60dae5648042bobrazek.png
Foto: Shutterstock

Můžete si navařit mnoho skleniček a vyzkoušet různé chutě. Jahodový džem je tak výborný, že chutná skvěle jen tak, s trochou cukru. Ale zároveň taky výborně ladí třeba s mátou, vanilkou, bezovým květem, čokoládou, chilli nebo skořicí. Můžete kombinovat různé ovoce. Jahody s rebarborou nebo jahody a maliny jsou velice oblíbená kombinace.

Pektin nebo?

2reb.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Existuje několik způsobů, jak připravit chutný jahodový džem. Kdo chce džem bez jakýchkoliv éček a přidaných látek, připraví ho pouze s cukrem a citronovou šťávou. Oblíbené jsou také nejrůznější želírovací cukry, které přidáte k ovoci a uvaříte. O více se nestaráte. Na sáčku s cukrem máte napsáno, na kolik ovoce je sáček určený a ostatní už se postará pečlivě namíchaná směs. 

Parádní je, že seženete třeba želírovací cukr se stévií, který vám ušetří trochu kalorií. Vybrat si můžete želírovací přípravky s přírodními pektiny z citrusových plodů nebo použít třtinový želírovací cukr. Pokud použijete přírodní pektin z citrusových plodů, vystačí vám 10 g pektinu na 1 kg ovoce. 

Zavařování patří mezi oblíbené koníčky, a tak se stačí rozhlédnout v obchodě a vybrat si kombinaci, která vám bude vyhovovat.

Přinášíme vám recept na základní džem, který můžete dochutit podle sebe.

4.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Skvělý a obyčejný jahodový džem

Suroviny

  • 1 kg jahod
  • 500 cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 10 g přírodního pektinu

Postup

Jahody očistěte a vsypejte do hrnce. Zasypejte 250 g cukru. Dochucovat - doslazovat - můžete v průběhu vaření, když se vám směs bude zdát málo sladká.

A teď už jen pomalu vařte a míchejte. Jen tak dlouho, než se jahody částečně rozvaří, což netrvá dlouho, asi deset minut. Teď si pomozte tyčovým mixérem a směs rozmixujte. Můžete úplně dohladka, máte-li rádi džemy jemné a hladké. Kdo má rád v džemu kousky ovoce, tak při mixování nemusí být tak pečlivý.

Zbylých 250 g cukru smíchejte důkladně s pektinem. Ten musí být dobře rozmíchaný, protože ihned po vsypání do horkého ovoce začne tuhnout, tak ať nemáte v džemu hrudky. Promíchejte s jahodami a vařte asi 5 minut.

Sklenice na džem pořádně omyjte ve vřelé vodě a důkladně vysušte. Ideální je pro tento krok myčka na nádobí. Do sklenic naplňte džem, zavíčkujte čistým víčkem a dejte ještě na chvíli zavařit. Použít můžete zavařovací hrnec nebo troubu, podle toho jak jste zvyklí.

Já používám metodu bez zavařování. Víčka důkladně vytřu slivovicí, zavíčkuji a sklenici otočím dnem vzhůru. Po vychladnutí otočím zpět a uskladňuji ve spíži. Ještě nikdy se mi žádný džem nezkazil.

Dobrou chuť přeje Elly.

Náš TIP: Pektin

obrazek.pngPektiny se přirozeně vyskytuji předevšim ve slupkach ovoce a v buněčnych stěnach rostlin.

K ovocným druhům bohatých na pektin patři hlavně rybíz, angrešt, ale také jablka a citrusove plody. Pektin Dr. Oetker je modernim připravkem pro domácí zavařování džemů a marmelád.

Obsahuje pektiny z citrusovych plodů. Je100 % rostlinného původu a neobsahuje žádné konzervační látky!

Díky tomuto jedinečnému přípravku si můžete vytvořit džem podle vlastní chuti.

1.jpgFoto: archiv redakce

2.png (892 KB)Foto: archiv redakce

3.jpgFoto: Alena Kolaříková