cukru jsem dala na várku 500 g jahod většinou okolo 250 g. Džem je jen lehce sladký, ale stačí to. Vy si doslaďte podle chuti nebo použijte klidně želírovací cukr.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Zajímavé recepty, určitě vyzkouším. Díky
wow, tak to se nechám inspirovat. Já jsem letos poprvé vyzkoušela výrobu pečených čaju mimo jiné také z jahod. Ty jsem dělala s píchutí vanilky. Výborný, povedly se, teď jen doufat, že budou mít taky dlouhou trvanlivost
Džemy dělám rok co rok, děti je zbožňují...
Zajímavé recepty, ale jsem pro klasiku. Loni jsem vyzkoušela reveňový - až na tu barvu byl velmi dobrý. Inspiraci jsem hledalav receptech na Interneru.
zajímavé recepty
už je po jahodách- mám svoje recepty na džemy, tento rok som kombinovla s višňami, tieto sú tiež zaujímavé
Dělám jahodový džem
Bohužel nemám žádný přísun jahod, ale recepty jsou to zajímavé.
Jahody stačíme slupnout,ať už syrové,tak v pečených buchtách se želé...
Ten s rebarborou asi pár skleniček udělám a oskoušíme
elly — #6 Zrovna jsem přemýšlela,kde se dají koupit
Ukládám, letos už je pozdě, u nás už je pomalu po jahodách
Džem už mám hotový,ale klasický.Tohle si uschovám a ten třtinový cukr je dobrý nápad.
ještě jsem letos nekoupila jahody
Já jsem loni vyzkoušela jahody s rebarborou, sice v jiném poměru než se tu uvádí, dávala jsem na kilo jahod 0,5 kg rebarbory. Džem byl výborný!
u nás na celé čáře vede ta s kakaovými boby. Koupila jsem je ve zdravé výživě...
já dělala meruňkovo hruškový džem s hřebíčkem, badyánem..prostě perníkovým kořeníma to je mňamka!
Recept s rebarborou a s mátou určitě vyzkouším
VYPADÁ TO NÁDHERNĚ ,KDYŽ BYLI KLUCI MALÍ ,TAKY JSEM VAŘILA MARMELÁDY A ZAVAŘOVALA