Jáhly jsou velice zajímavou surovinou, ze které vykouzlíte téměř cokoliv. Zajímavou slanou přílohu, chutný a originální dezert nebo výživnou sladkou snídani. Nejsou však jen moc chutné, ale také prospěšné našemu zdraví.
Jáhly obsahují velké množství vlákniny, která prospívá našemu zažívání. Jsou bohaté také na vitaminy skupiny B a mnoho minerálních látek. Jsou bezlepkové, lehce stravitelné a energie, kterou z nich získáte, vám vydrží na dlouhou dobu.
Suroviny
- 1 hrnek jáhel
- 3 hrnky mléka (nebo vody, případně sojového či jiného nemléčného nápoje)
- med podle chuti
- ovoce podle sezóny a chuti
- nasekané lískové ořechy
Postup
Jáhly propláchněte v horké vodě.
Do hrnce nalijte mléko (nebo jinou tekutinu) a přidejte omyté jáhly. Přiveďte k varu, poté ztlumte na střední teplotu a vařte asi půl hodiny, až jáhly úplně změknou.
Stáhněte z plotny, dochuťte medem a vmíchejte ovoce.
Naservírujte do misek, ozdobte ovocem a nasekanými ořechy. Výborné je, když ořechy předem trochu opražíte.
Kaši podávejte teplou, ale chutná dobře i zastudena.
Dobrou chuť přeje Elly.
K tomu, proč jsou kaše vhodné pro start do nového dne, se nám vyjádřila výživová poradkyně Cecílie Jílková.
Jednoduše řečeno zasytíme se na delší dobu a vyhneme se pocitům vlčího hladu a dalším projevům nedostatku cukru v krvi. Naše tělo si v důsledku nemusí ukládat tolik energie z příštích jídel do tukových zásob.
Jako zdroj zdravých tuků do kaše doporučuji použít čerstvě mleté lněné semínko (použijte například obyčejný elektrický mlýnek na kávu), které přidáváme až do stydnoucí kaše, protože není vhodné je tepelně upravovat.
Pokud se snažíte minimalizovat lepek ve stravě, můžete zakoupit také bezlepkovou variantu ovesných vloček, jejíž cena je však vyšší. Nezapomeňte na možnost přidat do stydnoucí kaše také čerstvé ovoce! „
Na webu NAJÍM SE A ZHUBNU, najdete mnoho rad, tipů a zajímavých receptů, které pro vás připravila Cecílie Jílková.
Nový komentář
Komentáře
Dala bych si
Dobrútka
Jednoduché, poměrně rychlé a skvělé jídlo. Sypu ji kokosem, ořechy mě nenapadly. Jinak jahelnou kaši používám i jako základ pro nákyp, je mnohem lepší, než z rýže.
To vyzkouším, bude to určitě mňamka.
Kaše mám ráda všechny a ovesné vločky taky všude. Ochlazuje se a kaše zahřejí!
Nic pro mě.
to nemusím
když tuhle "dobrotu" mají ve školce na snídani,zůstává vnouček doma.Jinak je totiž až do oběda hladnej.A vůbec se mu nedivím.Taky by to do mě nikdo nedostal.Zlatá krupice.Nejde o ty jáhly,ale o ty ořechy a ovoce.
jáhlovou kaši vařim docela pravidelně, ze začátku vařím ve vodě, pak přidávám kokosové mléko z prášku a v polovině vaření přidávám do hrnce jablko, na talíři dochutím skořicí, no, už vím co bude zítra k snídani
Mňam, mňam