DSC_0776.jpg (141 KB)

Suroviny

  • 800 g jahod
  • 200 g cherry rajčat
  • 200 g salátové okurky
  • 1 červená paprika
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 jarní cibulky i se zelenou natí
  • špetka soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce bzeneckého balzamikového octa
  • 200 ml ledové vody

na ozdobu

  • 4 čerstvé jahody
  • bzenecké krémové balzamiko
  • čerstvý tymián

DSC_0763.jpg (157 KB)

Postup

Jahodové gaspacho je studená letní polévka, kterou připravíte ve výkonném mixéru. Podle velikosti můžete všechny čtyři porce mixovat najednou, nebo po jedné porci.

Tato studená jahodová polévka vypadá moc hezky, když ji podáváte ve sklenicích na zavařeniny.
Nejprve si upečte papriku. Ideální je, když ji upečete zároveň s něčím dalším, co pečete v troubě. Papriku vcelku stačí položit na rošt do trouby nebo třeba na pekáč, ve kterém se peče maso. Takto papriku pečte na 200 °C, půl hodiny. Poté papriku rozkrojte, vydlabejte semínka a odstraňte stopku.

Okurku oloupejte a nakrájejte na kousky. Všechny suroviny, včetně pečené papriky, vložte do mixéru.

DSC_0774.jpg (142 KB)

Mixujte na vyšší rychlost, ideální je, když směs nebude úplně hladká.

Jahodové gaspacho dejte do misek nebo skleniček. Ozdobte plátky jahod, tymiánovými snítkami a krémovým balzamikem.

Můžete ještě vychladit v lednici.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nejen studené letní polévky

Vichyssoise - francouzská bramborová polévka

vichy.jpg (34 KB)

Květákový krém s koriandrem

kvetakovykrem.jpg (68 KB)

Výborná koprová polévka

koprovka2.jpg (74 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama